Read it Later
You did not follow anybody yet.

Capitolele 11 și 12 din cartea Exodul, la fel ca întreaga carte, de altfel, sunt cu adevărat fascinante. Ne vom opri câteva clipe asupra lor.

În primul rând, observăm faptul ciudat că în cazul celei de-a zecea urgii, cea mai grozavă, evreii nu mai sunt protejați în mod automat. Până în acest punct, Dumnezeu scutise, în repetate rânduri, ținutul Gosen, pentru a arătă diferența pe care o face între poporul Său și egipteni. Dar, în mod ciudat, tocmai acum când cea mai cumplită urgie va lovi, evreii nu vor mai fi protejați în mod automat. Dacă nu se pregăteau, întâii lor născuți aveau să moară, întocmai că întâii născuți ai egiptenilor. Într-un sens, am putea spune că problema lor cea mai mare nu era mânia egiptenilor, ci judecata lui Dumnezeu care plana asupra lor, din pricina faptului că și ei erau păcătoși.

În al doilea rând, observăm caracterul neașteptat, ciudat chiar, al izbăvirii. „Cine sau ce va putea opri acea putere grozavă, teribilă, ce va aduce moartea în fiecare casă?”, sună întrebarea. „Un miel”, urmează răspunsul. Mielul care salvează este o temă care apare de la începutul la sfârșitul Scripturii. Genesa 22 ne pune înainte mielul care îl salvează pe Isaac, înlocuindu-l. Moise ne pune înainte mielul care îi salvează pe evrei, înlocuindu-i. În punctul culminant al istoriei însă, Ioan Botezătorul Îl pune înaintea noastră pe „Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii.”

În al treilea rând, să observăm că moartea lovește în Egipt, în acea noapte, în fiecare casă. Am fi tentați să credem că moartea lovește doar în casele egiptenilor, dar nici casele evreilor nu sunt scutite. Diferența fundamentală este că în unele case moare mielul, ca jertfă ispășitoare, în timp ce în unele case moare întâiul născut.

În al patrulea rând, observăm că nu există decât o singură soluție pentru a fi izbăvit de moarte: sângele Mielului. Cei care aleg să creadă și să acționeze sunt izbăviți. Poate că unii au fost mai sceptici, poate că unii au fost mai reticenți, poate că unii au fost mai plini de râvnă în îndeplinirea celor prescrise. Numitorul lor comun a fost însă că s-au pus la adăpostul sângelui mielului. În afară de sângele mielului, nu mai există niciun adăpost de mânia și judecata lui Dumnezeu împotriva păcatului.

Astăzi, chemarea de a te adăposti sub acest sânge încă răsună, dar cartea Apocalipsa ne vorbește, în mod paradoxal, despre o zi în care se va manifesta „Mânia Mielului!” Cine a mai văzut un miel mânios? Despre ce este vorba? Este vorba despre cei care au refuzat și au disprețuit soluția lui Dumnezeu. Nu despre cei păcătoși. Cu toții suntem! Ci despre cei care au refuzat să se pună la adăpost. Nu există decât două opțiuni: salvarea Mielului sau mânia Mielului

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close