Read it Later
You did not follow anybody yet.

Un prieten vorbea odată la o tabără pentru adolescenți. Sala era plină cu aproximativ 300 de copii și el enumera toate lucrurile triste, greșite și frustrante din viață. Dintr-o dată, un băiat de 17 ani a strigat: „Da, cum ar fi atunci când tatăl tău te pune să duci gunoiul!”. S-a făcut liniște. Supărarea din tonul său dezvăluia intensitatea sentimentelor unui adolescent furios. Și acea furie adâncă era îndreptată împotriva tatălui său.

Poate că tatăl său i-a provocat acele emoții sau poate că era amărât din alte cauze. Indiferent de care era motivul, adolescenții experimentează o avalanșă de emoții și angoasă interioară. Lumile lor se schimbă, sunt inundate de hormoni și sunt în procesul de a deveni propria lor persoană. Toate acestea pot provoca toane, anxietate, depresie și, mai ales, furie. Această furie este adesea îndreptată împotriva noastră, a părinților lor. Simțim că suntem ignorați, în timp ce ei se închid și se izolează. Uneori sunt în mod deschis agresivi, trântind ușile, țipând sau făcând remarci lipsite de respect. Este esențial să știm cum să gestionăm această situație. Iată 4 modalități de a face față unui adolescent furios.

1. Lasă-l să plece.

Dacă încerci să te lupți pentru fiecare detaliu, atunci vă veți certa tot timpul. Trebuie să înveți cum să renunți la bătăliile care nu contează. Alege-le cu înțelepciune. Să nu simți nevoia de a-ți pune la punct adolescenților pe toate subiectele! Știu că va fi dificil dacă ești un perfecționist, dar dacă te lupți constant îi vei îndepărta. Ei trebuie să testeze unele dintre învățăturile tale și să experimenteze unele dintre consecințele naturale ale acestora. Este în regulă ca viața să-i învețe calea mai grea în anumite circumstanțe.

2. Elimină motivele de supărare.

Gândește-te la furia adolescentului tău ca la un incendiu violent. Problema cu majoritatea părinților este că ajung să arunce paie pe foc. Dacă adolescentul tău răspunde la o situație cu multă emoție, asta îi poate face pe părinți să se enerveze, așa că răspundem cu țipete pentru a-i opri. Asta nu face decât să înrăutățească situația. Fii cât de calm poți. Îndepărtează-te pentru un moment dacă este nevoie. Știu – mai ușor de spus decât de făcut, nu-i așa? Dar să vorbești calm este ca și cum ai scoate toate materialele inflamabile din cameră. Nu va stinge neapărat focul, dar îl împiedică să se răspândească.

3. Negociază.

Dacă ești ca mine, nu îți place să recunoști când greșești. Acest lucru este valabil mai ales atunci când cealaltă parte are o prezență vocală. Mă face să simt ca și cum am cedat, chiar și atunci când știu că cealaltă persoană are probabil dreptate. Adolescenții nu sunt diferiți. Încearcă să îi înțelegi și să le oferi validare înainte de a aborda atitudinea și comportamentul lor.

4. Ai răbdare.

OK, am impresia că împărtășesc acest lucru în multe mesaje despre adolescenți, dar merită reiterat. Adolescenții pot enerva un părinte în multe moduri, așa că vreau să subliniez faptul că se află într-un anotimp dificil al vieții. Schimbările, dezechilibrul hormonal și mediul în care se află printre colegii lor pot fi cu ușurință clasificate ca fiind ostile. Toate acestea ne-ar înfuria cu ușurință pe fiecare dintre noi, dar dacă adăugați o viață de familie instabilă, totul devine exploziv. Oferă-le dragostea și grija pe care ai arăta-o unui animal speriat. Arată-le înțelegere și răbdare.

Un text de BJ Foster pentru All Pro Dad

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close