Read it Later
You did not follow anybody yet.

Cine a fost Atanasie? În ce secol a avut loc Reforma Protestantă? De ce este Jonathan Edwards o personalitate? Ce a însemnat A Doua Mare Trezire? În majoritatea bisericilor, îți va fi greu să găsești pe cineva care ar putea răspunde la aceste întrebări. Într-adevăr, studiul istoriei Bisericii a pierdut din prestigiul de care se bucura odată. Dar iată 10 motive pentru care mersul obișnuit al credincioșilor împreună cu Hristos ar fi îmbogățit prin dobândirea unei culturi generale despre istoria bisericii.

  1. Istoria bisericii confirmă promisiunile Scripturii.

 

Pentru George Mueller al Angliei, adevărul din Iacov 5:16 a fost demonstrat în repetate rânduri („…Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.”), deoarece Dumnezeu a răspuns rugăciunilor sale și a acoperit în mod miraculos nevoile celor 2.000 de orfani aflați în grija lui. Iar creșterea Bisericii de la o sectă evreiască marginalizată și persecutată în anul 40 d.Hr. la religia oficială a Imperiului Roman în 325, apoi la cea mai mare religie din lume în 2014 confirmă cu putere adevărul din Matei 16:18 – porțile Locuintei mortilor nu o vor birui.

 

  1. Istoria bisericii îi mângâie pe credincioși în încercările lor.

 

Jonathan Edwards a fost concediat de la muncă. Martin Luther era năpădit de frică. Elisabeth Elliot a îndurat moartea a doi soți – dintre care unul ucis de băștinașii violenți pe care îi misiona. Cu toate acestea, viețile lor nu a fost distruse de aceste greutăți. Toți au adus rod. Știind acest lucru, suntem încurajați să perseverăm în mijlocul propriilor noastre suferințe.

 

  1. Istoria bisericii ne lărgește aria de literatură devoțională

 

Nu este nimic greșit în a citi ghiduri devoționale ale predicatorilor populari, contemporani. Dar cunoașterea a puțină istorie îi ajută pe credincioși să realizeze că există și opțiuni valoroase din vremuri apuse, inclusiv Charles Spurgeon, puritanii, părinții Bisericii timpurii și C. S. Lewis.

 

  1. Istoria bisericii îi ajută pe creștini să combată ereziile 

 

Majoritatea erorilor teologice sunt preluate din generațiile anterioare și au fost deja infirmate de către cercetători credincioși ai Bibliei. De exemplu, Martorii lui Iehova și musulmanii, care neagă divinitatea lui Hristos, și așa-numita mișcare „Doar Isus”, care neagă egalitatea celor Trei Persoane ale Dumnezeirii, toate pot fi combătute cu argumente din controversa trinitariană a celui de-al treilea și al patrulea secol.

 

  1. Istoria bisericii îi ajută pe credincioși să interpreteze Biblia.

 

A ști cum au interpretat creștinii din trecut diferite pasaje poate pune într-o lumină extraordinară Scriptura. Comentariile lui John Calvin, Matthew Henry, John Gill și alții sunt toate resurse utile, pe lângă comentatorii biblici de astăzi.

 

  1. Istoria bisericii întărește credința.

 

Gândiți-vă la numărul mare de oameni care L-au urmat pe Hristos de-a lungul veacurilor și la contribuțiile lor uluitoare la dezvoltarea umanității. Creștinii au ajutat la construirea de spitale, orfelinate, instaurarea democrației, a drepturilor omului, crearea de artă, alfabetizare pe scară largă și multe altele. Într-adevăr, „suntem înconjurați de un nor atât de mare de martori” (Evrei 12:1).

 

  1. Istoria bisericii oferă termenii care descriu doctrinele dificile.

 

Trinitatea este „o singură esență și trei persoane”. Isus are „două naturi într-o singură persoană”. Biblia este „inerentă și infailibilă”. Credincioșilor care nu cunosc puțin din istoria bisericii probabil că nu le vor fi familiare aceste expresii.

 

  1. Istoria bisericii ne eliberează de iluzia că psihologia modernă, laică, este singura soluție pentru problemele emoționale și comportamentale.

 

Deși psihologia aduce perspective utile, puritanii, Spurgeon și alții și-au dezvoltat abilitatea de introspecție pastorală cu mult înainte ca cineva să audă de Ritalin sau de terapia comportamentală. Cel care studiază istoria bisericii se bucură de o multitudine de resurse de consiliere.

 

  1. Istoria bisericii conține relatări pline de avertizări, care ne amintesc că creștinii îl pot dezonora pe Domnul lor.

 

Cruciadele, Procesele Vrăjitoarelor din Salem, Inchiziția și îngrădirea libertății religioase de către reformatori generează umilință și prudență pentru credincioși. Zelul nu este suficient pentru a ne justifica cuvintele sau faptele. Trebuie să avem grijă ca acțiunile pe care le etichetăm „creștine” să reflecte cu adevărat pe Isus.

 

  1. Istoria bisericii oferă credincioșilor o genealogie spirituală.

 

Știm cine sunt strămoșii noștri fizici. De ce să nu învățăm și despre strămoșii noștri spirituali?

Așa că, încercați să cunoașteți istoria bisericii. Probabil că o veți găsi mai edificatoare decât v-ați gândit vreodată.

David Roach, For the Church

Sursa foto: Europeana on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close