Read it Later
You did not follow anybody yet.

Cu zeci de ani în urmă, economistul Herbert A. Simon, laureat al Premiului Nobel, a observat că „o abundență de informații creează o sărăcie a atenției”. Acum, mai mult ca niciodată, experimentăm sărăcia unei astfel de bogății.

 

Trăim într-o lume care ne distrage foarte mult atenția, în care atenția noastră este o marfă foarte bine urmărită, iar tentația de a ne distrage ne pândește de mai îndeaproape ca niciodată – în buzunarele noastre din spate, în palme, la încheietura mâinii. În plus, avem la dispoziție un bufet din ce în ce mai mare de mijloace de informare în masă, comentatori de toate felurile și rețele sociale cu algoritmi fin reglate, gata să servească atât o hrană imediată, cât și una continuă, pentru orice apetit.

 

În același timp, există o tendință comună de disconfort cu privire la atracția pe care o simțim față de tot ceea ce ne oferă cultura noastră încărcată de tehnologie și față de minutele și momentele pe care le consumă cu aviditate. Chiar dacă nu suntem dependenți de tehnologie, cei mai mulți dintre noi pot recunoaște că există o disonanță cognitivă în reconcilierea beneficiilor pe care le oferă tehnologia cu resursele pe care aceasta le consumă, cum ar fi timpul și atenția.

 

Așadar, cum putem naviga cu înțelepciune prin această tensiune? Deși lupta poate părea nouă, soluția nu este nouă.

 

Atunci când ne gândim la călăuzire ca urmași ai lui Hristos, ne gândim la administrarea resurselor noastre, cum ar fi timpul, talentele și banii. Dar nu avem tendința de a ne gândi la atenția noastră ca la o resursă.

 

În 1997, fizicianul teoretician Michael Goldhaber a scris despre economia atenției și despre trecerea iminentă de la o economie bazată pe materiale la o economie bazată pe atenție. Ca răspuns, economiștii și specialiștii în marketing au început să se concentreze asupra valorii imense a atenției limitate pe piață. Acești cercetători au anticipat exact tensiunea pe care o experimentăm acum. Atenția noastră este într-adevăr o resursă – o resursă din ce în ce mai limitată, cu greu suficientă pentru toți. Gestionarea în acest domeniu este vitală.

 

Utilizarea aplicațiilor de urmărire a timpului petrecut pe ecran, dezactivarea notificărilor și deconectarea serviciilor de streaming pot fi instrumente utile în acest sens, dar nu trebuie să ne limităm doar la măsuri reactive. Ar trebui să ne gândim, de asemenea, cum să ne gestionăm atenția în mod proactiv.

 

Margie Warrell, membră a consiliului de administrație al Forbes School of Business and Technology, sugerează o soluție unică în articolul său privind combaterea distragerii atenției: „De cele mai multe ori, nivelurile noastre de productivitate sunt afectate mai puțin de distracțiile în sine și mai mult de faptul că pur și simplu nu am fost clari cu privire la lucrul asupra căruia dorim cu adevărat să ne concentrăm atenția”. Perspectiva ei poate explica de ce încercările noastre de a învinge distragerea atenției adesea eșuează. Ne învârtim în jurul cozii într-un război cu distracțiile noastre, mai degrabă decât să fim clari cu privire la ceva pe care să ne concentrăm atenția.

 

Poate că vorbele lui Warrell sună adevărate pentru că amintesc de cuvintele lui Pavel din Coloseni 3:1-2. Organizează-ți mintea. Caută lucrurile de sus. Pavel le spune colosenilor (și nouă) exact lucrul asupra căruia trebuie să se concentreze.

 

David modelează această căutare în Psalmul 119. El Îi cere Domnului să-l ajute să înțeleagă preceptele Lui pentru a le învăța, a medita la ele, a-și fixa ochii asupra lor, a le păstra și a le păzi. Afecțiunea lui pentru Cuvântul lui Dumnezeu este ancora sa de credință în trecut și în prezent și moștenirea lui pentru viitor. David este foarte clar cu privire la lucrurile cărora vrea să le acorde atenție – și înțelege pe bună dreptate cine îl poate ajuta.

 

Știm cu toții că a dori să ne organizăm atenția și a o face sunt lucruri diferite. Din fericire, în Ioan 14, Isus ne promite un Ajutător, Duhul Sfânt. Prezența și puterea Sa sunt un ajutor care schimbă viața credincioșilor care doresc cu disperare să devină niște „administratori” credincioși, acordând atenție într-o lume care distrage atenția. Citim în Galateni că unele dintre roadele lucrării active a Duhului Sfânt în noi sunt pacea și stăpânirea de sine. Și, după cum explică Petru, „Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate lucrurile necesare pentru viaţă şi evlavie” (2 Petru 1:3). Dumnezeu promite să ne ofere tot ceea ce avem nevoie pentru a ne angaja cu credință în această luptă.

 

Putem naviga într-o lume zgomotoasă cu pace, mai degrabă decât cu vinovăție. Putem înțelege natura limitată a atenției noastre și putem alege să o concentrăm, să o stabilizăm și să o administrăm cu înțelepciune. Ne putem agăța de Cuvântul lui Dumnezeu, așa cum a făcut David, și putem cere Duhului Sfânt să ne ajute să folosim frumusețea propriei noastre alcătuiri pentru a alege cu credință ascultarea. Minutele noastre pe Internet și de așteptare la coadă îți aduc slavă, Doamne? Cum putem să Te onorăm cu atenția noastră? Concentrarea minții noastre și căutarea ajutorului Duhului Sfânt sunt locuri bune pentru a începe.

 

Un text de Katie Westenberg pentru The Gospel Coalition

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close