Read it Later
You did not follow anybody yet.

Ucrainenii ne demonstrează tenacitatea unui popor liber și ne arată de ce Occidentul trebuie să continue să le întindă mâna celor care nu sunt liberi.

Imaginile din Ucraina din ultimele săptămâni sunt unele dintre cele mai tulburătoare pe care lumea le-a văzut în ultimii ani. Într-o perioadă de conflict atât de distructiv, este greu de imaginat că există aspecte pozitive care să rezulte din comportamentul inconștient al președintelui rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, un lucru care a devenit clar pe măsură ce invazia se desfășoară este rolul pe care libertatea îl joacă galvanizarea unei națiuni și în oferirea de inspirație.

Libertatea este un cuvânt simplu; o definiție obișnuită este „puterea sau dreptul de a acționa, vorbi sau gândi așa cum dorește cineva, fără obstacole sau restricții”. De la declararea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, ucrainenii s-au bucurat în mare măsură de libertatea de a-și trasa propriul curs în ultimii 30 de ani. Această libertate le-a pătruns în suflet și se vede în modul în care se opun agresiunii ruse.

Libertatea poate avea începuturi umile. Începând din 1950 și pe toată durata Războiului Rece, Radio Europa Liberă și Radio Liberty au fost folosite pentru a transmite știri și informații necenzurate în Europa de Est și în Uniunea Sovietică. Astăzi, într-un anumit sens, internetul servește ca o versiune mult mai puternică a acestor programe radio din secolul XXI. Prin intermediul unui labirint de cabluri subterane și subacvatice și al sateliților din atmosferă, ideile occidentale ajung la smartphone-urile, tabletele și computerele oamenilor de pretutindeni.

La începutul acestei luni, The Fund for American Studies – organizația educațională pe care o conduc și care predă ideile de libertate individuală, responsabilitate personală și libertate economică tinerilor din Europa Centrală și de Est și din fosta Uniune Sovietică încă din anii 1980 – a fost contactată de o tânără din Ucraina. E-mailul ei nu seamănă cu niciunul din cele pe care l-am primit vreodată.

Tânăra a spus că are o întrebare despre unul dintre programele noastre academice care se desfășoară la Praga în fiecare vară. Studenta a precizat că nu a putut să își finalizeze cererea de înscriere deoarece se află „într-un adăpost antiatomic în Harkov” și se întreba dacă termenul limită de înscriere ar putea fi prelungit. De asemenea, ea a remarcat, că „situația actuală a afectat procesul de aplicare”.

Vedem în atitudinea acestei tinere și a poporului ucrainean, în general, ce se întâmplă atunci când principiile libertății se impun și reverberează în întreaga națiune. Libertatea ajunge la oameni prin instrumente simple precum internetul, cărțile, radioul, programele de schimburi pentru studenți, oportunitățile educaționale, inițiativele culturale și contactul direct de la persoană la persoană. De acolo, ea le încurajează spiritul, le modelează viziunea asupra lumii și le arată posibilitățile unui alt mod de viață.

Din nefericire, faptul că aceste instrumente de libertate nu sunt disponibile pe scară largă – sau nu sunt deloc disponibile – în locuri precum Coreea de Nord, Iran, Venezuela și Siria are rezultate sumbre. Dar ele sunt disponibile în locuri precum Ucraina, unde vedem răspunsul unui popor liber atunci când este amenințat. Taiwanul este un alt loc în care oamenii au experimentat libertatea timp de decenii: China ar trebui să ia acest lucru ca pe un avertisment de a nu urma exemplul lui Putin.

Fără îndoială, Putin și oficialii guvernamentali ruși trebuie să fie pedepsiți în moduri extraordinare. Sancțiunile economice și ostracizarea lor din organizațiile globale sunt măsuri esențiale și adecvate pe care trebuie să le ia Occidentul. Acestea fiind spuse, pedepsirea poporului rus, limitarea expunerii sale la schimbul liber de idei și crearea unei a doua Cortine de Fier nu este calea potrivită.

Calea pentru a primi în cele din urmă Rusia înapoi în lumea civilizată va fi lungă: doar după ce Putin va pleca, ceea ce ar putea dura ani de zile. Dacă se va întâmpla vreodată, trebuie să înceapă cu accesibilizarea ideilor de libertate pentru poporul rus, astfel încât acesta să îi poată vedea în cele din urmă pe Putin și guvernul său (așa cum cu siguranță mulți o fac deja) drept regimul totalitar și barbar pe care îl reprezintă. Dacă rușii rămân izolați într-un deșert informațional, într-un anumit sens îi condamnăm să se alăture rândurilor națiunilor nefericite care nu au nicio strategie de ieșire din autoritarism.

Aceasta ar trebui să fie steaua polară a politicii externe americane față de poporul rus, dar și față de cei care se încolonează sub conducători autoritari de oriunde: că adversarul este întotdeauna regimul corupt și nu poporul său care poate căuta libertatea, chiar dacă aceasta îi scapă din mână. Libertatea este oxigenul care umple plămânii unei opoziții care luptă împotriva tiraniei, indiferent dacă ea este reprezentată de cetățeni ucraineni care își apără patria de soldații străini sau cetățeni ruși care sunt încarcerați pentru că protestează în stradă împotriva guvernului lor. Aceasta este o lecție importantă din Războiul Rece, precum și din ceea ce se întâmplă astăzi.

O altă lecție este că, ocazional, termenele și regulile academice arbitrare sunt făcute pentru a fi încălcate. Tânăra ucraineană interesată să urmeze cursurile TFAS Praga va fi admisă cu o bursă completă. Abia așteptăm să o cunoaștem în această vară.

Un text de Roger Ream pentru National Review

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close