Read it Later
You did not follow anybody yet.

În ultimele zile, lumea a urmărit cum se desfășoară evenimentele din Ucraina. Forțele rusești care înconjoară țara s-au strâns și asediază capitala Kiev. Am auzit mărturii de la misionari locali, pastori și ctitori de biserici (planters) din Ucraina, fiecare dintre ei exprimându-și dorința de a sluji cu credință națiunii lor în aceste momente dificile.

În acest context, seminariile din fostele republici sovietice au emis o declarație prin care condamnă agresiunea rusă, mărturisesc loialitatea față de Hristos și îndeamnă creștinii de pretutindeni să se roage pentru pace. Patru dintre ele sunt școli evanghelice din Ucraina: Seminarul Evanghelic Reformat din Ucraina, Seminarul Teologic din Kiev, Seminarul Teologic din Odessa, Seminarul Teologic Reformat din Donețk și Institutul Creștin Taurian. Alte trei sunt situate în țări controlate anterior de Uniunea Sovietică – Letonia, Kazahstan și Germania – și două sunt școli nenumite aflate în prezent în Rusia.

În perioada URSS, ateismul era promovat în aceste țări și, deși nu era interzis în mod categoric, creștinismul era puternic reglementat și descurajat. În timp ce fostele țări sovietice au acum libertate de religie, școlile din Rusia încă se confruntă cu persecuții directe pentru că se exprimă liber. Guvernul Federației Ruse ar fi reținut deja 2.692 de protestatari antirăzboi de la începutul invaziei din Ucraina, potrivit grupului media rus pentru drepturile omului OVD-Info. Președintele Vladimir Putin a început să sporească controlul guvernului asupra religiei în 2016, printr-o lege care interzice evanghelizarea în țară. De asemenea, țara cere tuturor clericilor, liderilor religioși și misionarilor care au fost instruiți în afara țării să urmeze un curs de „relații confesionale de stat în Federația Rusă” și apoi să fie recertificați de o organizație religioasă centralizată.

Declarația celor 10 seminarii, publicată pe diferite pagini de Facebook ale școlilor și liderilor, este reprodusă integral mai jos.

 

Declarația comună

 

Biserica creștină a fost instituită de însuși Domnul Isus Hristos. Creată de Cuvântul lui Dumnezeu și dirijată de Duhul Sfânt, Biserica mărturisește un singur Domn și Mântuitor Isus, Evanghelia și Legea Sa. Prin urmare, ca parte a Bisericii și sub stăpânirea lui Hristos, suntem chemați să spunem adevărul și să demascăm înșelăciunea (Ef. 4:15; 4:25).

 

În lumina atacului pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, considerăm că este necesar să condamnăm cu fermitate agresiunea deschisă și nejustificată care vizează distrugerea statalității și independenței Ucrainei și care se bazează pe minciuni flagrante venite din partea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și a conducerii de vârf a țării.

 

Respingem narațiunea mitică a lui Putin, care nu are nimic de-a face cu realitatea istorică, despre presupusa creare artificială a statului ucrainean. Condamnăm minciunile cinice ale lui Putin despre presupusul genocid al populației din estul Ucrainei, minciuni pe care Putin le folosește pentru a-și satisface propriile ambiții geopolitice, care sunt în mod clar contrare revelației lui Dumnezeu (Deut. 27:17; Prov. 22:28).

 

Mărturisim puterea reală și nelimitată a lui Dumnezeu asupra tuturor țărilor și continentelor (Ps. 24:1), precum și asupra tuturor regilor și conducătorilor (Prov. 21:1); prin urmare, nimic din întreaga creație nu poate interfera cu împlinirea voinței bune și perfecte a lui Dumnezeu. Noi, împreună cu primii creștini, afirmăm că „Isus este Domnul”, iar nu Cezarul.

 

Ne exprimăm solidaritatea cu poporul Ucrainei. Împărtășim durerea celor care i-au pierdut deja pe cei dragi. Ne rugăm ca toate planurile agresorului să fie zădărnicite și făcute de rușine. Facem apel la toți oamenii cu bunăvoință din întreaga lume să reziste minciunilor și urii agresorului. Facem apel la toată lumea să ceară încetarea ostilităților și să exercite toată influența posibilă asupra Federației Ruse pentru a opri agresiunea nemotivată împotriva Ucrainei.

 

Vă cerem să vă rugați pentru pace pentru poporul ucrainean și pentru curaj și înțelepciune pentru bisericile creștine, astfel încât acestea să continue să îi slujească pe cei aflați în nevoie.

 

Ne rugăm pentru autoritățile noastre și ne punem nădejdea în Regele regilor și Domnul domnilor, care este și rămâne refugiul nostru și cetatea noastră, chiar și în vreme de război (Ps. 46).

Seminarul evanghelic reformat din Ucraina

 

Seminarul teologic reformat baltic (Riga, Letonia)

 

Seminarul reformat de seară (Almaty, Kazahstan)

 

Seminarul Teologic din Kiev

 

Seminarul Teologic din Odessa

 

Seminarul Teologic Reformat din Donețk (cu sediul temporar la Kiev)

 

Seminarul teologic reformat din Heidelberg (Germania)

 

Seminar din vestul Rusiei (nu dezvăluim numele seminarului)

 

Seminarul din Siberia de Vest, Rusia (nu dezvăluim numele seminarului)

 

Institutul Creștin Taurian (Kherson)

 

Seminarul Teologic din Poltava, din centrul Ucrainei

Un text publicat pe The Gospel Coalition

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close