Read it Later
You did not follow anybody yet.

Când am intrat în casă, era aproape ora de culcare. Soția mea s-a uitat la ceas și a clătinat critic din cap. „Îmi pare rău că a durat atât de mult”, am spus, „dar știi cum este mama”. „Știu cum ești tu”, a răspuns ea. „Ce vrea să însemne asta?”, am întrebat încruntat. „Ea te manipulează și tu o lași”, a ripostat ea. „Nu e corect și știi asta”, am ridicat tonul. „Ce ar trebui să fac?”. „Nu asta”, a spus ea, cu ochii înflăcărați. „Nu asta.”

Cu toții am fost acolo – într-o ceartă care durează până noaptea sau care începe târziu. Este tentant să rămânem treji până când problema se rezolvă, dar ceea ce trebuie să facem cu adevărat este să luăm o pauză în timpul certei. Iată 5 motive pentru a înceta să te cerți și a merge la culcare.

  1. Oboseala se intensifică.

Cu cât se face mai târziu, cu atât este mai greu pentru oricare dintre noi să gândim clar. La fel ca atunci când conducem, privarea somnoroasă afectează judecata. Semnalele ratate și percepția eronată devin disproporționat de prezente atunci când suntem obosiți. Este imposibil să fim obiectivi și rezonabili atunci când nu putem gândi limpede.

  1. Mânia se acumulează și duce la gândire irațională.

Când permit furiei să preia controlul, știu că sunt într-un teren periculos. Dar, pentru că mă simt jenat de propria mea lipsă de autocontrol, mă trezesc încercând să justific exagerările. Acum par certăreț sau arogant. Și uite așa am intrat adânc într-un cerc vicios și neproductiv.

  1. Întreruperea certei, chiar și a unei certuri nerezolvate, pur și simplu funcționează.

Alegerea de a lua o pauză nu este o decizie emoțională; este o alegere rezonabilă. Dinamica se schimbă adesea în timp ce se ia o pauză în timpul unei dispute. Când ne oprim din ceartă, când decidem să spunem „te iubesc”, când ne întindem împreună și ne ținem de mână, tonul comunicării se resetează. În plus, probabil că cearta nu avea sens de la bun început.

  1. Mâine chiar este o altă zi.

Lumina dimineții oferă întotdeauna o nouă perspectivă. Și, uneori, uităm de ce eram supărați în primul rând! Timpul și odihna ne împrospătează spiritul și atitudinea. Atunci când facem alegerea înrădăcinată în dragoste de a începe ziua cu un act de mărinimie (poate să servim o ceașcă de cafea sau să pregătim micul dejun), resetăm lucrurile. Putem trece de la confruntare la comunicare. Gândiți-vă la oportunitatea pe care o oferă o nouă zi ca la un fel de prevenție.

  1. A o lua de la capăt resetează cadrul.

Atunci când – și dacă – conversația trebuie să continue, ea poate începe dintr-un nou context. Perspectiva intențiilor pozitive. Cadrul atenției. Balsamul liniștitor al odihnei. Orientarea de a fi împreună, mai degrabă decât separat. Spațiul sigur al distanței față de emoția care a alimentat toată furia. Cu alte cuvinte, ceea ce se poate întâmpla seamănă mai degrabă cu o recalibrare decât cu „Mâinile sus, runda a doua!”.

Un text de Derek Maul pentru All Pro Dad

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close