Read it Later
You did not follow anybody yet.

Luna trecută, Netflix a lansat un nou reality show popular, The Ultimatum, care prezintă șase cupluri care se întâlnesc de aproximativ doi ani. În fiecare pereche, o persoană este pregătită să se căsătorească, dar cealaltă ezită. Emisiunea promite să le ofere cuplurilor o „experiență accelerată pentru a le arăta exact cum este căsătoria”. Aceasta include o „căsătorie de probă” de trei săptămâni cu cineva dintr-un alt cuplu și apoi alte trei săptămâni cu partenerul lor inițial. Se pare că pentru Netflix a trăi în aceeași casă și a dormi în același pat cu un străin este exact ca și cum te-ai căsători.

În mod nesurprinzător, emisiunea dezvăluie costurile personale ale acestei viziuni superficiale a căsătoriei ca fiind doar o decizie recunoscută oficial de a trăi împreună pentru o perioadă de timp. De asemenea, emisiunea oferă nenumărate anecdote pe ecran care ajută la ilustrarea a ceea ce decenii de cercetări au conchis deja: a trăi împreună înainte de a face angajamentul pe viață al căsătoriei este pur și simplu detrimental relației.

Ideea că această conviețuire este o experiență de probă utilă este cu siguranță populară în rândul majorității oamenilor. Coabitarea premaritală a precedat mai mult de 70% dintre căsătoriile de astăzi. Cu toate acestea, cercetări recente arată că locuitul împreună înainte de căsătorie se corelează cu căsnicii mai puțin fericite și cu rate mai mari de divorț. Femeile care au coabitat cu soțul lor înainte de căsătorie au cu 15 % mai multe șanse de a divorța, în timp ce femeile care au coabitat cu cel puțin un alt partener înainte de a se căsători cu soțul lor au de două ori mai multe șanse de a divorța.

Cercetătorii consideră că un factor cheie în aceste date statistice este faptul că locuitul împreună se concentrează pe comparație și evaluare mai degrabă decât pe angajament. Acest lucru este foarte clar în primele două episoade din Ultimatum, unde toată lumea își petrece prima săptămână, alimentată cu alcool, „întâlnindu-se” cu persoane din celelalte cupluri, complimentându-le constant atractivitatea și schimbând povești despre ceea ce îi frustrează la relația lor actuală.

Pentru majoritatea cuplurilor, „căsătoria de probă” cu o persoană nouă pare incitantă la început, în parte pentru că seamănă mai degrabă cu o un moment de undă verde pentru a-ți înșela partenerul decât cu o căsătorie adevărată. Se presupune că aceste persoane își petrec fiecare zi apropiindu-se din ce în ce mai mult emoțional și fizic de o persoană nouă, fără să se aștepte la un angajament pe termen lung. Adevărata provocare vine atunci când cuplurile se întorc la partenerii lor inițiali pentru alte trei săptămâni de conviețuire. În loc ca asta să îi ajute să obțină „claritate”, traiul cu un străin sfârșește prin a crea conflicte și nesiguranță. Nimănui nu-i place să fie evaluat și comparat cu alți potențiali soți, mai ales în timp ce împarte o casă.

De-a lungul drumului, există licăriri de speranță. Unele dintre cupluri par să învețe cum să își împărtășească sentimentele mai sincer și să se asculte mai eficient unul pe celălalt. Experiența determină, de asemenea, câteva cupluri să pună capăt relațiilor lor nesănătoase înainte de a se căsători. În general însă, acest serial este unul dintre multele care perpetuează abordarea centrată pe sine a societății în ceea ce privește căsătoria. Cu toții caută pe cineva care îi face să se „simtă cel mai bine” sau „bifează toate căsuțele” și își petrec o mare parte din emisiune încercând să își evalueze partenerii.

Această concentrare pe împlinirea de sine, mai degrabă decât pe angajamentul sacrificial, este o forță periculoasă în căsnicii. În noua sa carte, „Așa se termină căsnicia ta: o abordare plină de speranță pentru salvarea relațiilor”, Matthew Fray descrie cum lucruri aparent mărunte (cum ar fi lăsarea unui pahar murdar lângă chiuvetă) i-au demonstrat soției sale că preferă să-și păstreze dreptul de a lăsa paharul oriunde dorea decât să se angajeze într-un „act semnificativ de iubire și sacrificiu”. O femeie din Ultimatum a exprimat o părere similară, conform căreia, în căsnicie, crede că „nimeni nu ar trebui să fie nevoit să sacrifice ceva pentru o altă persoană”.

Această convingere este toxică pentru căsătorie, care, prin planul lui Dumnezeu, este un angajament pe viață care necesită sacrificii și compromisuri pentru a rezista în perioadele stresante de dezacorduri semnificative. Traiul împreună înainte de căsătorie „schimbă de fapt atitudinea față de angajament și permanență”. Atunci când liniile de demarcație sunt neclare între coabitare și căsătorie, căsătoria începe să pară o formalitate legală de care este ușor să te debarasezi dacă găsești pe cineva mai bun.

Pe măsură ce societatea continuă să evite angajamentele pe termen lung în favoarea „păstrării opțiunilor deschise”, un număr tot mai mare de oameni încep să realizeze că această filozofie nu funcționează bine în cazul relațiilor romantice. Deși Netflix nu a realizat încă acest lucru, noua sa emisiune ar putea ajuta să arate de ce.

Un text de Daniel Huizinga pentru World

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close