Read it Later
You did not follow anybody yet.

Eu și soția mea avem trei copii. Unul este la gimnaziu, unul la școala primară și altul la grădiniță. Asta înseamnă că jonglăm cu un program care rivalizează cu un unul de lansare pentru o navă spațială la NASA. Avem o mulțime de lucruri de făcut. Știm la începutul fiecărei luni că avem doar vreo patru seri din săptămână disponibile. Există antrenamente de hochei și de pian, biserică, cor și multe altele. Sunt zile în care mă simt în egală măsură șofer de Uber, bucătar și povestitor însărcinat cu acele povești importante pentru culcare.

Dacă sună ca și cum m-aș plânge, nu o fac. Calendarul familiei este plin de lucruri bune, dar prevedem o zi în care pasiunile copiilor noștri se vor schimba și ei vor decide că un hobby odată îndrăgit ar trebui să fie abandonat. Când va fi asta? Cum vor alege? Nu orice activitate este menită să dureze pentru totdeauna, chiar dacă este plăcută. Copiii s-ar putea să nu fie capabili să spună când este momentul potrivit sau chiar dacă, renunțând, asta îi va face să simtă că au eșuat. Ei trebuie să știe că, uneori, este în regulă să renunți. Iată 5 momente în care trebuie să le spui copiilor tăi să renunțe:

1. Renunță atunci când participarea afectează alte părți ale vieții.

Dacă copilul tău este atât de solicitat încât nu-și poate face temele sau întârzie în mod constant la evenimente importante, este timpul să îi reevaluezi programul. Renunțarea poate fi dificilă, dar uneori îi ajută pe copii să prioritizeze ceea ce contează cel mai mult.

2. Renunță atunci când participarea face ca relațiile tale să aibă de suferit.

Relațiile sunt importante și este greu să menții prieteniile pe linia de plutire atunci când copiii se blochează în activități. Am lucrat la un magazin de costume bărbătești în facultate și îmi amintesc că mi s-a spus că trebuie să lipsesc de la evenimente importante de familie doar pentru a rămâne la program. Dacă participarea dăunează relațiilor, în special cu familia, renunțarea poate fi o alegere nobilă pentru copil.

3. Renunță atunci când participarea dăunează integrității tale.

Dacă antrenorul fiului tău i-ar spune să facă ceca nepermis în timpul meciurilor, el s-ar simți presat să o facă. Dacă grupul de studiu al fiicei tale ar împărtăși o listă de răspunsuri pentru testul de mâine, ea s-ar simți tentată. Voci exterioare îi pot cere copilului tău să mintă, să trișeze și să fure. Când se întâmplă acest lucru, este în regulă să îi lași să renunțe pentru a evita presiunea sau tentația. Proverbe 11:3 spune: “Neprihănirea oamenilor cinstiţi îi cârmuieşte fără teamă, dar vicleniile celor stricaţi le aduc pieirea”. Faptul că copiii renunță atunci când integritatea lor este pusă la îndoială e o mișcare inteligentă.

4. Renunță atunci când participarea te face să nu te ții de promisiuni.

Antrenamentul de fotbal. Lecții de pian. Tabăra de robotică care se suprapune cu un job de vară. Este ușor să ne suprasolicităm copiii, mai ales când intră în anii adolescenței. Acest lucru se întâmplă în casa noastră, iar copiii noștri sunt încă foarte mici. A fi acolo unde spui că vei fi și a face ceea ce te angajezi să faci sunt semne de maturitate. Nerespectarea promisiunilor este un obicei prost, oricum ar fi. A renunța înseamnă să te îndepărtezi de un lucru pentru a rămâne angajat în altceva.

5. Renunță atunci când participarea te schimbă în mod negativ.

Atunci când începi să vezi cum se schimbă caracterul copilului tău, poartă o conversație despre motivul acestei schimbări. A început fiica ta să chiulească de la școală pentru a impresiona un nou prieten? Fiul tău a adoptat un limbaj nou, colorat, la slujba lui part-time? Regele Solomon a spus-o cel mai bine: “Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.” (Proverbe 4:23). O oscilație bruscă a caracterului este un semn al unei inimi din ce în ce mai egocentrice, iar renunțarea ar putea oferi o aici soluție.

Un text de Bobby Lewis pentru All Pro Dad

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close