Read it Later
You did not follow anybody yet.

Ce s-a schimbat? Ce nu s-a schimbat?

Ce s-a schimbat, s-a schimbat pentru puțin timp sau pentru generații? Ce anume s-a schimbat?

1. Percepția asupra celuilalt: fiecare dintre noi am devenit un suspect biologic, fiecare este pentru celălalt un potențial pericol sanitar. Am devenit hipervigilenți în relații.

2. Percepția asupra spațiilor publice: acestea au devenit periculoase, chiar în absența celuilalt, mamele se tem să își lase copiii în locurile de joacă. Bisericile trebuie decontaminate, teatrele, cinematografele s-au închis, piețele au fost pustii. Unele spații publice s-au digitalizat.

3. Percepția asupra adunărilor de persoane. Fiecare dintre noi am învățat să folosim google meet, zoom, whatsapp… Întîlnirile publice au căpătat o altă dinamică și o nouă dimensiune. Niciodată nu ne-am văzut atît de aproape, fiind atît de departe.

4. Percepția asupra familiei: cei dragi, posibile surse de infectare. Copiii și nepoții s-au ferit de părinți și invers.

5. Percepția asupra sinelui: unii dintre noi au experimentat singurătatea, depresia, crize personale de identitate în absența comunităților pe care le frecventam în mod obișnuit și care ne defineau persona socială.

6. Percepția asupra satisfacției profesionale: telemunca a fost foarte frustrantă mai ales pentru cei care am fost obișnuiți cu munca față către față.

7. Percepția asupra vieții și a morții iminente s-a schimbat. Aproape în fiecare familie lărgită este cineva care s-a îmbolnăvit și aproape toți am trăit cu frica pierderii celor dragi. Interesul pentru sănătate, viață de calitate (unii dintre noi am învățat cuvinte noi: comorbidități!) a crescut.

8. Societatea postpandemică devine mult mai pretențioasă în privința calității, mult mai competitivă, mult mai selectivă, structurabilă în tot felul de elite și caste (vaccinați/nevaccinați, tineri/bătrîni, purtători/nepurtători etc.). Această tendință se pare ca va continua, alături de noile tipuri de discriminare (pe vîrste ne vaccinăm cu un anumit tip de vaccin sau nu, pe vîrste s-a ieșit sau nu în oraș, pe vîrste s-a dat acces unor anumite tipuri de servicii educaționale, medicale, artistice etc.)

9. Unele profesii vor dispărea, vor apărea altele noi. În HoReCa vor dispărea pentru totdeauna unele slujbe. Vor apărea slujbe noi în cibersecuritate și IT, telemedicina este la început și își va continua dezvoltarea. De asemenea, apar platforme noi de consultanță de la distanță.

10. Cultura muncii se pare că este în plină metamorfoză: se propune trecerea la 4 zile pe săptămînă și continuarea cu munca de acasă. Este mai ieftin și mai eficient în unele profesii. Ideea de cîntărirea performanțelor și productivității s-a schimbat, precum și ideea de încredere în raportările celorlalți.

11. Spațiul urban și piața imobiliară a intrat într-o nouă epocă. Asistăm la mutarea unora de la apartamente la case, de la centru spre suburbii, chiar spre sat. Cresc prețurile la terenuri, explodează (cel puțin deocamdată) sectorul construcțiilor. Este acesta un balon care se umflă pînă ce va plesni? Nu știm încă!

12. Modul în care ne imaginăm transportul dintr-o parte în alta și felul în care ne achiziționăm bunurile s-a schimbat. S-a trecut la transportul individual mai eco (biciclete/trotinete), am învățat să comandăm acasă. Firmele de curierat, comerțul electronic, piața on-line, toate acestea au înflorit în această perioadă.Iată, așadar, că vorbim de schimbări de percepție mai mult decît de schimbări radicale, de structură. S-a schimbat modul în care interpretăm realitatea, nu noi, nici realitățile sociale sau natura relațiilor.Una este realitatea, alta este percepția.

Ce nu s-a schimbat?

1. Nu s-a schimbat natura umană, este acceeași, poate că au ieșit la iveală mai multe defecte ale unora dintre noi.

2. Nu s-a schimbat natura relațiilor dintre noi, relațiile interumane, am descoperit cît de interconectați sîntem, sîntem ca un stup și ne-am dat seama cît de mult depindem unii de alții și cît de mult depinde natura de noi.

3. Nu s-a schimbat natura muncii, în esență muncim ca să trăim.

4. Nu s-a schimbat natura relațiilor sociale, cerințelor sociale, natura contractului social.

5. Deși în anumite domenii s-a creat o nouă elită, așteptările fundamentale sînt aceleași, poate doar mai bine structurate și enunțate.

6. Chiar dacă vor dispărea unele profesii și vor apărea altele noi, caracteristicile angajatului model nu se vor schimba.

7. Omul de succes va prospera, mai ales, în crizele cele mai adînci. Istoria ne-a demonstrat că războaiele din secolul trecut au ridicat mari antreprenori, care au creat industrii. Crizele mari au generat eforturi umane mari, caractere mari, minți mari, inventatori mari. Deși au existat și șobolanii corăbiilor în scufundare, care au făcut bani din izolete și măști contrafăcute, ca în fiecare criză, aceștia, odată cu reglarea conturilor istoriei, au dispărut. (Va urma)

Marius David Cruceru

Sursa foto: Photo by Edwin Hooper on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close