- Surpriza sexului
Te căsătorești având o mentalitate de film Disney. Te aștepți ca totul să se întâmple perfect și să trăiți fericiți până la adânci bătrâneți. Dar sexul este imprevizibil. Unii descoperă că trupurile lor au fost făcute pentru a fi împletite, iar în luna de miere începe o viață de aventuri sexuale. Sunt surprinși că funcționează atât de bine; așa a fost menit să fie. Dar pentru mulți, sexul este mult mai greu decât și-au imaginat – fie că este vorba de trecut, de durere fizică, de inhibiții și rușine, de dificultatea de a găsi un ritm sau de norul întunecat al abuzului sexual.
Ești surprins că patul conjugal necesită atât de mult efort – atât de mult angajament și muncă. Pentru mulți creștini, sexul este „meh”. În primul secol, Pavel a trebuit să vorbească bisericii din Corint despre neînțelegerile și așteptările sexuale (1 Cor. 7:3-5). Viața nu s-a schimbat prea mult de atunci. Este o realitate surprinzătoare pentru care cuplurile tinere trebuie să fie pregătite.
- Surpriza părinților/socrilor
Căsătoria îți rearanjează rețeaua relațională. Nimeni nu o resimte mai mult decât părinții tăi. Isus a spus: „De aceea, omul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu soția sa și cei doi vor deveni un singur trup” (Mat. 19:5). Dumnezeu a conceput căsătoria pentru a crea noi familii. Iar pentru a întemeia o familie, trebuie să părăsești o alta.
De obicei, oamenii reduc acest lucru la geografie: „Mă mut din casa părinților mei și mă mut cu noua mea soție în celălalt capăt al orașului”. Dar „plecarea și despărțirea” modifică, de asemenea, autoritatea și responsabilitatea părinților tăi. Odată ce un cuplu se căsătorește, are loc o schimbare seismică în rolul părinților. Ei nu încetează să fie mama și tata, dar nu se pot aștepta să fie onorați la fel ca atunci când copiii erau mici. Modul în care este petrecut timpul, frecvența cu care sunt împreună, unde au loc sărbătorile, așteptările de a-și vedea nepoții, modul în care sunt împărtășite sfaturile sau opiniile – toate aceste binecuvântări glorioase trebuie să iasă din sfera așteptărilor și să intre în sfera colaborării.
- Surpriza „Iertarea este costisitoare”
„Toată lumea spune că iertarea este o idee minunată”, a observat C. S. Lewis, „până când are ceva de iertat”. Poate că partea cea mai dureroasă și curajoasă a iertării este atunci când trebuie să absorbim costul păcatului unui soț. Durerea de a fi păcătuit nu dispare repede. Cuvintele rostite, banii pierduți, jurămintele încălcate – aceste dureri rămân blocate pe „repeat”.
Durerea inimii și angoasa mentală pot pătrunde în mintea ta fără să te anunțe. Se strecoară când ești la pământ și te pot întâmpina în momentul în care te trezești. Dar iertarea biblică absoarbe cel puțin două costuri. În primul rând, un soț trebuie să spună: „Nu am de gând să te pedepsesc”. Nu există nicio persoană printre noi care să nu fi urmărit un soț și să nu fi pronunțat verdictul rostit de slujitorul nemilostiv din Matei 18:28: „Plătește ceea ce datorezi!”. Dar, pentru ca iertarea să aibă loc, trebuie să ne negăm instinctul de a pedepsi un datornic și să-l eliberăm de pedeapsă.
În al doilea rând, trebuie să spunem: „În schimb, voi plăti eu datoria pentru acest păcat”. Datoria nu se evaporă în mod misterios. Dacă îți împrumut 10 lei și refuzi să plătești, banii nu apar ca prin magie înapoi în portofelul meu. Acest lucru împiedică adesea reconcilierea. Vrem să iertăm, dar presupunem că nu ar trebui să ne coste. Credem că simpla dorință de a nu ne răzbuna este suficientă. Reacționăm instinctiv la nedreptatea de a amortiza o datorie: „Tu ai făcut-o! Acum eu plătesc nota de plată?”. A ne trata soțul/soția așa cum merită păcatul său (cu mânie, retragere sau pedeapsă emoțională) pare mai corect și mai echitabil. Dar, când faci acest lucru, ai uitat cât de mult ai fost deja iertat. Ai uitat datoria pe care Hristos a plătit-o pentru tine. Ți s-a iertat o mare datorie. Căsătoria înseamnă adesea să faci același lucru.
Îndepărtați ochelarii de cal
Multe cupluri tinere se îndreaptă spre căsătorie cu ochelari – crezând că mariajul lor va fi basmul la care au visat în timp ce plănuiau o ceremonie ca de pe Pinterest și o lună de miere memorabilă. Dar adevărul este că mariajul ne dezvăluie păcatul, ne expune dorințele, ne provoacă rețeaua relațională și ne cere să practicăm în mod regulat iertarea costisitoare. Logodnicii trebuie să știe că mariajul este o chemare la slujire în care doi păcătoși învață – până când moartea îi desparte – cum să aplice Evanghelia harului.
Dacă sunteți pastor sau consilier premarital, vorbiți-le despre surprizele pe care căsătoria le va naște în mod inevitabil. Îi va pregăti pentru cea mai mare minune a modului în care Isus lucrează prin oameni frânți pentru a descoperi dragostea Sa inegalabilă (Ef. 5:31-32
Citește prima parte aici: 6 surprize pe care consilierul premarital ar trebui să le anticipeze (I)
Un text de Dave Harvey pentru The Gospel Coalition
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează