Read it Later
You did not follow anybody yet.

Unul dintre punctele nevralgice ale epocii moderne este puterea tehnologiei. Oare cunoștințele și gadgeturile noastre vor depăși capacitatea noastră de a le controla și utiliza? Subiectul acestei amenințări se află în centrul popularei francize științifico-fantastice „Terminator” și a făcut valuri în cultura modernă încă din zilele fatidice și fatale din august 1945, când lumea s-a trezit la realitatea devastării totale de la Hiroshima și Nagasaki.

 

După ce a supraviețuit coșmarului primului război mondial, J.R.R. Tolkien înțelegea bine tensiunea tehnologiei și amenințarea mașinăriilor. Într-o lungă scrisoare adresată lui Milton Waldman, care spera că va publica Stăpânul Inelelor, Tolkien explică utilizarea magiei în marele său mit și modul în care aceasta se raportează la mașinării.

 

El observă că hobbiții nu înțeleg diferența dintre puterile magice exercitate de elfi și cele ale Lordului Întunecat Sauron: „regina elfilor Galadriel este nevoită să le reproșeze hobbiților folosirea confuză a cuvântului magie atât pentru dispozitivele și operațiunile Dușmanului, cât și pentru cele ale elfilor”. Tolkien spune că lipsa unui cuvânt potrivit (altul decât „magie”) pentru activitatea elfilor indică aceeași confuzie în mințile și mitologiile noastre.

 

El continuă apoi să explice diferența: „Magia” lor [a elfilor] este Arta, eliberată de multe dintre limitările sale umane: mai fără efort, mai rapidă, mai completă (produs și viziune în corespondență fără defecte). Iar obiectul ei este Arta, nu Puterea, sub-creația, nu dominația și reformarea tiranică a Creației”.

 

Distincția lui Tolkien elucidează dilemele cu care ne confruntăm pe măsură ce tehnologia se dezvoltă tot mai tare și amenință să ne explodeze în față. Mai simplu spus, magia din Mordor este mașinăria crimei. Este urmărirea puterii de dragul puterii și, ca atare, percepe în mod constant lumea naturală doar ca pe o materie primă care trebuie exploatată, distorsionată și distrusă. În versiunea cinematografică a capodoperei lui Tolkien, realizată de Peter Jackson, vedem această mașinărie a magiei ucigașe în plină desfășurare, în timp ce vrăjitorul Saruman distruge Fangorn, devorând pădurea pentru a-și alimenta mașinăriile de război. Tărâmurile elfilor, în schimb, la Rivendell și Lothlorien, sunt paradisuri de armonie, frumusețe și pace create de magia elfilor.

 

În cartea sa despre miracole, C.S. Lewis a făcut o distincție similară – nu între magia elfilor și mașini, ci între magie și miracole. Magia este întotdeauna o încercare orgolioasă de a distorsiona sau domina natura pentru uzul propriu al magicianului. Gândirea lui Lewis este ilustrată în volumul Narnia, Nepotul magicianului. Unchiul lui Digory, Andrew, este un „magician nesemnificativ” care folosește magia pentru a-i manipula pe copii și pentru a provoca haos care, avertizează Aslan, poate duce la anihilarea totală. Miracolele, afirmă Lewis, nu denaturează și nu distrug niciodată natura. În schimb, ele duc la o restaurare, vindecare sau completare a ordinii naturale. Așadar, un miracol al vindecării corectează ceea ce nu a mers bine sau ceea ce a devenit bolnav. Miracolele naturii Domnului nostru aduc abundență și pace: o furtună se potolește sau pâinea și peștii se înmulțesc. Minunile sunt „magie elfică”, deoarece sunt artistice și creative, nu manipulatoare și exploatatoare.

 

Distincția elucidează propria noastră relație continuă cu tehnologia. Ne folosim gadgeturile din ce în ce mai sofisticate și cunoștințele în expansiune într-un mod elfic, creativ și artistic pentru a aduce lumină, frumusețe și adevăr în lume sau folosim tehnologia pentru a manipula, a face bani și a obține astfel mai multă putere în lume?

 

În cele din urmă, distincția lui Tolkien revelează o înțelegere corectă a mișcării ecologiste. Mulți conservatori par să se opună instinctiv scopurilor și ambițiilor campaniei verde. Cu siguranță, plasarea conservării lumii naturale în fruntea listei de priorități politice este o judecată greșită. Cu toate acestea, există o critică adecvată a mașinăriei moderne de distrugere a lumii naturale doar pentru profit și putere. Unde se termină patima noastră pentru tehnologie și unde începe responsabilitatea noastră față de conservarea lumii naturale? Să continuăm, precum Saruman, să devastam Fangorn sau, precum elfii, să ne folosim magia tehnologică pentru a crea lumi la fel de frumoase, luminoase și libere ca Rivendell?

 

Un text de Dwight Longenecker pentru The Imaginative Conservative

 

Pe 3 ianuarie sărbătorim nașterea scriitorului J.R.R. Tolkien, care a încântat generații întregi cu opere devenite clasice, precum seria Stăpânul Inelelor sau Hobbitul.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close