Read it Later
You did not follow anybody yet.

Știința și tehnologia modernă se numără printre cele mai uimitoare realizări ale umanității. Înțelegem mult mai multe despre mecanismele interne complexe ale creației decât în orice altă epocă anterioară și avem mult mai mult control asupra ei. Am apăsat un buton și noaptea se transformă în zi. Îmi trec degetul peste un ecran de sticlă și pot vorbi față în față cu fiul meu din Albania. Mă urc într-un tub lung și înaripat și ies câteva ore mai târziu pe un alt continent. Oricine crede că tehnologia modernă dezamăgește trebuie să fie blazat; trăim într-o lume a magiei, rodul unui proiect care a început cu “Creșteți, înmulțiți-vă, stăpâniți” al Creatorului și cu numirea animalelor de către Adam.

Cu toate acestea, reputația științei este exagerată, deoarece a devenit, în cuvintele lui Paul Tyson, “discursul prim al adevărului” civilizației moderne, viziunea despre lume care le determină, judecă și corectează toate celelalte. Doar faptul științific contează ca Adevăr Adevărat, iar alte forme de cercetare se apropie de Adevărul Adevărat prin faptul că se refac după chipul științei. Această viziune exacerbată a științei se hrănește din mitul popular conform căruia știința este o întreprindere pur empirică, pur obiectivă, care produce rezultate fixe, cuprinzătoare și de necontestat. Nimic din toate acestea nu este adevărat. Pentru a smeri știința, trebuie să fim realiști cu privire la ceea ce este și ce nu este știința.

În primul rând: Știința nu este doar o simplă acumulare de date observate. Observația științifică este îmbunătățită de instrumente. Cunoștințele noastre despre microorganisme și despre spațiul cosmic sunt în întregime mediate de artefacte tehnice. Oamenii de știință trebuie să fie instruiți pentru a utiliza instrumentele, iar instrumentele însele sunt întotdeauna supuse interogării: Ce captează instrumentul și ce lasă pe dinafară? Afectează aparatul în sine ceea ce observăm? Este calibrat corespunzător?

În plus, oamenii de știință nu se mulțumesc să adune și să ordoneze date. Acest lucru este pentru amatori, și chiar și amatorii trebuie să interpreteze ceea ce află: Ce fluture trebuie catalogat unde? Adevărații oameni de știință teoretizează și, după cum subliniază Wilfrid Sellars, teoriile explică adesea fenomenele perceptibile prin referire la entități și forțe imperceptibile: merele cad (perceptibil) din cauza gravitației (imperceptibilă). Teoriile urmăresc să ofere explicații simple și elegante care explică aparențele. Teoretizarea este întotdeauna o notă speculativă dincolo de date. Și apoi teoriile se împrăștie și afectează ceea ce vedem și modul în care le interpretăm. Nimic din toate acestea nu este o problemă, ci este doar modul în care funcționează știința modernă. Dar înseamnă că există întotdeauna spațiu pentru interpretare și presupuneri. Chiar și în cea mai empirică formă a sa, știința nu este “doar date”.

Un text de Peter J. Leithart pentru First Things

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close