Read it Later
You did not follow anybody yet.

Meditând la nașterea lui Isus, cu certitudine nu ai petrecut prea mult timp studiind lista numelor din Evanghelia după Matei. Însă ar trebui, deoarece Matei nu a inclus aceste nume deoarece avea nevoie de o introducere inteligentă. El demonstrează că Isus din Nazaret este Cel promis, Cel mult așteptat, Cel despre care profeții au vestit și Cel spre care ne îndreaptă simbolismul și structura sacrificială a poporului Israel. Isus este fiul lui David, veșnicul și adevăratul rege al lui Israel.

Este important, pe lângă acestea, mesajul pe care îl transmite Dumnezeu prin felul în care Matei a aranjat numele. De obicei, genealogiile evreilor nu menționează femeile. Doar bărbații sunt trecuți, ei fiind capul familiilor lor. În lumea antică, femeile aveau puțină autoritate și, practic, niciun cuvânt de spus. Astfel, povestind nașterea lui Isus prin istoria vieții lui Maria, Elisabeta și Ana, Dumnezeu ne spune că Împărăția Lui este diferită. Prin acest detaliu insignifiant al înserării numelui a patru femei în genealogia lui Isus, Matei ne spune ceva important.

 

Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să privim la felul în care erau privite femeile în primul secol. O femeie nu avea niciun drept legal și era supusă în totalitate puterii soțului ei. Potrivit expertului în Noul Testament, Michael Greene, evreii “mulțumeau în fiecare zi lui Dumnezeu ca nu au fost creați sclavi, păgâni sau femei.”

 

A fost scandalos atunci când Matei le-a pomenit pe aceste femei în Evanghelia sa. Aceste femei nu erau femei obișnuite. Fiecare avea un stigmat, însă de la fiecare putem învăța ceva.

 

Cea uitată

 

Tamar este un nume pe care majoritatea evreilor l-ar fi dorit uitat. Și totuși, Matei o prezintă ca pe soția unui bărbat numit Er, unul din fiii lui Iuda. Acești fii au fost rezultatul unei relații adultere a lui Iuda cu o femeie canaanită. Er nu a fost un soț bun și a fost omorât de Dumnezeu. La moartea sa, fratele său mai mic, Onan, trebuia să o ia pe Tamar de soție și să asigure un moștenitor fratelui său. Dorind să primească o mostenire mai bună, a refuzat să facă un copil cu Tamar, iar Dumnezeu l-a omorât și pe el.

 

Următorul frate era mult mai tânăr, astfel că Tamar a trebuit să aștepte multă vreme ca Iuda să i-l dea de soț. Până la urmă, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Iuda ezită, crezând că Tamar ar putea fi blestemată de Dumnezu. Ea s-a hotărât să își facă dreptate și s-a îmbrăcat ca o prostituată, stând pe marginea drumului pe unde trebuia să treacă Iuda. Iuda, fără să știe cine este, a abordat-o și, ca rezultat al legăturii lor, Tamar a rămas însărcinată. Iuda, când a descoperit că nora sa păcătuise, a vrut să o pedepsească cu moartea pentru că încălcase legământul de a rămâne castă până se va recăsători. Însă ea i-a dovedit că purta copiii lui. Astfel, unul din cei doi fii ai ei, Perez, va fi strămoșul regelui David și, în cele din urmă, a regelui Isus.

 

Locul lui Iuda și Tamar în familia lui Isus ne arată o juxtapoziție interesantă între cei puternici și cei lipsiți de putere: Iuda, liderul ipocrit care și-a acoperit păcatul, care s-a folosit de nora sa după bunul plac și Tamar, cea uitată și fără de ajutor. În familia lui Isus, atât ipocritul religios, cât și femeia exploatată au nevoie de har.

 

Cea păcătoasă

 

Povestea lui Rahav este la fel de sordidă (Iosua 2:1-7). Când iscoadele iudeilor au venit să cerceteze Ierihonul, ea a fost cea care i-a ascuns în casa ei și i-a protejat de gărzile cetății. Auzise de minunile pe care le-a făcut Dumnezeu cu Israel în Egipt și în pustiu, și spre deosebire de restul cetății, a crezut în Dumnezeu. Însă Iosua ne spune că era o prostituată. Se vindea pentru plăcerea bărbaților. Nouă ne e silă de cuvântul în sine, însă în antichitate, de multe ori era singura modalitate prin care o femeie fără familie sau soț supraviețuia. Acest lucru nu-i justifică stilul de viață, însă ne reamintește că era exploatată pentru trupul ei.

 

Deoarece a ajutat Israelul în lupta cu Ierihonul, Rahav a primit adăpost în Israel și a fost altoită în poporul evreu (Evrei 11:31). Iacov, fratele lui Isus, spune că faptele ei sunt dovada credinței ei (Iacov 2:25). Viața ei este dovada că Isus îi primește pe străini, pe cei care sunt priviți ca fiind prea afectați de păcat sau exploatare.

 

Cand ne adunăm la închinare de Crăciun, suntem tentați să ne gândim la noi înșine ca fiind mai neprihăniți decât Rahav din zilele noastre, însă, într-un anumit sens, fiecare ființă umană este la fel de necurată în ochii lui Dumnezeu ca o prostituată. Pavel, care odată era un evreu practicant, recunoaște ca nu este niciun om neprihănit (Romani 3:10) și se vede pe sine ca cel dintâi dintre păcătoși (1 Timotei 1:15). Vestea bună este că Isus, prin viața, moartea și învierea Sa, aduce orice Rahav în noua Sa familie.

 

Cea folosită

 

Chiar dacă nu cunoști Biblia, știi ce s-a întâmplat când regele David a privit-o Batșeba care se îmbăia pe acoperiș (2 Samuel 11-12). A fost cel mai mare scandal din timpul domniei celui mai mare rege al Israelului. Mulți ne gândim la această poveste din prisma a ceea ce a însemnat pentru David. Adeseori este folosită ca o apologie șubredă pentru propriul păcat. David a păcătuit și totuși a fost un om după inima lui Dumnezeu. David s-a pocăit și, când ne pocăim, găsim har. Dumnezeu a continuat să îl folosească pe David ca lider și după ce a păcătuit.

 

Însă să ne gândim la Batșeba. Biblia nu pare să aducă judecată în viața ei pentru rolul pe care l-a avut în viața lui David. Este posibil ca atunci când David a chemat-o, să nu fi avut de ales și să fi fost nevoită să se ducă. În antichitate, dacă regele te chema, trebuia să te supui. Povestea devine și mai complicată atunci când descoperim că Batșeba este nepoata unuia dintre cei mai apropiați sfetnici ai lui David, Ahitofel (2 Samuel 11:3).

 

Nu exagerăm dimensiunea păcatului oribil al lui David când spunem că s-a folosit de Batșeba, s-a folosit de puterea lui pentru a obține ceea ce-și dorea. Lucrul acesta nu a dus numai la moartea soțului Batșebei, ci a fost unul dintre evenimentele pivotante care a destrămat familia lui David, a cauzat moartea unuia dintre copiii lui David cu Batșeba și a fost catalizatorul unui război civil urât între tată și fiu.

 

Viața lui Batșeba a fost una plină de dificultăți și tristețe. Probabil că a fost o femeie urâtă în Israel și în familia lui David. A suferit pierderea unui soț și a unui copil și a devenit soția unui bărbat infidel. Și totuși, ea apare în genealogia făcută de Matei, în promisiunea unui Mântuitor. Dumnezeu îi vede și îi cunoaște pe toți cei exploatați și abuzați. În Isus, pot găsi o nouă familie și o nouă identitate.

 

Străina

 

Probabil cel mai scandalos nume din genealogia lui Isus este Rut. Spre deosebire de cele trei femei dinainte, ea nu are o poveste sexuală ilicită și nici nu este victima vreunui abuz. Și totuși, pentru iudeul care ar fi auzit relatarea lui Matei, menționarea ei ar fi fost jignitoare. De ce?

 

La fel ca Rahav și Tamar, Ruth nu era evreică. Nu numai că nu era evreică, dar era moabită. Moabiții nu erau doar un neam oarecare, ci erau dușmanii de moarte ai evreilor. Nu li se permitea să intre în adunarea evreilor. Erau idolatrii care au refuzat să-i ajute pe evrei la ieșirea din Egipt spre țara promisă.

 

Însă foametea din Israel a determinat o familie de evrei – Naomi, Elimelec și cei doi fii ai lor – să meargă în Moab. Viața lui Ruth a fost dificilă și tristă. A văzut moartea soțului, cumnatului și socrului ei în Moab. Când Naomi, soacra ei, s-a reîntors în țara ei natală, Rut a ales să o urmeze și să se închine Dumnezeului ei (Rut 1:16). În cele din urmă, a devenit soția lui Boaz și străbunica regelui David.

 

Cartea lui Rut ne relatează atât de frumos povestea lui Boaz, ca răscumpărătorul lui Rut, cel care avea puterea și resursele să-i salveze și protejeze pe cei vulnerabili. Menționarea numelui lui Rut în primele pagini ale povestirii de Crăciun ne reamintește că Isus este Mântuitorul străinilor, care, la fel ca Rut moabita, erau odată străini curților Casei celui Atotputernic, dar acum sunt făcuți copii cu drepturi depline prin harul lui Dumnezeu.

 

Numele tău în familia lui Dumnezeu

 

Cred că nu vei mai citi ca până acum primul capitol din Matei. Și mai important, sper că-ți vei da seama că Isus este mai mult decât un nume în Biblie. El este fiul lui Avraam. El este fiul lui David. El este Cristosul.

 

Sunt încurajat când văd că Dumnezeu menționează aceste femei uitate și străine, că îi menționează pe cei abuzați și fără putere. Lumea îți va uita numele, însă ești cunoscut de cel al cărui nume “este mai presus de orice nume” (Filipeni 2:8-11). Și mai mult, Isus îți poate da un nume nou. Aceasta este adevărata însemnătate a Crăciunului: Dumnezeu ia păcătoși ca tine și ca mine, ne face făpturi noi, cu noi identități și scopuri. “Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Şi toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos şi ne-a încredinţat slujba împăcării; că adică, Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neţinându-le în socoteală păcatele lor, şi ne-a încredinţat nouă propovăduirea acestei împăcări.” (2 Corinteni 5:17-19).

 

În familia lui Dumnezeu este loc pentru Rahav și Tamar, Avraam și Iacov, Ruth și Batșeba, David și Iuda. Mai este loc și pentru tine. Nu lăsa nimic să te oprească din a primi această veste bună.

 

Daniel Darling, ERLC

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close