Read it Later
You did not follow anybody yet.

Să fim sinceri. Ți se pare plictisitoare Biblia? 


Nu doar acele părți din Numeri și Levitic peste care sărim în timpul devoțiunilor zilnice. Mă refer la toată Biblia. Ai prefera să citești altceva – orice altceva? Ți se pare mai interesant să citești postările de pe Facebook decât să te așezi să citești Biblia?

Sau nu vrei să recunoști acest lucru?

 

Dacă suntem sinceri, cred că toți am trecut prin asta. A durat ani de zile până când am învățat să mă bucur și să iubesc Scriptura – și asta după ce am devenit creștină. Iată câteva lucruri pe care le-am învățat pe când eram o tânără care se străduia să-și găsească dragostea pentru Scriptură. Poate că îți vor fi de ajutor și ție – mai ales dacă ești și tu un adolescent!

 

Cere ajutorul Duhului Sfânt

 

Pavel i-a rugat pe filipeni: “duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur. […]Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa, şi înfăptuirea” (Fil.2:12-13). Ne luptăm să-L urmăm și să ne supunem lui Dumnezeu, dar noi nu putem lucra în afara lucrării Luu în noi. Noi nu ne putem schimba decât dacă Duhul Sfânt ne schimbă din interior (2 Cor. 3:18).

Nu vom iubi cuvântul lui Dumnezeu până când nu ne va ajuta El să o facem. Și ceea ce e frumos este că El o va face. El nu doar te va ajuta, ci te va susține și te va purta. El va face pentru tine ceea ce tu nu poți face pentru tine însuți. În Scriptură, harul nu este doar ceva care se revarsă asupra noastră o singură dată când suntem mântuiți – este un râu care curge mereu. Curge de la piciorul crucii până acolo unde ne târâm cu spatele îndoit încercând să-L urmăm pe Dumnezeu. Harul lui Dumnezeu este dat nu doar pentru mântuirea noastră, ci și pentru sfințirea noastră – pentru a-L iubi și a avea încredere în Dumnezeu, pentru faptele bune pe care El ni le-a pregătit să le facem (Rom. 6:15; 12:6). 

 

Roagă-te pentru acest har:

 

Doamne, îți mulțumesc pentru cuvântul Tău. Îți mulțumim că ni te-ai dezvăluit. Mărturisesc că nu vreau să citesc Biblia. Nu mă interesează cu adevărat să o studiez sau să o memorez. Nu petrec niciodată timp în Scriptură sau, dacă o fac, o fac doar din vinovăție sau căutând laudele altora. Te rog să mă ierți și dă-mi o dragoste pentru cuvântul Tău. Ajută-mă să îl doresc mai mult decât banii sau decât cel mai dulce fagure de miere (Ps. 19:10). Tu îmi cunoști inima și te rog să mi-o înmoi și să-mi dai dragostea pe care nu o am. În numele lui Isus, Mântuitorul meu, Amin.

Nu înceta să te rogi această rugăciune. Vom lupta pentru această dragoste toată viața noastră și, cât timp o vom face, vom avea nevoie de har.



Citește, oricum

 

Este greu să citești Biblia atunci când nu ai chef să o faci.


Ei bine, asta se înțelege de la sine. Este greu să mănânci când nu ai chef, de asemenea. Cine vrea să ia cina când tocmai ai petrecut toată ziua la un eveniment, umplându-te de dulciuri? Dar dacă nu mănânci legume, vei sfârși având hipoglicemie și te veu simți pentru tot restul serii.

Uneori trebuie să facem ceea ce trebuie, chiar dacă am prefera să facem orice altceva.

Și trebuie să o facem. Desigur, știți asta, altfel probabil că nu ați fi citit acest articol. Cum avem nevoie de carne și legume, avem nevoie de Biblie pentru hrana zilnică. La fel ca o carte de școală, avem nevoie de ea pentru a învăța mai multe – despre Dumnezeu, despre această lume și despre noi înșine. Asemenea luminii dăruite lui Frodo, avem nevoie de ea pentru a ne da lumină în locurile întunecate (Ps. 119:105). Dar faptul că știm că avem nevoie de ea nu ne ajută să o dorim. Nu face ca citirea Bibliei să fie mai puțin plictisitoare.

Nu – dar citirea Bibliei o va face.

Cum poți învăța să te bucuri de ceva dacă nu iei niciodată parte la acel ceva? Nu ne plac legumele pentru că mamele noastre ne spun că sunt bune pentru noi, nici pentru că un fulger ceresc ne înzestrează cu o adorație arzătoare pentru sparanghel. Învățăm să le îndrăgim mâncându-le. În mod repetat.

Bunicul meu ne-a spus o ilustrație pe care nu am uitat-o niciodată. La început, spunea el, Biblia este ca un medicament. Știi că e bun pentru tine, dar îi urăști gustul. După o vreme, e ca fulgii de ovăz. Nu-l urăști, dar nici nu este cel mai bun lucru din lume. Dar, în cele din urmă, devine ca mierea. Dulce și delicioasă.

Nu vă temeți dacă Biblia este ca un medicament acum. Va începe să aibă un gust mai bun – doar luați-o și citiți-o.

 

Sapă mai adânc

 

Dacă Biblia ți se pare plictisitoare, poate fi pentru că i-ai cunoscut doar suprafața. Ani de-a rândul, am citit doar un capitol sau două în fiecare zi și le-am uitat imediat. Cunoșteam scheletul fiecărei povești pe de rost și probabil că aș fi putut să vă spun fiecare poruncă, dar nu am aprofundat niciodată.

Nu aș fi putut să vă spun de ce contează poveștile sau de ce erau importante pentru marea poveste a Scripturii, pentru lunga așteptare a unui Răscumpărător. Nu am observat ce ne învățau poruncile despre dragostea și dreptatea lui Dumnezeu. Citeam cărțile poetice, dar erau plictisitoare – în mare parte pentru că nu înțelegeam.

Dar apoi am început să le studiez, și a fost ca și cum noi priveliști s-au deschis în fața ochilor mei. Sunt atât de multe de învățat în Biblie, mai mult decât ar putea o viață întreagă de studiu să ajungă să cuprindă. Sunt atât de multe de văzut despre cine este Dumnezeu și despre modul în care a creat această lume, despre ceea ce ne-a poruncit să facem și despre ceea ce a făcut pentru noi în Hristos. 

Pe măsură ce am studiat, ceea ce fusese plictisitor a devenit încet-încet interesant.

Lasă-L pe Dumnezeu să folosească Biblia în viața ta

Unii dintre cei care iubesc cel mai mult Cuvântul lui Dumnezeu sunt cei care au umblat cu El cel mai mult timp – cei pentru care Scriptura a fost un ghid pe cărările întortocheate și o ancoră în cele mai aprige furtuni. Asta nu înseamnă că nu poți să cunoști și să iubești Cuvântul lui Dumnezeu acum – bineînțeles că poți! Citește-l, studiază-l, memorează-l. Dar nu-l lăsa să rămână doar în capul tău. Lasă-l să-ți călăuzească pașii, chiar (și mai ales) dacă ești o persoană tânără (Ps. 119:9). Apelează la Cuvânt (nu doar la alți oameni sau la distragerea atenției prin ecrane) pentru mângâiere și ajutor. Trăiește-ți viața în conformitate cu cuvintele Dumnezeului viu și lasă-l să le folosească în inima ta pentru a te face mai asemănător cu El.

 


Katherine Forster, Crossway

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close