Read it Later
You did not follow anybody yet.

Unul dintre cele mai dezamăgitoare lucruri cu care mă confrunt în calitate de profesor universitar este lipsa de înțelegere a majorității studenților în ceea ce privește capitalismul. Pur și simplu, în ciuda importanței sale pentru viața noastră de zi cu zi, relativ puțini sunt cei care înțeleg foarte bine care sunt cauzele creșterii economice și de ce piețele sunt atât de importante pentru creșterea continuă a nivelului de trai.

În activitatea mea de predare, am întâlnit mai multe mituri sau percepții greșite despre capitalism, atât din partea studenților, cât și a persoanelor din afara sălii de curs. Demontarea acestor mituri a devenit un punct central al unei mari părți din activitatea mea didactică.

Mitul nr. 1: Capitalismul a fost „creat”

Una dintre cele mai răspândite neînțelegeri despre capitalism este ideea că a fost creat de cineva. O parte din acest lucru poate fi atribuită limbajului folosit pentru a descrie rolul lui Adam Smith în explicarea procesului de piață. Referirea obișnuită la Smith ca fiind „părintele economiei moderne” îi poate face pe oameni să presupună că acesta a creat într-un fel sistemul de piață. De asemenea, nu este nerezonabil să se conchidă că, din moment ce socialismul se bazează în general pe planificare, mulți ar presupune că și capitalismul este la fel.

Cu toate acestea, așa cum a explicat Friedrich Hayek, sistemul de piață nu este cu adevărat „creat”, ci este un sistem care evoluează din interacțiunea și descoperirea umană. La fel ca și limba, economia de piață nu a fost creată de o singură persoană sau de un singur grup, ci a evoluat pe o perioadă lungă de timp pe baza interacțiunilor dintre mulți oameni. Regulile și instituțiile care susțin economia de piață au apărut în urma acestor interacțiuni.

Această noțiune a unei ordini spontane care apare din acțiunile individuale a milioane de oameni și descoperirea unor reguli și instituții care să faciliteze progresul continuu al acestei ordini poate fi cel mai important aspect al capitalismului. Acesta reușește pentru că izvorăște din umanitatea însăși.

Spre deosebire de socialism, care încearcă să impună reguli și instituții fără a ține cont de conformitatea acestora cu natura umană sau cu dorințele oamenilor, piețele apar ca urmare a calităților noastre umane. Iar regulile și instituțiile care facilitează capacitatea piețelor de a funcționa sunt descoperite pe măsură ce ne descoperim pe noi înșine și în modul în care interacționăm unii cu alții.

Mitul nr. 2: Capitalismul creează sărăcie

Aceasta poate fi cea mai pernicioasă dintre toate ideile greșite pe care le întâlnesc cu privire la piețe. Ideea că, în absența capitalismului de piață, capitalismul ar crea o mai mare bogăție comună în cadrul societății continuă să fie prezentă în gândirea unui număr mare de oameni. Acest lucru se întâmplă în ciuda dovezilor din ce în ce mai numeroase care arată că, pe măsură ce piețele sunt folosite de tot mai multe țări, sărăcia la nivel mondial scade în mod constant.

Dovezile sunt clare că acest declin al sărăciei a avut loc pe măsură ce țările au ajuns să adopte capitalismul de piață ca fiind calea de urmat – în special China și India. Pe măsură ce alte țări văd succesul acestor două țări, care înainte erau foarte sărace, și încep să le urmeze exemplul, ne putem aștepta să vedem că și sărăcia din restul lumii în curs de dezvoltare va scădea semnificativ.

În „Avuția națiunilor”, Adam Smith a explicat cum piețele, prin extinderea continuă a gamei de bunuri și servicii către un număr tot mai mare de oameni, vor produce ceea ce el a numit „opulența universală”. Cu toate acestea, de când Karl Marx & Friedrich Engels au lansat primul lor atac frontal asupra capitalismului, mulți intelectuali, oameni de divertisment și chiar politicieni au îmbrățișat ideea că sistemul capitalist cauzează sărăcia sau cel puțin îi împiedică pe oameni să scape de ea și, ceea ce este mai îngrijorător, că socialismul duce la o mai mare prosperitate pentru mase.

Nu este surprinzător, așadar, că aceste idei ajung până la publicul larg. Dar această idee, cum că sistemul capitalist duce la sărăcie pentru mase, în timp ce socialismul duce la prosperitatea acestora, este exact opusă tuturor dovezilor pe care le avem.

Toate țările dezvoltate au economii de piață. Acele țări în curs de dezvoltare care înregistrează cea mai mare creștere au adoptat principiile pieței. Contrastați acest lucru cu țările care au adoptat pe deplin socialismul, cum ar fi Venezuela sau Coreea de Nord. Este îngrijorător faptul că studenții nu înțeleg acest lucru.

Un text de James Davenport pentru FEE

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close