Read it Later
You did not follow anybody yet.

A fi mamă pentru prima dată poate părea copleșitor. Făcând parte dintr-o generație căreia îi place să fie informată nu ușurează lucrurile. De multe ori informațiile pe care le primim sunt contradictorii. Ne învinovățim excesiv pentru deciziile proaste pe care le-am luat. Creșterea copiilor a devenit mai puțin instinctivă și mai mult standardizată. Generația actuală de mame simte presiunea pusă asupra lor din plin.

Potrivit lui Pew Research Center, mai mult de 16 milioane de femei din generația milenialilor (1981-1996) sunt mame – în fiecare an, mai mult de 1 milion devenind mame pentru prima dată.

 

Aceasta generație se aseamănă cu celelalte în aproape toate aspectele, având însă câteva particularități cauzate de timpul, locul și societatea în care s-a născut. Printre multe beneficii pe care le avem trăind într-o eră în care medicina este avansată și informația abundenta, deseori cădem în capcane. Am enumerat câteva dintre ele:

 

  1. Adesea, ne lăsăm conduse de emoții.

 

Mamele mileniale sunt pe primul loc la categoria “sentimente”. Acest lucru poate avea multe beneficii: ne ajută să fim conștiente de noi înșine, să fim atente și înțelegătoare cu ceilalți, pentru că ne putem pune ușor în locul lor, din punct de vedere emoțional.

 

Însă există și multe inconveniențe. Dacă cineva nu oferă credibilitate sentimentelor noastre într-o polemică, riscă să își piardă influența în viața noastră. Nu suntem atât de raționale și logice pe cât ar trebui să fim. Acesta este un exemplu negativ pentru copiii noștri, care au nevoie de o mamă care nu doar empatizează, este solidară și oferă încredere (lucruri la care ne pricepem). Au nevoie de o mamă care, cunoscând Cuvântul lui Dumnezeu, vede dincolo de ei și va răspunde în fața Unuia care este deasupra ei și a lor. Au nevoie de o mamă a cărei minte direcționează sentimentele, nu invers. Empatia noastră ne ajută să fim un adăpost pentru copiii noștri; însă empatia fără rădăcini în adevărul Cuvântului lui Dumnezeu este un lucru vătămător pentru cei dragi și noi înșine.

 

Încurajați copiii să aibă simțăminte profunde, dar nu în detrimentul unei gândiri profunde, ci mai degrabă ca un rezultat al acesteia. Să aibă frâiele adevărului în mâini, încrezători în Dumnezeul care este mai mare decât sentimentele noastre.

 

  1. Ne simțim în mod constant vinovate și încrezătoare.

 

Vina și încrederea în sine sunt compania permanentă a mamei generației mileniale. Pew Record Center a arătat într-un studiu că 57% dintre mamele mileniale declară că fac o “treabă grozavă” în creșterea copiilor, în timp ce mamele născute în generația X (1965-1979) sunt de acord cu acest lucru în proporție de 48%, iar cele născute în intervalul 1946-1965 se declară mulțumite de performanța lor ca mame în proporție de 41%.

 

Însă nu e nevoie decât de o privire fugară pe o orice platformă de socializare pentru a observa că mamele zilelor noastre sunt copleșite de vină. Se întreabă mereu dacă fac ce este corect și au nevoie de Google pentru a le confirma acest lucru.

 

Într-o lume în care informația este la îndemâna tuturor, orice lucru poate să ne capteze atenția, de la mâncarea sănătoasă, la protecția solară și decorul casei. Fiind femei cu putere finită, nu putem ține pasul cu toate lucrurile tot timpul, așa că ne simțim epuizate, istovite și adeseori vinovate. Însă, avem în Cristos iertare deplină pentru această ambivalență.

 

  1. Suntem informate, însă nesatisfăcute.

 

Potrivit unui studiu denumit “Femei Digitale”, mamele generației mileniale petrec cu până la 4 ore mai mult pe săptămână pe rețelele de socializare decât celelalte mame. De asemenea, dețin în medie 3,4 conturi pe diferite platforme de socializare, pe când restul mamelor dețin o medie de 2,6 conturi. Suntem conectate, însă nu ne satisface acest lucru. Încercăm să portretizăm lucrul pe care nu îl avem, dar după care tânjim. Fiecare like pe Facebook și fiecare inimioară pe Instagram ne recompensează sufletul pentru un moment, dar apoi, acesta tânjește după ceva mai mult.

 

Ne facem viața să pară cât mai perfectă prin intermediul filtrelor, ca să ne amuțim suspiciunea că viața noastră este mult mai comună decât a celorlalți. Medaliile realizărilor, în generația noastră, nu înseamnă o mașină nouă sau o casă de vacanță, ci o experiență nouă și o destinație inedită – care trebuie surprinse prin poze și documentate pe social media – așa că tânjim mereu după următoarea aventură. Această aventură înseamnă că orice poate fi demn de agățat pe peretele virtual al facebook-ului. Nimic nu e sacru și privat. Motivația este de a plăcea celor care ne urmăresc. Simpatia sau admirația lor este demnă de tot efortul nostru.

 

Trebuie să renunțăm la a părea neprihănite fără Cristos. Trebuie să renunțăm la prefăcătoria online, timpul pierdut și împărtășirea prea multor detalii din viața noastră privată. Năzuințele noastre pentru mai mult și pentru o viață perfectă trebuie redirecționate spre Cel ce le poate împlini: Cristos.

 

Mamelor, putem spune la fel ca Augustin, care a trăit acum multe sute de ani: “Ne-ai făcut pentru Tine, Doamne, și inima noastră e neliniștită până când se poate odihni în Tine.”






Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close