Read it Later
You did not follow anybody yet.

Scripturile creștine se încheie întru-un mod surprinzător: „Harul Domnului Isus Cristos să fie cu voi cu toți! Amin!”. Nu pacea, nu bucuria, nu evlavia, ci harul.

Din păcate, termenul s-a depreciat printr-o folosire cu prea mare ușurătate. În mediul evanghelic parcă demonetizarea termenului este și mai acută: „am avut harul să am profesori buni; am avut harul să reușesc la examen, deși nu prea am învățat; am avut harul să găsesc un loc de parcare în Paris; am avut harul să prind rînd la pașapoarte; am avut harul să rezerv numărul la mașină BH 12 HAR!”. Completați voi!

Nu numai semnificantul este compromis, ci și semnificatul. Dietrich Bonhoeffer vorbește în Costul uceniciei despre harul ieftin.

Harul ieftin este duşmanul de moarte al bisericii noastre. Astăzi, lupta noastră se dă pentru harul care costă scump. Harul ieftin înseamnă har ca marfă de duzină: iertare ieftină, mângâiere ieftină, sacramente ieftine; harul a devenit tezaurul nesecat al Bisericii, din care se distribuie cu mână largă, fără şovăieli şi fără limite; har fără preţ, har fără costuri. Esenţa harului, nu-i aşa, e tocmai aceasta: datoria a fost plătită în avans, o dată pentru totdeauna. Şi dacă datoria a fost achitată, atunci totul se poate obţine pe nimic. Costurile au fost infinite, cum infinite sunt, în consecinţă, şi posibilităţile de folosire şi de irosire. Ce-ar mai însemna harul, dacă n-ar fi ieftin? Harul ieftin înseamnă har ca învăţătură, ca principiu, ca sistem; înseamnă iertarea păcatelor ca adevăr general valabil, înseamnă dragostea lui Dumnezeu, în chip de concepţie creştină despre Dumnezeu. Este suficient să o accepţi, ca să capeţi numaidecât iertarea de păcate. Biserica adeptă a acestei învăţături despre har are în mod nemijlocit parte de el. Într-o astfel de biserică, lumea găsește o acoperire ieftină a păcatelor sale, pe care nu le regretă și de care, tocmai de acea, nu-și dorește să se elibereze. Harul ieftin înseamnă deci tăgăduirea Cuvântului viu al lui Dumnezeu, tăgăduirea întrupării Cuvântului lui Dumnezeu. 1

Ce este harul într-o definiție cît mai simplă în termenii întregii Scripturi? Harul, așa cum apare și în Vechiul Testament și în Noul Testament? Pentru că, da, și în Vechiul Testament avem har. Plata păcatului este moartea, dar în locul omului care păcătuiește și își merită distrugerea, este sacrificat un animal nevinovat. Astfel a făcut Dumnezeu pedagogia harului față de poporul Israel, învățîndu-i prețul hatîrului de a fi în viață.

„Să primești binele pe care nu îl meriți și să nu primești răul pe care îl meriți!”

Aceasta ar fi cea mai simplă definiție a harului.

Prima mea experiență asemănătoare acestui concept a fost în copilărie. Deși tatăl meu a fost ucis pe vremea cînd aveam numai 5 ani, am încă unele amintiri destul de vii. Era la birou, își scria o predică la mașina de scris (deținută ilegal în acea vreme). Eu și sora mea ne jucam în jurul lui. Cred că i-am făcut ceva rău surorii mele mai mici (avea 3 ani). Tata s-a ridicat, masiv cum era, m-a luat de guleraș, cu coada ochiului am văzut lopata aceea de palmă care se îndrepta spre dosul meu și… atunci a făcut un gest neașteptat: m-a ridicat și a ratat intenționat. Am știut că merit, am știut ce merit și totuși n-am primit ceea ce aș fi meritat. Aceasta a fost prima mea experiență cu harul.

 

Va urma.

 

1Dietrich Bonhoeffer, Costul Uceniciei, trad. Ligia Taloş, Editura Peregrinul, Cluj-Napoca, 2009

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close