Read it Later
You did not follow anybody yet.

Cum Unirea cu Cristos Facilitează și Încurajează Parteneriatele Globale

Unirea cu Cristos este structura invizibilă care susține toate lucrurile despre care vorbește Pavel. Este pânza pe care el pictează tabloul vieții creștine. În spatele tuturor învățăturilor sale mărețe, care includ justificarea și ecleziologia, se află doctrina unirii cu Cristos.

Această doctrină stă și la baza misiologiei lui Pavel. Reflectarea asupra unirii cu Cristos în Epistola către Efeseni ne ajută să apreciem un aspect esențial al misiunii: parteneriatul.

Toate organizațiile de misiune vorbesc despre necesitatea și oportunitățile parteneriatelor globale. În special, parteneriatele între biserici se dezvoltă rapid datorită progreselor în tehnologie și călătorii, care fac colaborarea mai accesibilă. Este ușor să apreciem astfel de parteneriate când vedem cum fondurile sprijină formarea pastorilor sau când o cerere de rugăciune primește răspuns. Dar ce doctrine teologice stau la baza și modelează înțelegerea noastră despre parteneriate? Ce adevăruri evanghelice ne ajută să perseverăm chiar și atunci când diferențele de limbă și cultură îngreunează situația?

Unitate și Egalitate

Trupul este metafora principală folosită de Pavel în Efeseni pentru a descrie unirea noastră cu Cristos. Așa cum toate mădularele unui trup sunt unite și lucrează împreună, la fel și Biserica a fost împletită într-un singur trup (Efeseni 1:22–23). Suntem uniți cu trupul lui Cristos, iar El este capul nostru.

Însă Cristos nu este capul Bisericii pentru a o domina, ci pentru a o iubi și a se sacrifica pentru ea. Așa cum Cristos, capul Bisericii, și-a dat viața pentru ea din dragoste, la fel și soțul, care este capul soției, trebuie să o iubească cu o dragoste sacrificială.

Pentru parteneriatele globale, conducerea lui Cristos înseamnă că nimeni nu ar trebui să domine sau să exercite putere în mod abuziv într-o relație de colaborare. Toți membrii trupului lui Cristos, indiferent de rolul sau locul lor, au o poziție egală, care susține părtășia. Prea des, partenerul care are mai mulți bani sau mai multe conexiuni este perceput ca fiind mai puternic. Însă domnia lui Isus corectează această viziune și onorează toți participanții.

Unitate și Ostilitate

Într-o lume marcată de războaie și neliniște, unitatea se formează adesea în moduri nesănătoase, bazate pe ura sau frica față de alții. Se presupune că dacă împărtășești un dușman comun, te poți uni împotriva lui. Dar aceste legături sunt fragile, pentru că sunt construite pe divizare și frică.

Toți creștinii au un dușman comun. Epistola către Efeseni este plină de referințe la acest dușman: „diavolul”, „cel rău”, „domnul puterii văzduhului” și „duhul care lucrează acum în fiii neascultării” (Efeseni 2:2; 6:11; 6:16). Această epistolă ne pregătește pentru luptă și ne echipează să facem față strategiilor celui rău. Totuși, unitatea noastră nu se bazează pe opoziția comună față de dușman, ci pe părtășia noastră cu Cristos.

Pavel argumentează că unitatea bisericii este întemeiată pe lucrarea lui Cristos pentru noi. Eram morți în păcatele noastre, dar Dumnezeu ne-a adus la viață împreună cu Cristos (Efeseni 2:1–6). Prin moartea și învierea lui Isus, zidul care ne despărțea de Dumnezeu a fost dărâmat, la fel ca și zidul de ostilitate dintre oameni (Efeseni 2:14–16). Dumnezeu, în Cristos, a format un nou popor unit, alcătuit atât din evrei, cât și dintre neamuri.

Care sunt implicațiile pentru noi? Mai întâi, trebuie să fim dispuși să construim parteneriate peste granițele care ne-au separat odinioară. Biserici din națiuni aflate în conflict pot colabora pentru a arăta o unitate profetică ce mărturisește puterea lui Isus. Apoi, când parteneriatele globale sunt atacate de Diavol, trebuie să ne sprijinim pe o temelie mai puternică decât o simplă opoziție comună față de dușman, o temelie clădită pe dragostea jertfitoare a lui Isus. Unirea noastră cu Cristos oferă parteneriatelor globale speranță în fața ostilității.

Unitate și un caracter uniform

Crearea parteneriatelor globale sănătoase va duce la uniformitate?

În Efeseni, Pavel construiește o viziune asupra unității care nu echivalează cu uniformitatea. El afirmă că, în Cristos, am primit daruri diferite. Unii au darul învățării, alții al profeției. Dumnezeu a dat bisericii apostoli, profeți, evangheliști, păstori și învățători pentru zidirea sfinților și echiparea lor în lucrare (Efeseni 4:11–12). Aceasta înseamnă că diversitatea darurilor este exact ceea ce biserica are nevoie pentru a fi zidită și echipată pentru lucrarea la care Dumnezeu ne-a chemat.

Maturitatea nu este o reacție la diversitate, ci modul în care ea se dobândește – prin diversitate. Parteneriatele globale nu trebuie considerate un lux pentru bisericile cu bugete generoase și voluntari numeroși. Din contră, astfel de parteneriate între comunități creștine contribuie la maturizarea bisericii locale.

Unirea noastră cu Cristos creează unitate, dar nu uniformitate. Prin diversitatea darurilor, ajungem să înțelegem mai profund și mai matur unitatea noastră în Cristos.

Valoarea Parteneriatelor Globale

Valoarea unui parteneriat nu stă în ceea ce putem primi sau realiza prin relația respectivă, ci în unirea noastră cu Cristos. Lucrarea Lui și identificarea noastră cu El scot în evidență frumusețea și necesitatea parteneriatelor.

Unitatea noastră este o mărturie a puterii Evangheliei de a împăca și salva păcătoșii. Construirea parteneriatelor nu este un act tranzacțional, ci un act de închinare și o participare la misiunea lui Cristos.

Articol scris de Sully Curtin pentru TheGospelCoalition

https://www.thegospelcoalition.org/article/union-christ-global-partnerships/

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Go to Top