Read it Later
You did not follow anybody yet.

Iubirea necondiționată nu este nici biblică, nici rațională, nici morală. Poți numi ceva bun care este sau ar trebui să fie oferit fără condiții morale sau etice?

 

Să luăm, de exemplu, salariul: Vezi vreo problemă în a continua să-ți plătești angajații indiferent de performanțele lor? Cu alte cuvinte, vezi o problemă cu salariile necondiționate?

 

Întrebarea este retorică.

 

Dacă oamenii cred că vor primi același salariu indiferent cât de bine sau de prost lucrează, puțini vor munci din greu. Faptul că un lucrător poate fi concediat este tocmai ceea ce îi împiedică pe cei mai mulți oameni să lenevească.

 

În plus, plata aceluiași salariu pentru lucrătorul leneș și neglijent ca și pentru cel harnic și responsabil este atât de nedreaptă încât ar submina complet moralul la locul de muncă.

 

Acum, să înlocuim salariul cu dragostea.

 

Dacă toată lumea ar primi aceeași cantitate de iubire, indiferent cât de teribile sau frumoase ar fi acțiunile lor, nu ar crea asta aceleași probleme ca și salariile necondiționate?

 

Dacă am oferi tuturor aceeași cantitate de dragoste indiferent de modul în care se comportă, ce ar motiva pe cineva să se comporte mai bine? Și ar fi corect? Dacă oamenii buni, care se sacrifică și sunt responsabili nu ar primi mai multă dragoste decât narcisiștii, criminalii și hoții, lumea ar fi un loc mult mai nedrept decât este deja.

 

Iubirea necondiționată nu este mai dezirabilă, nu este mai corectă și nu induce mai multă bunătate decât salariul necondiționat. Cu toate acestea, în mod remarcabil, iubirea necondiționată a devenit marele ideal uman și chiar divin.

 

Aceasta este o idee recentă.

 

Google face un grafic al utilizării cuvintelor și termenilor în cărțile în limba engleză de la începutul secolului al XIX-lea până în prezent. Dacă ne uităm la graficul său pentru termenul „iubire necondiționată”, vom afla că până în anii 1970, termenul nu a apărut aproape niciodată în cărțile de limbă engleză. Apoi, dintr-o dată, a apărut peste tot.

 

Cu alte cuvinte, când America era religioasă, nimeni nu folosea termenul „dragoste necondiționată”. Abia pe măsură ce America a devenit mai puțin religioasă, iar cultura sa mai secularizată, utilizarea termenului a crescut vertiginos. Doar acest lucru ar trebui să ajute la înlăturarea noțiunii larg răspândite că dragostea necondiționată este un ideal religios.

 

Nu este așa. Într-o viață întreagă de predare a iudaismului și acum scriind volumul patru al unui comentariu biblic în cinci volume, nu am întâlnit niciodată conceptul de iubire necondiționată. De fapt, Dumnezeu arată clar că dragostea Sa este condiționată de ascultarea de El. De exemplu, El le spune israeliților: „Dacă Mă veți asculta cu credincioșie și veți păzi legământul Meu, veți fi comoara Mea”. Dacă.

 

Cartea Psalmilor face acest lucru și mai clar: „Tu urăşti pe cei ce fac fărădelegea şi pierzi pe cei mincinoşi; Domnul urăşte pe oamenii care varsă sânge şi înşală.” (Psalmul 5:5-6). Evident, Dumnezeu nu oferă dragoste necondiționată.

 

În ceea ce privește creștinismul, mulți creștini afirmă că iubirea necondiționată este idealul la care oamenii trebuie să aspire. Cu toate acestea, nu am putut găsi nicio vorbă directă despre iubirea necondiționată – divină sau umană – în Noul Testament. Așa cum a scris un pastor și teolog creștin canadian, George Sinclair: „Biblia nu ne învață că Dumnezeu iubește necondiționat sau că ar trebui să iubești necondiționat”.

 

Este adevărat că nenumărați oameni care s-au îndepărtat de la o viață neprihănită au fost ajutați enorm de credința că Dumnezeu îi iubește – dar ei trebuie să se pocăiască pentru a beneficia de această dragoste.

 

Iubirea necondiționată este, în ultimă instanță, o idee seculară greșită.

 

În afară de subminarea motivelor oamenilor de a urmări excelența și de subminarea moralului de grup – așa cum am văzut în exemplul salariilor necondiționate –, există alte trei motive pentru care este o idee proastă.

 

În primul rând, dacă oamenii sunt iubiți indiferent de cât de imoral acționează, dragostea devine singurul lucru din viață care este complet separat de moralitate. Iubirea necondiționată face ca iubirea să fie amorală.

 

În al doilea rând, ce înseamnă mai mult pentru tine – cineva care te iubește pentru că iubește necondiționat pe toată lumea sau cineva care te iubește pentru că te consideră special?

 

În al treilea rând, dragostea necondiționată duce adesea la un comportament foarte neiubitor. Dacă soții și soțiile, de exemplu, știu că vor primi aceeași cantitate de iubire indiferent de modul în care își tratează soțul/soția, crezi că acest lucru ar putea duce la un comportament mai bun sau mai rău al soților?

 

Dar, vor răspunde mulți oameni, nu cumva părinții au dragoste necondiționată pentru copiii lor? Și nu este acesta idealul?

 

Da, mulți părinți își iubesc copiii necondiționat – pentru că este instinctiv la majoritatea oamenilor să își iubească astfel copiii. Dar este acesta un mesaj bun de transmis copiilor tăi: „Indiferent cum te porți cu frații tăi sau chiar cu noi, mama și tatăl tău, ca să nu mai vorbim de membrii din afara familiei, noi te vom iubi la fel”?

 

Și chiar dacă dragostea părinților pentru copilul lor este necondiționată, de ce ar trebui să fie acesta un model pentru modul în care ar trebui să ne simțim față de orice altă persoană de pe planetă? Ar fi copiii tăi fericiți să știe că îi iubești pe toți la fel de mult ca pe ei? Ar trebui să o faci? Ar fi de fapt ceva în neregulă din punct de vedere psihologic și moral cu un părinte care iubește pe toată lumea la fel de mult precum își iubește copilul.

 

Da, copiii ar trebui să primească dragoste necondiționată. Restul dintre noi ar trebui să vrea să fie mai buni.

 

În ceea ce-l privește pe Dumnezeu, nu am crezut niciodată că am fost destinatarul iubirii necondiționate din partea Lui și nici nu am căutat-o vreodată. Eu caut aprobarea Lui. Acesta este un mod mult mai bun de a trăi.

 

Un text de Dennis Prager

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close