Read it Later
You did not follow anybody yet.

Kimm și cu mine am avut o ședință premaritală înainte de nunta noastră. A durat poate cinci minute, suficient de mult pentru ca un consilier bine intenționat să ne dea o cutie de CD-uri și să ne îndemne să le ascultăm. Le-am aruncat în portbagaj. Într-o zi, nouă luni mai târziu, el le-a vrut înapoi. Nu a fost o problemă, deoarece erau chiar acolo unde le lăsasem – în portbagaj, nedeschise și nefolosite.

Este înfricoșător să ne gândim cât de nepregătiți eram pentru căsătorie. Nu-l învinovățesc pe consilierul nostru. Nici eu nu sunt sigur că el a avut parte de consiliere premaritală. Dar, când mă gândesc la ultimii 35 de ani, au fost câteva surprize despre care ar fi fost util să știu.

Iată șase surprize pe care cred că fiecare pastor sau consilier premarital ar trebui să le acopere:

  1. Surpriza păcatului

Logodna este ca și cum te-ai plimba printr-un parc de distracții cu ochelarii încețoșați. Sunt atât de multe lucruri pe care nu le vezi clar, dar cui îi pasă cu adevărat? Te distrezi! Iată adevărul: logodnicul tău sau logodnica ta este mai păcătos/păcătoasă decât îți dai seama. Dacă păcatul lui sau al ei nu te-a surprins deja, pregătește-te: o va face. Nu spun că viitorul tău soț sau viitoarea soție ascunde ceva. Doar că nu ai ochi să vezi ce este acolo. Acesta este motivul pentru care ar trebui să ceri sfatul prietenilor, al familiei și al bisericii înainte ca o relație să devină serioasă.

Împrumută „ochelarii” altora pentru a te uita la persoana iubită prin ochii lor. De asemenea, nu uitați să vorbiți despre cele trei caracteristici ale păcatelor din trecut: tipare, parteneri și particularități. Nu vă lăsați neliniștiți de ceea ce descoperiți. Persoana iubită este un păcătos la fel ca și tine. Amintiți-vă: păcatul nostru este suficient de îngrozitor pentru a avea nevoie de sângele lui Hristos pentru a-l îndepărta. Dar harul lui Dumnezeu are o putere asupra păcatului pe care nu o puteai vedea înainte de ziua nunții tale. Nu vă fie teamă. Căderea pe care o descoperiți devine un loc pentru afișarea răscumpărării lui Hristos.

  1. Surpriza conflictului

Credeam că primii ani de căsnicie erau despre cum trebuie să se îmbunătățească Kimm. Puteți ghici unde a dus asta. Potrivit specialiștilor în chestiuni ale căsătoriei, primele noastre conflicte indicau pur și simplu o lipsă de abilitate de comunicare. Dar Biblia spune: „Ce cauzează neînțelegerile și certurile dintre voi? Nu cumva sunt patimile voastre care se războiesc înăuntrul vostru?” (Iacov 4:1-2).

Conflictele și certurile apar atunci când nu obținem ceea ce ne dorim. Primele mele conflicte cu Kimm au dezvăluit ceea ce îmi doream. M-am supărat pe ea pentru că, ei bine, aveam o inimă care credea că lucrurile i se cuvin. Voiam ca Kimm să mă respecte. Credeam că a fi respectat era un fel de drept inalienabil întemeiat în Scriptură și constituție. Dar nu a durat mult până când am văzut cum o dorință bună se poate corupe într-o cerință dăunătoare.

Credeam că fiecare poruncă biblică pentru soția mea dezvăluia o nevoie din mine și un drept pe care îl dețineam. Dar am ajuns să văd că acest lucru îl scoate pe Dumnezeu din peisaj – și mă pune pe mine în locul lui. Sigur, o soție respectuoasă contribuie la armonia conjugală. Dar poruncile lui Dumnezeu pentru Kimm există pentru a o ajuta să crească în dragoste pentru El. Ele nu au fost date pentru ca eu să le manipulez în scopuri proprii.

  1. Surpriza schimbării lente

Intră într-o cameră întunecată și apasă întrerupătorul. Ce se întâmplă? Camera se transformă instantaneu. Ne dorim o schimbare spirituală în același mod: ascultăm un pasaj, aprindem întrerupătorul și schimbarea vine într-o oră. Asta ar avea sens dacă creștinismul ar fi un tonomat de sucuri. Pune mărunțișul și așteaptă sucul de sfințire.

Dar Dumnezeu ordonează ritmul schimbării în funcție de factori pe care nu-i putem vedea. Uneori, El îl face lent pentru a ne smeri. Acest lucru ne amintește că nu suntem El. Uneori face schimbarea lentă pentru a ne îndruma soțul/soția în răbdare, dragoste și milă. Când doi oameni sunt legați împreună, creșterea unuia dintre ei de către Dumnezeu are întotdeauna în vedere sufletul celuilalt. A pretinde o schimbare imediată de la cineva care este soț sau soție de puțină vreme este o modalitate excelentă de a introduce alte probleme în căsnicie.

Deoarece schimbarea necesită timp, trebuie să ajutăm cuplurile tinere să cultive încrederea în veștile bune, pentru a nu fi tentați să se plictisească sau să se înfurie. Evanghelia a apărut și ne învață să ducem o viață dreaptă și evlavioasă în timp ce așteptăm apariția lui Hristos (Tit 2:11-13). Schimbarea pe care o va aduce Hristos merită așteptarea.

Un text de Dave Harvey pentru The Gospel Coalition

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close