Read it Later
You did not follow anybody yet.

Zelenskiy și curajul

“I need ammunition, not a ride.” Aceste cuvinte parcă sunt luate din scenariul seriei “Band of Brothers”. Ele au fost rostite acum câteva săptămâni în contextul războiului actual de președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, când a refuzat politicos oferta SUA de a-l evacua din țara sa, înaintea invaziei crude a Rusiei.

Zelenskiy, un fost actor de comedie, a fost ales președintele Ucrainei în 2019 cu 73% dintre voturi. Prezentându-se ca un om obișnuit și respingând ceremoniile pompoase care au loc la investirea în funcție, a fost ales pe baza promisiunii sale de a elimina corupția și a negocia pacea în regiunile instabile ale țării. Având puțin peste 40 de ani, căsătorit cu doi copii, Zelenskiy pare cel mai nepotrivit candidat la conducerea unei operațiuni militare de apărare a țării sale, mult prea mari pentru el. Nimeni nu l-ar fi învinuit dacă ar fi acceptat oferta americanilor.

C.S. Lewis și cele patru virtuți cardinale

Au trecut aproape opt decenii de la ultima invazie pe scară largă a unui stat suveran european de către un altul. În timp ce bombele naziștilor cădeau pe pământul natal în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, un profesor universitar, veteran al Primului Război Mondial, a susținut o serie de emisiuni radio care mai târziu vor fi grupate într-o carte extrem de cunoscută: “Creștinismul pur și simplu”.

În vremurile acelea de incertitudine, vocea lui C.S. Lewis aducea un mesaj de speranță. Într-o lume divizată violent, Lewis le oferea concetățenilor săi oportunitatea de a se uni sub egida Evangheliei lui Isus Cristos. Prin cuvintele sale intenționa să construiască un teren stabil pentru picioarele tremurânde ale oamenilor obosiți de război. Aceste conversații sunt citite de un număr impresionant de oameni chiar și în zilele noastre.

În expunerea sa a “Creștinismului pur și simplu”, Lewis tratează pe scurt patru virtuți cardinale – caracteristici pe care “toți oamenii civilizați le vor recunoaște”. Aceste virtuți sunt prudența, cumpătarea, justiția și curajul. În descrierea scurtă pe care o face curajului, Lewis îl definește ca incluzând “două forme: curajul care înfruntă pericolul și curajul care <<rezistă>> în suferința. Poate că <<dârzenie>> este un cuvânt mai potrivit. Puteți observa, desigur, că nu puteți practica vreme îndelungată niciuna dintre celelalte virtuți fără să fie angajată aceasta din urmă.”

Importanța curajului

Această din urmă afirmație mă interesează. Cum poate curajul să angajeze celelalte virtuți? Lewis nu insistă asupra acestei idei în “Creștinism pur și simplu”. Pentru a-i citi analiza trebuie să ne îndreptăm spre “Scrisorile unui diavol bătrân către unul mai tânăr”, scrisă în aceeași perioadă a Celui de-al Doilea Război Mondial, în care Amărel, un diavol tânăr, primește sfaturi despre cum e mai eficient să ispitești ființele umane.

În scrisoarea 29, Sfredelin face referire la război și îl sfătuiește pe nepotul său cum să folosească războiul pentru a-i îndepărta pe oameni de Dumnezeu și de virtute. Lewis scrie, din perspectiva demonului: “Curajul este forma pe care fiecare virtute o ia în momentul încercării, ceea ce echivalează cu momentul celui mai înalt grad de realitate. Castitatea, sinceritatea ori mila care dau înapoi în fața pericolului se pot numi astfel doar în anumite condiții. Pilat s-a arătat milos atât cât n-a fost riscant s-o facă.” (Marcu 15:15).

Fără curaj, spune Lewis, nu poți avea nicio altă virtute, deoarece curajul este necesar pentru a persevera în orice altă virtute atunci când te confrunți cu încercări sau pericole. Fără curaj, mila ne va părăsi de îndată ce întâmpină rezistență. Fără curaj, sinceritatea va fi înlocuită de înșelăciune atunci când apar dificultăți. Fără curaj, suntem victimele circumstanțelor pe care nu le putem controla. Ai nevoie de curaj pentru a susține celelalte virtuți.

Cultivarea virtuților este influențată de oameni în carne și oase. Avem nevoie să vedem exemple de virtute trăită, care lăsa urme pe care alții, la rândul lor, pot călca. Pavel a înțeles lucrul acesta când a spus: “Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos.” (1 Corinteni 11:1). Știm să iubim privind la exemplul suprem de dragoste, Isus Cristos. “Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiţi unii pe alţii cum v-am iubit Eu.” (Ioan 15:12). Cum ne iubește Cristos? Cu curaj, pe drumul crucii și dincolo de el. Cristos este întruparea desăvârșită a tuturor virtuților și a curajului care le ține pe toate împreună.

În exemplul lui Volodimir Zelenskiy vedem un om imperfect, gata să își dea viața pentru țara lui și ne reamintim că virtutea curajului poate fi găsită în oamenii la care te aștepți cel mai puțin.

Nimeni nu a știut cum va răspunde Zelenskiy în fața intimidărilor tiranului care dispune de o asemenea putere militară. Până acum, liderul ucrainean ne-a arătat că virtutea nu e moartă, după cum suntem tentați să credem când privim la liderii globali din zilele noastre. Zelenskiy este curajos și își inspiră conaționalii. Merită sprijinul nostru.

Casey McCall, ERLC

Sursa foto: Photo by Taine Noble on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close