Read it Later
You did not follow anybody yet.

Indiferent dacă ești nou în biserica ta sau ești membru de mulți ani, a cunoaște frații și surorile în Cristos poate fi o provocare. Poate că este agitația duminicii, incapacitatea ta de a participa la un grup mic sau la un studiu biblic sau percepția unei incompatibilități – indiferent de motiv, a-ți face prieteni la biserică necesită adesea un anumit efort. Dar dacă ne străduim, ne angajăm în rugăciune și ne punem la dispoziția altora, vom găsi că aceste prietenii pentru care s-a investit efort pot fi dintre cele mai bogate. Deci de unde începem? Iată câteva sugestii:

1. Prezintă-te unei persoane în fiecare duminică.

Chiar când scriu despre această sugestie mă simt puțin inconfortabil. Să mă prezint din proprie inițiativă… Dar ce s-ar putea întâmpla așa de grav?

S-ar putea să experimentezi faptul că te prezinți pentru a doua oară aceleiași persoane. Dar poți depăși stânjeneala zâmbind și trecând peste acest aspect. Zâmbetul va ajuta la detensionarea situației.

2. Cere-i lui Dumnezeu să te călăuzească în această privință.

Uneori, în timp ce stau în spatele bisericii, mă simt copleșit de sentimentul acela că mi-aș fi dorit să-i cunosc mai bine pe toți cei pe care îi văd. Așa că Îl rog pe Domnul să mă ajute să-mi folosesc cu înțelepciune timpul și atenția după slujbă. Poate că ar fi câteva piedici în a duce la bun sfârșit o astfel de inițiativă (ești împreună cu întreaga familie și tuturor le e foame sau ești cam introvertit și nu te simți în stare să ajungi la inima celorlalți). Dumnezeu este credincios să ne ghideze cu înțelepciune și discernământ chiar și în micile detalii, cum ar fi cum să ne gestionăm disponibilitatea limitată înainte de a părăsi biserica.

3. Notează numele.

Sunt momente când mă prezint și sunt atât de emoționat încât mă străduiesc să țin minte numele noii mele cunoștințe. În astfel de cazuri, ați putea întreba un pastor sau prieten din adunare dacă cunoaște numele persoanei respective sau să vă întoarceți imediat la ea și să spuneți: „Amintește-mi încă o dată numele tău!” Odată ce aflați numele scrieți-l discret undeva pentru mai târziu. Aș spune că învățarea numelor persoanelor cu care faci cunoștință este o parte necesară a creșterii în relație.

4. Oferă-te voluntar.

Ori de câte ori aud despre cineva care se luptă să construiască relații în biserica sa, îl întreb imediat despre oportunitățile de slujire. Grupurile mici și studiile biblice pot fi incredibil de utile pentru conectarea și creșterea cu un anumit grup de oameni. Dacă nu poți ajunge la astfel de întâlniri, poți să te oferi voluntar pentru alte slujiri. Unele dintre cele mai strânse prietenii ale mele din biserică s-au format organic prin slujirea împreună. Legătura dintre munca în echipă și experiența împărtășită este esențială pentru a deveni parteneri în Evanghelie care au o gândire similară în Cristos (Filipeni1:5; 2:2).

5. Rugați-vă pentru anumite persoane.

Ne putem ruga în general pentru comunitatea noastră bisericească și, în special, pentru cei despre care știm că sunt bolnavi, suferă sau au nevoie de mijlocire. De asemenea, ne putem ruga pentru anumite relații. Când sper să mă apropii de cineva și mă străduiesc să fac progrese, mă rog pentru asta. Putem începe prin a ne ruga pentru binecuvântarea lui Dumnezeu pentru persoana pe care vrem să o cunoaștem mai bine și îi putem cere idei despre cum să facem mai ușoară crearea unei relații. Ne putem ruga pentru oportunități de a avea conversații bune și de a ne gândi din timp la subiecte pe care le-am putea discuta.

6. Urmărește-i pe cei care par cel mai dificil de abordat.

Sper că aveți prietenii bune și liniștite la biserică, dar sper s-aveți și altele mai puțin confortabile. Dacă evităm prieteniile care ne cer să trecem prin stânjeneală sau să lucrăm la conexiune, nu vom avea multe relații într-o comunitate de păcătoși – așa cum toți suntem.

O parte frumoasă a trupului lui Hristos sunt perspectivele și experiențele de viață diferite pe care fiecare le aducem atunci când interacționăm, știind că cea mai mare compatibilitate a noastră este prin Cristos însuși. Construirea relațiilor în ciuda diferențelor noastre necesită timp? Desigur! Ne cere să ne prezentăm și să ne simțim inconfortabil? Cel puțin pentru o vreme. Va deveni mai ușor? Sută la sută. Nu ne putem aștepta să avem un fel de ”chimie fulgerătoare” cu toată lumea de la biserică. Dar putem avea încredere în capacitatea lui Cristos de a-și unifica Trupul, adică Biserica. Ar putea fi chiar o lipsă de chimie care ne obligă să iubim mai bine și să ne rugăm mai atent. Așa se vede Cristos în noi.

Comunicarea cu prietenii de la biserică și rugăciunea pentru ei merită timpul nostru. Suntem mai mult decât trupuri care se închină lui Dumnezeu unul lângă altul, duminica. Împreună, suntem trupul lui Cristos. Când investim în relații cu semenii credincioși, creștem și în părtășia cu Domnul.

 

Paige Pippin, The Gospel Coalition

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close