Read it Later
You did not follow anybody yet.

“Nu știu unde greșesc”, mi-a spus o prietenă, cu ochii-n lacrimi. “M-am rugat lui Dumnezeu pentru bărbatul potrivit încă de pe când aveam 15 ani. Uite-mă, 20 de ani mai târziu, fără nicio perspectivă. Știu că ar trebui să fiu mulțumită cu ceea ce a rânduit Dumnezeu pentru mine, însă chiar îmi doresc să mă căsătoresc.”

Prietena mea este – asemenea sutelor de femei creștine necăsătorite pe care le-am întâlnit de-a lungul anilor – deșteaptă, frumoasă, amuzantă, o bună creștină, potrivită pentru a fi soție… pentru bărbatul potrivit. Știind că studiasem felul de a gândi al bărbaților, m-a abordat pentru a-i oferi un sfat, în caz că era vreo problema cu felul ei de a fi (sau de a nu fi) și care ar împiedica-o să ajungă la inima vreunui bărbat. Deși nu am efectuat vreun studiu pe persoanele necăsătorite, am vorbit cu destui bărbați în ultimii 12 ani pentru a-mi da seama ce lucruri contează pentru ei.

1. Nu căuta doar persoana potrivită – caută să fii potrivită.

A găsi bărbatul potrivit este important. A găsi bărbatul perfect, pe de altă parte, este total nerealist. Mai mult, bărbații își dau seama adesea că, în subconștient, aștepți un Superman cu care ei nu se pot măsura, așa că dau înapoi.

În schimb, găsește un bărbat grozav fiind o femeie grozavă. Nu căuta numai trăsăturile potrivite în el, lucrează la cele potrivite în caracterul tău. Aceasta începe prin relația ta cu Dumnezeu.

“Nu poți forța o femeie să aibă o relație bună cu Dumnezeu, indiferent cât de drăguță ar fi”, mi-a spus recent Mike, un tip necăsătorit de 25 de ani. “Cred că femeile cu adevărat după voia lui Dumnezeu nu încearcă să primească atenție pentru acest fel de a fi. Este un sentiment anume pe care un bărbat îl simte atunci când este atras de o femeie cu adevărat credincioasă. Ea nu se poate preface.”

Lucrează la caracterul tău. Recunoaște că ai tendința să te răstești când ești stresată, să deformezi adevărul când te simți încolțită – toate acestea te vor ajuta să îți formezi un caracter atrăgător.

2. Ai încredere în tine însăți, nu fii disperată.

Întreabă-ți prietenii apropiați, pe cei care sunt sinceri cu tine, dacă pari încrezătoare sau disperată atunci când ești înconjurată de băieți. Prima trăsătură este atrăgătoare, a doua respingătoare. Ai putea realiza că ai părut disperată prin ceva minor, ca de exemplu prin atingerea constantă a brațului celuilalt sau prin încercarea de a sta mereu lângă el atunci când grupul vostru iese în oraș.

Cel mai important lucru este să nu aștepți ca un bărbat să te facă să te simți completă. Numai Dumnezeu poate face lucrul acesta, numai El poate face față unei asemenea presiuni. Relaxează-te și fii încrezătoare în cine ești și în cine te-a creat Dumnezeu să fii. După cum spunea Mike mai devreme, aceasta te face să fii atrăgătoare.

3. Ai grijă de tine.

Sub protecția anonimatului, bărbații care au participat la cercetarea făcută pentru o carte de-a mea au fost sinceri asupra unei chestiuni stânjenitoare, dar importante. Modul în care funcționează atracția este diferit pentru bărbați. Bărbații trebuie să fie vizual și fizic atrași de o femeie înainte ca să o poată vedea altfel decât ca pe o prietenă, ceea ce înseamnă că e vital ca femeia să aibă grijă de felul în care arată.

Asta nu înseamnă că trebuie să fie un supermodel. De fapt, bărbații au subliniat că le place individualitatea și ar dori ca femeile să nu fie prea preocupate de felul în care arată. Însă sugerează că “scânteia” vine cu precădere atunci când o femeie are grija de ea și de sănătatea ei (ceea ce transmite semnalul de încredere în sine despre care am vorbit mai devreme).

4. Dă-i de înțeles subtil că ești interesată de el.

Să trecem la etapa următoare. Să presupunem că ești pregătită spiritual, emoțional și fizic, iar cineva ți-a atras atenția. Ce faci? Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să îl cunoști ca prieten, însă într-un fel în care să-i dai de înțeles că preferi compania lui în locul altora. Astfel, el nu va simți că riscă totul încercând ceva mai mult decât prietenia.

Mulți mi-au spus că atunci când vine vorba de femei, “bărbații sunt lași”. Nu riscă să fie umiliți, dacă există o șansă să fie respinși, așa că trebuie să aibă o anumită certitudine că ești interesată înainte să facă pasul.

“Pentru mine, limbajul trupului spune multe”, a spus Mike. “Nu mă refer la un limbaj cu conotație sexuală, ceea ce ar însemna că ea are nevoie de pocăință. Însă observ o expresie încrezătoare, însă relaxată pe fața unei femei, combinată cu semnale care arată că îmi este ceva mai mult decât “doar prietenă”. Înțeleg aluziile! Cât despre o abordare directă, personal prefer o invitație împreună cu un grup sau o întâlnire relaxată, cum ar fi să bem o cafea împreună.”

L-am întrebat pe un alt bărbat necăsătorit care sunt semnalele care îi dau de înțeles că “suntem mai mult decât prieteni”. “Îmi trezește interesul dacă nu este băgăreață, mă încurajează și face lucrurile care îmi plac și mie.”

La prima vedere, sfaturile acestea par generale, însă în ele stă ascunsă o înțelepciune vitală, atât pentru începerea unei relații, cât și pentru a deveni profundă.

5. Lasă-l să conducă.

După cum spunea Mike, unui bărbat nu-i displace întotdeauna când o femeie face primul pas. Însă dacă femeia face acest lucru în mod constant, bărbatul devine pasiv. Bărbații sunt determinați să acționeze atunci când simt interesul unei femei și când simt nevoia să preia conducerea în relație.

Asta s-ar traduce astfel: să nu fii cea care curtează, să-l lași să facă primii pași în orice direcție (să te scoată în oraș, să transforme prietenia în curtare) și – probabil cel mai greu pentru fete – să nu grăbești sau să forțezi relația.

Eu și soțul meu ne-am întâlnit pe când eu eram în primul an de studii postuniversitare, iar el în ultimul. Am devenit prieteni buni în șase luni, făceam o mulțime de lucruri împreună cu grupul nostru, ieșeam împreună doar noi singuri, fară ca eu să primesc vreun semn de la el care să-mi arate că s-ar gândi că am putea fi ceva mai mult. Mă exaspera. Îmi doream ca ceva să se întâmple, mai ales că el își termina studiile. Nu-și dădea seama că dacă pleca fără a da vreo definiție relației noastre, distanța o va distruge?

Aceasta a fost prima mea lecție, în care am învățat cum să respect și cum să am încredere într-un bărbat: să nu încerc să controlez nimic, din moment ce respectul este cea mai mare nevoie emoțională a unui bărbat și lucrul de care are cea mai mare nevoie să îl vadă în femeia cu care dorește să se căsătorească.

Nu știam ca Jeff se gândea și se ruga pentru aceleași lucruri. Luni la rând vorbise cu pastorul și prietenii săi despre lucrurile acestea. Pentru mine a fost o tortură, însă îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu am luat lucrurile în propriile mele mâini. La fel ca majoritatea bărbaților, Jeff avea nevoie de o femeie care era dispusă să aibă încredere în el la început, cât și în anii care vor urma.

Roagă-te pentru discernământ și călăuzire. Dacă el nu pare interesat în a continua relația (sau prietenia) voastră, s-ar putea să speri la ceva ce nu are niciun viitor. Dacă așa stau lucrurile, îndreaptă-ți atenția în altă parte. Ai putea sta de vorbă cu prieteni înțelepți, care vă cunosc pe amândoi și de care ai asculta dacă ți-ar spune că el nu e interesat “romantic” de tine.

6. Bărbaților le place să li se spună ca îi admiri.

În cele din urmă, pe măsură ce prietenia se transformă în relație, bărbații cu care am discutat au fost foarte clari în privința lucrului care le place cel mai mult: să știe că partenera lor îi admiră.

Un alt lucru pe care l-am aflat în cercetările făcute este că, indiferent de cât de plin de încredere pare un bărbat în exterior, în interior îi este mereu teamă ca va fi văzut ca un impostor. Se îngrijorează că, într-o zi, cineva își va da seama că nu are habar ce face la locul de muncă, în relații, în activitățile sale etc., și totul se va duce de râpă. Strigătul secret al inimii unui bărbat este: “Sunt destul de bun? Crede cineva că sunt bun la ceea ce fac?” El privește la cei din jurul său pentru a primi răspuns la întrebare.

Privește în special la tine, iubita lui. Tu ai o abilitate unică de a-l încuraja. Făcând asta, îi atingi inima într-un mod profund.

Spune-i că ești mândră de el pentru că este atât de priceput într-un lucru anume: la slujbă, în felul în care a tratat o situație dificilă etc. Dacă crezi că este un bun creștin, amuzant sau romantic – spune-i. Nu-l lăsa să ghicească ceea ce crezi. Cele mai importante cuvinte care cuceresc inima unui bărbat nu sunt “te iubesc”, ci “mulțumesc”. Mulțumește-i pentru ceea ce face pentru tine (“mulțumesc că ai reparat chiuveta pentru mine și colega mea, ești grozav!”) și asta-i va câștiga inima mai mult decât aproape orice altceva.

Nu este vorba doar de ego-ul său. Pentru un bărbat este important să știe că femeia specială crede că poate cuceri lumea. Lumea pe care vrea s-o împartă cu femeia specială, la fel cum tu vrei s-o împărți cu un bărbat special.

Shaunti Feldhahn, Boundless

 

Photo by claudia lam on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close