Read it Later
You did not follow anybody yet.

„Ethan… Ethan… Ethan!”

Am încercat să atrag atenția unuia dintre elevii mei. Nu am țipat, dar am ridicat puțin vocea. A trebuit să o fac pentru că Ethan își scosese pe furiș telefonul din rucsac și se uita pe YouTube în loc să citească împreună cu restul clasei. Așa cum le spun elevilor mei, nu pot concura cu ecranele.

Pentru că sunt profesor și sunt cu peste 100 de elevi cinci zile pe săptămână, aproape opt ore pe zi, am ocazia să văd în timp real efectele timpului petrecut în fața ecranelor asupra copiilor într-un cadru academic. Văd lucruri de care, înainte de a deveni profesor, nu aveam habar. Iată 3 idei despre timpul petrecut în fața ecranului pe care le-am dobândit și o soluție inspirată de un profesor pentru fiecare dintre ele:

Intuiția 1: Ecranele = regret.

Unul dintre elevii mei de 12 ani a dat dovadă de o intuiție foarte matură cu privire la ceea ce a pierdut din cauza timpului petrecut în fața ecranelor. Ea a scris că, atunci când era „mai tânără”, stătea toată ziua pe tabletă și se uita la YouTube. Mai târziu, când prietenii ei i-au arătat videoclipuri cu ei jucându-se afară, și-a dorit „să se poată întoarce în timp și să trăiască ceva ce nu a apucat să experimentez niciodată”.

„Acum că am pierdut asta”, a scris ea, „vreau să ies afară și să râd din nou, dar nu găsesc pe nimeni cu care să ies din cauza telefoanelor și a computerelor.”

Nu știu ce părere aveți voi, dar asta mi-a frânt inima. Copilul tău nu poate primi înapoi timpul pierdut.

Soluția profesorului? Înainte de a vă lăsa copiii să stea aplecați peste ecranele lor, încercați asta: Scrieți o durată diferită de timp pe mai multe foi de hârtie – 15 minute, 30 de minute și așa mai departe. Puneți foile de hârtie într-un coș și lăsați-i pe copii să scoată una înainte de ora pe care o pot petrece pe ecran. Dacă scot 30 de minute, au dreptul la 30 de minute de timp cu device-ul înainte de a lăsa ecranul deoparte și de a se juca timp de 30 de minute fără el.

Intuiția 2: Ecrane = elevi somnoroși.

Mulți dintre elevii mei cască, se comportă iritabil sau lucrează foarte încet. Mai mult de jumătate dintre elevii mei îmi spun că stau pe dispozitivele lor mult după ora de culcare, după 11, 12, o oră și jumătate dimineața.

Chiar și elevii mai performanți recunosc cu rușine că stau până foarte târziu pe dispozitivele lor, iar părinții lor habar nu au de asta. Utilizarea nocturnă a ecranelor se vede în notele și în participarea lor.

Imaginează-ți că copilul tău se luptă să își țină ochii deschiși în timp ce stă în clasă. Sau imaginează-ți că fiul tău pare descurajat și abătut în timp ce încearcă să învețe vocabularul la ora de engleză, dar nu poate pentru că este prea obosit.

Soluția profesorului? Acest remediu nu este fantezist, dar funcționează: scoate dispozitivul copilului din camera sa la ora de culcare. Nu poate fi nicăieri la îndemână sau la vedere. Dacă copiii tăi își folosesc telefoanele ca ceas deșteptător, pentru meditație înainte de somn sau orice altceva, încearcă să găsești alternative. Tentația de a avea un telefon în camera lor este prea mare pentru majoritatea copiilor.

Intuiția 3: Ecrane = deconectare.

Tot mai mulți dintre elevii mei cer să lucreze singuri atunci când le dau sarcini de grup. Când sunt în grup, nu știu cum să interacționeze cu colegii lor. Nu pot iniția o conversație sau lucra în echipă, iar tot mai mulți elevi cer să stea departe de ceilalți elevi. Am observat, de asemenea, o creștere a numărului de elevi care nu mă privesc în ochi atunci când răspund la o întrebare. Interacțiunile din viața reală îi pun la încercare pe copiii care petrec prea mult timp în fața ecranului, deoarece nu au avut suficientă practică în ceea ce privește socializarea față în față.

Citirea indiciilor emoționale este importantă în dezvoltarea unor abilități de relaționare puternice. Pe măsură ce crește timpul petrecut în fața ecranului, capacitatea de a face acest lucru scade. Elevii care nu pot citi alte persoane se conectează mai greu. Văd cum se dezvoltă neînțelegeri și supărare atunci când copiii interpretează total greșit ceea ce se întâmplă în interacțiunile sociale.

Soluția profesorului? Atunci când copilul tău este într-un grup – cu prieteni, bunici, verișori – ar trebui să ai la îndemână activități fără ecrane și consumabile: coaceți prăjituri, construiți un fort în casă sau în aer liber, organizați vânători de comori. Lasă-i pe copiii tăi să interacționeze și să treacă prin disconfortul de a ști ce să spună. Copiii dintr-o tabără care au petrecut cinci zile fără ecrane și-au îmbunătățit capacitatea de a citi corect indicii emoționale nonverbale.

Un text publicat pe All Pro Dad

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close