Motivele pentru care un bărbat ar trebui să se căsătorească de tânăr, așa cum sunt prezentate într-un alt articol, par destul de convingătoare. Atunci de ce sunt atât de puțini tineri care fac acest lucru? Care este reținerea? De ce nu reușesc să facă asta?
Răspunsul pe scurt este că oamenii răspund la stimulente și răspund, de asemenea, la descurajări. Aceste stimulente și descurajări pot fi economice, sociale, morale și așa mai departe. Și, după cum vedem, ele pot avea un mare impact și în domeniul sexual. În actuala “piață” sexuală, unul dintre comportamentele care sunt descurajate este căsătoria timpurie. Oamenii nu numai că o disprețuiesc, dar o și condamnă, oferind, de asemenea, soluții gratuite pentru cei care doresc ”să sară” peste căsătorie.
Este foarte bine să spunem că singurătatea este o suferință, așa cum este cu siguranță, dar ce fel de suferință este aceasta? Putem începe ușor prin a observa că este o suferință pentru cei care nu sunt căsătoriți și care doresc cu ardoare să se căsătorească. Acest lucru este corect. Este o suferință personală. Dar nu doar atât. Este, de asemenea, o afecțiune culturală larg răspândită și una care se învârte în cerc pentru a spori suferința acelor persoane care au fost prinse în mașinăria stupidității noastre culturale.
Au existat epoci în care oamenii se căsătoreau de tineri, ratele fertilității erau ridicate, iar cultura, în general, avea o viziune puternică și sănătoasă asupra întregii chestiuni. Și este evident adevărat că în acele vremuri au existat persoane nefericite care nu erau căsătorite fără voia lor. Acest lucru ar trebui privit ca o nenorocire personală sau individuală. Aproape toată lumea are două picioare, dar din cauza unui tragic accident de mașină, o anumită persoană ar putea fi suferi o amputare și să aibă doar unul. Aceasta nu ar fi o nenorocire culturală, ci mai degrabă o nenorocire personală.
Dar într-o perioadă ca a noastră, când vârsta medie a celor care se căsătoresc se apropie de treizeci de ani, și asta pentru persoanele care se căsătoresc, se întâmplă altceva. Toate acestea sunt rezultatul unui eșec al nervilor la nivelul întregii culturi. Este ceea ce se întâmplă cu un popor care și-a pierdut simțul identității și care nu mai știe cine este și încotro se îndreaptă. Un astfel de popor și-a pierdut simțul viitorului. Este o stare de rău generalizată, nu doar o problemă individuală.
Atât timp cât tratăm acest lucru ca pe un lucru individual, nu vom putea aborda problema de la rădăcină. Toată această mizerie este rezultatul unei schimbări culturale majore și nu va putea fi abordată în mod eficient decât dacă și până când nu va exista o schimbare majoră în direcția opusă. Trebuie să ne întoarcem la ceea ce a fost inițial, cu toții trebuie să ne întoarcem. Și când vom conștientiza această nevoie, vom înțelege că am fost cu toții complici.
Vinovatul este feminismul, iar răufăcătoarele sunt, bineînțeles, feministele virulente, dar cercul complicității este încă destul de larg. În centru ar fi răzbunătoarele lesbiene, dar în inelul exterior al compromisului găsim politicienii conservatori care spun lucruri cum ar fi: “ar trebui să propunem această blondă drăguță la candidatura Senatului, deoarece ea ar putea aborda problema avortului într-un mod în care bărbații nu pot”. Oh? Și de ce nu o pot aborda bărbații? Bărbații nu pot fi împotriva avortului?
Feministele au început prin a spune că sunt la fel de bune ca bărbații. Apoi au spus că nu au nevoie de bărbați. Iar acum pretind că pot fi de fapt bărbați. Dar de-a lungul acestei întregi traiectorii nebunești, oamenii modești și sănătoși la cap au refuzat să le ceară socoteală. Ca urmare, sectoarele conservatoare ale bisericii sunt acum considerate a fi marele zid de protecție, deoarece au acceptat doar o treime din aceste ipoteze egalitare.
Ca urmare, toate presupunerile noastre de bază despre bărbați și femei sunt distorsionate. Am adoptat o paradigmă egalitaristă și chiar și acei creștini conservatori care se consideră complementariști sau chiar patriarhali pot încă să creadă în unele dintre aceste ipoteze egalitariste. Dacă vă îndoiți de ceea ce spun, dați-mi voie să aplic puțină presiune epistemică asupra părții din creierul dumneavoastră în care locuiește doamna bibliotecii interne, cea care îmi spune să tac și vă spune să nu ascultați.
Bărbații au fost creați de Dumnezeu să conducă și să domine – iar faptul că simt nevoia să spun imediat “nu, nu, nu dominator” este un exemplu al influenței acestei paradigme egalitare. Dar pentru asta sunt bărbații. Bărbații sunt chemați de Dumnezeu să exercite stăpânirea și să facă acest lucru într-un mod care să le cuprindă soțiile și copiii, aducându-i împreună cu ei. Bărbații au fost creați pentru a fi capul soțiilor lor și, ca urmare, pentru a fi capul gospodăriilor lor. Aș menționa toate versetele de aici care spun că soțul este capul soției sale, dar mi-e teamă că cineva mi-ar putea închide gura citând studiul revoluționar al Elmei P. Throckmitten, PhD, M.Div. care arată în mod concludent că utilizarea de către Pavel a cuvântului kephale înseamnă că cel mai bine ar fi redat ca prăjitor de pâine. Și pentru că mi-e frică să nu fiu închis mai mult decât orice, și mai ales de Elma, vom trece în liniște la următorul punct.
Lumea evanghelică îngăduitoare a încercat să facă această conducere inevitabilă acceptabilă pentru lumea exterioară, punând accentul pe ceea ce ei numesc “conducerea slujitoare”. Acum, există un sens în care această formulare ar putea fi bună, dar aproape niciodată nu este. Domnul Isus le-a spus urmașilor Săi să își spele picioarele unii altora și El le-a dat un exemplu (Ioan 13:14). Dar noi, într-un mod foarte confuz, am întors totul pe dos. Bărbații au fost învățați să conducă slujind, când ceea ce trebuiau să facă de fapt era să slujească conducând. Am uitat că cel care a spălat picioarele ucenicilor Săi este, de asemenea, cel care a spus acest lucru:
“Voi mă numiți Învățător și Domn; și bine ziceți, căci sunt” (Ioan 13:13).
Acest lucru ar putea părea radical, dar slujitorii sunt o categorie de oameni care trebuie să facă ceea ce li se spune. Asta ar include liderii slujitori, nu-i așa? Și în Scriptură, bărbaților li se spune să își protejeze gospodăriile (Gen. 2:15). Li se spune să aibă grijă de gospodăriile lor (Gen. 2:15; 1 Tim. 5:8). Li se cere să își asigure soția cu hrană, îmbrăcăminte și relații maritale (Ex. 21:10). Li se spune să fie geloși pentru integritatea gospodăriilor lor (2 Cor. 11:2). Pentru a face aceste lucruri și toate cele asemănătoare, ei trebuie să fie acel fel de bărbați care știu cum să pășească în față. Ei trebuie să își asume responsabilitatea.
Acesta este motivul pentru care am predat ani de zile că autoritatea le revine celor care își asumă responsabilitatea. Atunci când un bărbat face acest lucru, ca răspuns la cerințele Scripturii, el nu este “șef”. El este ascultător. El este un lider slujitor credincios. Este un slujitor bun, deoarece face ceea ce i s-a spus să facă, și anume să asigure și să protejeze.
Iar acest lucru se leagă de un alt punct. Relația dintre un soț și o soție este una ierarhică. Soțul este capul, iar soția este trupul (Ef. 5:23). Ea este chemată să fie ascultătoare (1 Pet. 3:1) și acesta este motivul pentru care jurămintele de căsătorie îi cer soției să se supună. Sara este lăudată de apostolul Petru pentru că își numește soțul stăpânul ei. Și astfel, acest lucru duce la o întrebare la care este greu de răspuns pentru complementariștii îngăduitori. De ce bărbații nu sunt chemați să fie stăpâni slujitori? Acesta este limbajul biblic. Acest lucru numit “conducere” nu este în Scriptură. Terminologia este foarte modernă și este acel tip de lucru despre care directorii executivi învață din cărțile pe care le cumpără în librăriile din aeroporturi. Ar fi bine dacă oamenii ar încadra această “conducere” în categorii biblice, dar ei fac contrariul. Ei încearcă să încadreze termenii biblici în noțiunile moderne de conducere. Iar acestea nu se potrivesc.
Așadar, continui să construiesc până la punctul meu central. Bărbații sunt în mare măsură inutili dacă li se interzic rolurile autoritare în căsniciile și familiile lor. Iar feminismul a interzis, de fapt, ca bărbații să îndeplinească astfel de roluri autoritare. Așa că atunci când avem o mulțime de bărbați care stau degeaba și sunt inutili, ne întrebăm ce s-a întâmplat. Am scos în afara legii inițiativa în rândul bărbaților, iar apoi ne întrebăm de ce totul a mers atât de prost.
Bărbații sunt în mod inevitabil dominanți. Singura alegere pe care o avem este dacă această dominație va fi constructivă sau distructivă; iar feminismul a scos în afara legii toate formele de dominație constructivă. Singura alternativă este, atunci, dominația distructivă. Iar bărbații domină distructiv în două moduri majore. Unul este prin a deveni îngăduitori, iar celălalt este prin a deveni un criminal. Căutarea căsătoriei și tot sexul pe care îl conține este ceva ce se întâmplă, fie că ne place sau nu, intr- o piață sexuală. Bărbații care s-au lăsat păgubași stau acasă. Bărbații care merg pe calea infracțională sunt cei care devin artiști în agățat, sau bătăuși, sau violatori, sau soți sufocanți.
Așadar, prin “piață sexuală” înțeleg următorul lucru. Imaginați-vă o clasă de boboci care intră la un colegiu creștin undeva și să presupunem că jumătate dintre ei se vor împerechea între ei în timpul celor patru ani petrecuți acolo. Băieții au, în general, o anumită valoare sau rang pe care fetele, în general, le-o acordă. Fetele au o anumită valoare pusă pe ele de către băieți în general. Pe lângă toate acestea, atât băieții, cât și fetele au o valoare dată de învățătura subculturii evanghelice din care fac parte cu toții. Dar această învățătură include, din păcate, ideea că singurătatea este un dar, că luarea oricărei decizii pe baza atractivității este grosolană, că și femeile pot fi preocupate de carieră, că un bărbat care dorește responsabilitatea de a fi capul casei sale este un tiran în devenire, că o femeie ar trebui să fie la fel de căsătorită la treizeci de ani ca și mai devreme, și toate aceste prostii provin de la creștini. În plus, toți trăiesc într-o cultură mai largă care presupune pur și simplu că un băiat și o fată se culcă împreună dacă au ieșit împreună de mai mult de câteva ori, în care pornografia este omniprezentă și în care legile noastre privind divorțul fără vină au făcut ca mariajul să fie un risc mult mai mare pentru bărbat.
Efectul net al acestui lucru a fost scăderea drastică a valorii femeilor ca potențiale soții. În plus, a scăzut radical valoarea bărbaților ca potențiali soți. Și, în același timp, a crescut disponibilitatea tuturor acestora ca potențiali parteneri de păcat, reducând astfel și mai mult valoarea lor conjugală.
Ca urmare, am ajuns în punctul absurd în care un bărbat poate alege să devină femeie, cu operație de transsexualitate și toate cele, și apoi să se plângă că niciunul dintre bărbați nu vrea să iasă cu el. Acest lucru este mai mult decât o aripă lovită … și-a distrus mașina și vrea să se comporte ca și cum ar fi modelul din acest an, care încă se află în parcare în stare perfectă. ”Delirantă” este un mod blând de a descrie această situație.
Să presupunem că am găsit un om decent care vrea să se căsătorească și care intră pe piața sexuală. Vedem imediat problema. Cum reacționează oamenii la un termen precum “piața sexuală”? Domnule, cum îndrăznești? este sentimentul general. Intrarea într-o relație, logodna sau căsătoria se presupune a fi un efort de înaltă ținută, în care oamenii sunt pur și simplu ridicați în brațele “alesului”, fără să se țină cont de realitățile dure ale tuturor tranzacțiilor implicate.
Ce este căsătoria? Este o uniune convenită, în centrul căreia se află o consumare sexuală. Legământul se extinde la fiecare aspect al vieții soțului și la fiecare aspect al vieții soției. Dacă a avut loc o uniune sexuală, dar nu există un legământ, atunci nu există căsătorie. Apostolul Pavel ne învață că, atunci când un bărbat face sex cu o prostituată, are loc o uniune într-un singur trup (1 Cor. 6:16), dar acest lucru nu este suficient pentru a crea o căsătorie. Și vedem același lucru dacă întoarcem lucrurile. Dacă se face un legământ, dar nu există consumare sexuală, atunci nu există nici căsătorie. Dacă ar fi să permitem “căsătoria” fără sex, doar de dragul tovărășiei, atunci nu ar exista nicio bază pentru refuzul de a permite homosexualilor să se căsătorească.
Așadar, ziua nunții a sosit, iar nunta se va încheia în acea seară, când cei doi vor face dragoste. Legământul este făcut în fața lui “Dumnezeu și a acestor martori”, iar legământul este consumat doar în fața lui Dumnezeu. Legământul cuprinde tot ceea ce ei au și sunt.
Nu numai că este o tranzacție, dar de fapt ar trebui să fie considerată mama tuturor tranzacțiilor. Care este implicarea, mai exact? Legitimitatea copiilor, custodia copiilor, asigurarea nevoilor de bază ale soției, proprietatea lor comună, exclusivitatea relației lor sexuale și o serie de alte aspecte, mari și mici – de la perdele la mașini.
un articol de Douglas Wilson
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează