Read it Later
You did not follow anybody yet.
  1. Fii atent.

În timp ce ești cu familia, amintește-ți că cele mai fructuoase conversații necesită o bună capacitate de ascultare (Iacov 1:19). Ascultă cu scopul de a-i înțelege pe membrii familiei tale. În primul rând, lasă-le spațiu pentru a vorbi. La fel cum cedezi trecerea în trafic pe o stradă aglomerată, acordă-le celorlalți prioritate de trecere în conversații. Nu întrerupe frazele unei persoane dragi în propriile discuții și lasă să persiste schimburile bune pe care le auzi între alți membri ai familiei. Când intervine ceva, ai grijă ca acest lucru să ajute discuția să o continue.

În al doilea rând, pune întrebări bune pentru a scoate la iveală dorințele și bucuriile fiecărui invitat: „Sfaturile inimii unui om sunt ca nişte ape adânci, dar cel priceput ştie să scoată din ele.” (Prov. 20:5). Pune întrebări care îți vor permite să înțelegi despre cum și de ce din experiențele altcuiva, nu doar despre ce și când. Fii deosebit de sensibil la membrul tăcut sau timid al familiei; caută să atragi acea persoană într-o discuție cu o întrebare potrivită și o ureche concentrată și atentă. Realizează că o conversație mai profundă cu acea persoană dragă s-ar putea să nu aibă loc la masă, ci poate avea loc individual, în timp ce faceți curățenie în bucătărie sau vă odihniți lângă foc.

  1. Fiți recunoscători.

După întâlnirea de familie, reflectați la conversațiile care au avut loc și mulțumiți Domnului pentru discuțiile pe care vi le-a oferit și pentru modurile în care v-a răspuns la rugăciuni (Ps. 66:19-20). Chiar dacă unele dintre conversații nu au fost atât de ușoare sau semnificative pe cât ai sperat, fii recunoscător pentru pașii făcuți spre un dialog mai profund și pentru oportunitățile pe care Dumnezeu le-a oferit familiei tale de a se conecta din nou. Mulțumește pentru fiecare persoană iubită și pentru schimburile pe care le-ai trăit cu ea. Recunoaște în rugăciune prezența și ajutorul lui Dumnezeu în timp ce ai căutat să porți conversații pline de intenție. Lăudați-L pe Domnul pentru acțiunile Sale binevoitoare de-a lungul timpului petrecut de familia voastră împreună.

  1. Fiți proactivi.

Pe măsură ce reflectezi la conversațiile pe care le-ai avut cu membrii familiei, începe să privești cu nerăbdare la posibilitățile unor viitoare discuții semnificative. Petrece ceva timp gândindu-te la nevoile și interesele individuale pe care le-ai descoperit, sau de care ți-ai amintit în timpul întâlnirii de familie. S-ar putea să îți dai seama că un membru al familiei suferă sau este împovărat de o preocupare și ar putea aprecia o conversație, un mesaj sau un bilet în care este întrebat ce mai face. Oferă o ureche care ascultă, împărtășește un verset biblic încurajator și anunț-o că te rogi pentru situația ei.

O persoană dragă s-ar putea să se simtă singură și ar aprecia o altă invitație la o masă. Poate că un alt membru al familiei ar aprecia continuarea unei conversații care a început atunci când ați fost împreună. Fii deschis la ceea ce ar putea realiza Domnul pe măsură ce îi iubești pe acești oameni dragi așa cum te-a iubit Hristos (Ef. 5:2a). Fii dispus să iubești cu sacrificiu, lăsând deoparte timpul, confortul și interesele tale pentru a urmări interacțiuni semnificative cu familia ta. Nu știi niciodată cum te poate folosi Domnul – și cum poate folosi cuvintele tale.

Un text de Cheryl Marshall pentru Crossway

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close