Read it Later
You did not follow anybody yet.

Eram cu toții obosiți, așa că familia noastră a luat mâncare de la fast-food și a decis să se uite la televizor în timp ce mâncăm. Singura emisiune asupra căreia suntem cu toții de acord momentan este LEGO Masters. Este unul dintre acele reality show-uri de competiție. La sfârșitul fiecărui episod, o echipă de doi este întotdeauna eliminată. „Plângi?”, i-a spus fiica mea mamei sale. M-am uitat și am văzut-o pe soția mea plângând. O echipă care îi plăcea foarte mult tocmai fusese eliminată. Nefiind genul care să își ascundă emoțiile, și-a asumat imediat: „Da! E trist”. Fiica mea s-a întors și a spus: „Nu cred că l-am văzut pe tata plângând vreodată”. Am fost șocat. Nu e ca și cum aș plânge tot timpul, dar plâng destul de des. Când m-am gândit la asta, mi-am dat seama că ascunsesem acest lucru. Nu a fost intenționat – a fost mai degrabă o reacție naturală, protejându-mă atunci când mă simțeam vulnerabil.

Copiii trebuie să îmi vadă vulnerabilitatea. Este bine pentru ei. Există mai multe lucruri pe care, în mod conștient sau inconștient, îi ferim pe copiii noștri să le vadă și asta le face un deserviciu. Există lucruri pe care trebuie să i le arăți copilului tău și care trebuie observate de către copii. Iată 5 lucruri care trebuie văzute de către copii:

  1. Emoțiile tale

Dacă ești ca mine, singura emoție pe care o arăți cu ușurință este furia. Cu toate acestea, tristețea, durerea și supărarea – și lacrimile tale – sunt lucruri pe care copiii noștri trebuie să le vadă. Ar trebui să ne controlăm emoțiile, dar nu ar trebui să le ascundem. Atunci când copiii noștri ne văd vulnerabilitatea, le comunică faptul că vulnerabilitatea nu este o slăbiciune. În cele din urmă, este un ingredient cheie pentru intimitate.

  1. Viziuni ale lumii și stiluri de viață opuse

Îți este teamă că copiii tăi vor vedea validitatea unei viziuni căreia te opui sau că vor adopta un stil de viață cu care nu ești de acord sau pe care poate îl consideri imoral? Alătură-te clubului. Cred că cei mai mulți părinți ar pune acest lucru în topul preocupărilor. Este înțelept să îți protejezi copiii de concepte, idei și imagini pe care s-ar putea să nu fie suficient de maturi pentru a le gestiona. Dar protejarea copiilor tăi de viziuni ale lumii și stiluri de viață opuse poate da mai multă credibilitate acelor opinii sau, cel puțin, poate face ca propriul tău punct de vedere să pară mai slab. Acest lucru este valabil mai ales atunci când prezinți o versiune parțial falsă a unei viziuni opuse asupra lumii. Copiii tăi vor vedea asta, în cele din urmă. Dacă trăiești pe deplin în adevăr, speranță și iubire, atunci nu ai de ce să te temi. Prezintă versiunile oneste ale tuturor.

  1. Știri din lume

Uneori îmi este greu să deschid televizorul la știri. Sunt atât de multe povești îngrozitoare. Dar ceea ce se întâmplă în lume este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care să îl arăți copilului tău. Copiii noștri trebuie să fie educați cu privire la diferite culturi și la luptele lor. Dacă ești neliniștit de faptul că copiii tăi văd un conținut prea matur, există servicii de știri special concepute pentru copii la care poți apela.

  1. Cearta și reconcilierea

Cearta și împăcarea sunt lucruri importante pe care copilul tău trebuie să le învețe. Unii oameni vor spune că nu este bine să te cerți cu soțul/soția ta în fața copiilor. Înțeleg raționamentul; totuși, cred că este benefic pentru ei să vă vadă certându-vă, atât timp cât le spuneți după aceea că v-ați împăcat (sau vă împăcați în fața lor). Atunci când te cerți cu soția ta, asta va crea anxietate în copiii tăi. Adesea, începem să ne certăm în fața copiilor și apoi ducem cearta într-un loc privat. Ne putem împăca, dar dacă copiii nu văd niciodată acest lucru, ei rămân într-o stare de anxietate. Așa că, dacă nu văd împăcarea, spuneți-le despre ea. Atunci când copiii noștri ne văd cum gestionăm conflictul într-un mod sănătos, îi pregătim pentru modul în care să gestioneze propriile lor lupte relaționale.

  1. Grija lui Dumnezeu

Ai primit vreodată pe neașteptate ceva de care aveai nevoie? Am citit o poveste despre un om în slujire care nu mai avea bani. S-a rugat și a sperat că va primi o donație pentru ca el și soția lui să poată cumpăra mâncare. Nimeni nu era la curent cu situația lor. A urmărit cutia poștală. Poștașul a venit și a plecat, dar niciun cec. Apoi s-a auzit o bătaie la ușa din spate. Unul dintre apropiații săi a apărut cu alimente. A spus că stătea în biroul său și a simțit că au nevoie de mâncare. Nu numai că am auzit multe incidente de acest gen de la prieteni, dar le-am trăit direct.

Este ușor să punem povești ca aceasta pe seama coincidenței sau a norocului. Ei bine, eu personal nu cred în noroc. Matei 6:26 spune: „Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare, şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?”. Dumnezeu ne oferă din belșug, iar când vedem acest lucru, ne simțim valoarea și ne simțim iubiți. Ai văzut grija lui Dumnezeu pentru tine? Cum te-a făcut să te simți? Când o vezi, arat-o și copiilor tăi.

Un text de BJ Foster pentru All Pro Dad

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close