Read it Later
You did not follow anybody yet.
  1. Caută direcția, nu perfecțiunea.

După cum am menționat, creșterea este unul dintre principalii indicatori ai creștinismului adevărat. Astfel, atunci când „intervievezi” un potențial pretendent pentru fiica ta, nu te aștepta la precizia teologică a unui absolvent de seminar care candidează pentru slujirea pastorală. Caută nu numai unde se află în prezent tânărul, ci și încotro se îndreaptă. Ești probabil credincios de mult mai mult timp decât el, caz în care este de așteptat ca mintea ta să fie mai mult reînnoită de Scriptură. Fii cu ochii în patru pentru indicii că viața lui spirituală va continua să fie sfințită în adevăr (Ioan 17:17). Studiază Scriptura cu intenție sau se aruncă la întâmplare în Biblie ori de câte ori are chef să citească? Are un set bun de cărți și comentarii teologice sau este afundat până la gât în amalgamul superficial al unei mari părți a evanghelismului modern? Biserica sa locală actuală predă Cuvântul lui Dumnezeu verset cu verset sau răspunde nevoilor percepute ale congregației cu prostii de actualitate? La fel ca atunci când arunci o minge de fotbal sau lovești o minge de golf, ia în considerare traiectoria.

  1. Femei singure: înrolați un bărbat.

Fără îndoială, o conversație cu un tânăr care pețește o femeie tânără intră în responsabilitatea tatălui. Dar realitatea unei lumi decăzute înseamnă că tații nu sunt întotdeauna disponibili pentru această sarcină. Pentru acele mame singure care caută să ofere aceeași siguranță spirituală pentru fiicele lor, sarcina ar trebui totuși delegată unui bărbat matur care poate oferi o îndrumare spirituală adecvată. În unele cazuri, acesta ar putea fi un bunic. În alte cazuri, poate că este un frate mai mare. În cele din urmă, este o sarcină de slujire care ar fi potrivită și pentru un bătrân al unei biserici locale. Dacă ești o mamă singură, nu-ți fie teamă să te sprijini pe bărbații evlavioși din viața ta pentru ajutor; pentru asta sunt ei acolo (Iacov 1:27, 1 Tim. 3:5).

  1. Bărbați căsătoriți: consultați-vă soțiile.

Cereți oricărui bărbat căsătorit să descrie intuiția pe care i-o oferă soția sa și, dacă este sincer, va mărturisi că, adesea, soția sa observă unghiurile moarte moarte din viața lui. Și ar trebui să fim surprinși? Bineînțeles că nu. Dumnezeu i-a dat-o pe Eva lui Adam pentru a-i fi ajutor, afirmând că „nu era bine” ca el să fie singur (cf. Gen. 2:18). De fapt, Dumnezeu a făcut-o pe Eva pentru a fi un ajutor „potrivit”, unul care să-l ajute să-L glorifice cel mai bine pe Dumnezeu (Gen. 2:20). Astfel, cu cât un soț și o soție urmăresc mai mult o cunoaștere și o iubire semnificativă a lui Dumnezeu prin Cuvântul Său, cu atât mai bine sunt capabili să-L slăvească pe Dumnezeu împreună. Pe măsură ce se maturizează împreună în harul lui Dumnezeu, ei sunt capabili să ajute la purtarea poverilor celuilalt și să se ajute reciproc în moduri care nu ar fi posibile separat (1 Cor. 7:5). Într-un mod mai concret, ceea ce se observă adesea este faptul că femeile au o intuiție, în special în ceea ce privește caracterul unei persoane, care le lipsește adesea bărbaților. Ele sunt capabile să detecteze manipularea și înșelăciunea în moduri pe care bărbații le pot trece cu vederea. Acest lucru se accentuează cu atât mai mult cu cât o femeie studiază mai mult Scriptura, ceea ce face ca intuiția ei să fie mult mai bine informată și mai precisă din punct de vedere biblic. Toate acestea indică faptul că, dacă soția ta spune că tânărul care o pețește pe fiica voastră pare „ciudat” sau „nesince”, ar trebui să asculți.

  1. Intervievează-ți propriul fiu.

Din moment ce aceste întrebări sunt destinate nu numai siguranței fiicei tale, ci și edificării unui tânăr interesat de ea, este logic că ele ar fi, de asemenea, de mare importanță pentru propriul tău fiu în timp ce urmărește o relație cu fiica altui bărbat. La urma urmei, fiul tău ar trebui să fie verificat pentru maturitate spirituală la fel, atât pentru binele său, cât și pentru binele tinerei de care este interesat. Să sperăm că tatăl altei tinere ar vrea să îl intervieveze pe fiul tău; dacă nu, acesta este un motiv în plus pentru care ar trebui să o faci tu. Nu-i supune pe alți tineri la un standard pe care nu l-ai respecta pentru propriul fiu.

  1. Intervievează-ți fiica.

Înainte de a intervieva orice potențial pretendent, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face ar fi să parcurgi aceste întrebări cu fiica ta. Cu siguranță, nu ar fi un „interviu” în același sens, dar acest lucru va avea două scopuri principale: în primul rând, te va asigura că nu există surprize în ceea ce privește ce intenționezi să-i întrebi pe tinerii bărbați care sunt interesați de ea și, în al doilea rând, va ajuta (în mod ideal) propriul ei discernământ pe măsură ce învață ce caracteristici sunt importante atunci când se gândește la o relație. Cu condiția să o fi educat bine până în acest moment, majoritatea întrebărilor nu ar trebui să fie o surpriză. Dar acest chestionar poate servi ca o revizuire utilă, în special într-un moment în care emoțiile ar putea întuneca obiectivitatea.

  1. Nu aștepta.

Este de la sine înțeles, dar, dacă aștepți să pui aceste întrebări până după nuntă, ai așteptat prea mult. Dacă aștepți să pui aceste întrebări până după logodnă, ai așteptat, de asemenea, prea mult. Și totuși… dă-mi voie să mai ridic miza încă o dată: dacă aștepți să pui aceste întrebări până după ce încep întâlnirile/curtea, tot ai așteptat prea mult.

În cele din urmă, a pune aceste întrebări nu are scopul de a te face să fii un tată autoritar. Scopul nu este de a-ți exaspera fiica (Col. 3:21). A fi capul familiei nu este o justificare pentru a cere o căsătorie aranjată. Acestea fiind spuse, realitatea este că tații sunt datori să facă lucruri grele de dragul familiei lor și, sincer, mulți tați sunt mult prea pasivi în acest domeniu. Odată ce ai pus fiica ta în mâinile unui alt bărbat în căsătorie, acel bărbat este responsabil pentru bunăstarea ei spirituală. Dar, până atunci, depinde de tine.

Fie ca Domnul să te binecuvânteze în timp ce oferi o direcție biblică în casa ta.

Un text publicat pe Expository Parenting

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close