Cât de des folosește adolescentul tău social media? Care platforme de social media sunt cele mai populare printre elevii din jurul tău?

Probabil aceste platforme sunt folosite foarte mult și, probabil, YouTube și TikTok sunt cele mai frecventate, potrivit unui nou sondaj realizat de Pew Research Center.

Știm de ce acest lucru contează pentru adolescenți – putem vedea cum ei se schimbă prin relația cu social media.

Dar social media contează și pentru noi ceilalți, deoarece modul în care adolescenții folosesc aceste platforme determină adesea modul în care toată lumea folosește social media. La aproape fiecare cotitură din existența laturii sociale a Internetului, adolescenții au deschis calea. Dacă o nouă aplicație are succes sau nu depinde adesea de cât de adoptată este în rândul utilizatorilor adolescenți de social media. Tipurile de conținut care duc la fenomene culturale în afara rețelei sunt adesea create și promovate tot de către adolescenți.

Pentru a-i putea iubi și direcționa cel mai bine pe adolescenții din viața noastră – fie că sunt copiii noștri, fie că fac parte din grupurile studențești, fie că sunt în grija noastră – ar fi înțelept să știm cum folosesc ei social media și alte forme de tehnologie. Să ne uităm la câteva statistici care oferă o imagine mai clară a modului în care aceste forme de media îi pot modela pe adolescenți.

1. 95% dintre adolescenți folosesc YouTube, iar 19% îl folosesc „aproape constant”.

Deși YouTube seamănă mult mai mult cu un înlocuitor al televizorului decât cu o platformă tradițională de social media (precum Facebook sau Instagram), este, fără îndoială, un dintre acestea.

Iar YouTube domină în toate domeniile, indiferent de vârsta, sexul, rasa, statutul socio-economic sau de altă natură al utilizatorilor, a constatat Pew. Aproape toți adolescenții folosesc YouTube, adică aprximativ 1 din 5.

Nu este ceva hiperbolic să spunem că YouTube este cel mai influent – și, prin urmare, cel mai important – site web din lume. Conform ultimei cercetări efectuate de Pew asupra adulților din SUA în 2021, este folosit și de 81% dintre toți adulții. YouTube este regele lumii social media, dar nu numai. Este, de asemenea, al doilea cel mai mare motor de căutare din lume, depășit doar de Google.

2. 67% dintre adolescenți folosesc TikTok, față de 62% care folosesc Instagram și 59% care folosesc Snapchat.

Aceasta este poate cea mai șocantă statistică din întregul studiu, în afară de cea care arată că 95% dintre adolescenții americani acum au un smartphone (față de 73% în 2014-2015). Nimeni nu ar trebui să fie surprins de popularitatea TikTok – el conduce cultura mai mult decât orice altă aplicație de social media în acest moment –, dar s-ar putea să fii surprins de cât de repede a depășit cota de atenție a altor doi piloni de bază ai social media în rândul adolescenților: Instagram și Snapchat. Când Pew a realizat acest sondaj, în urmă cu 6 ani, TikTok nici măcar nu fusese creat.

În timp ce atât utilizarea Instagram și Snapchat în rândul adolescenților a crescut semnificativ din 2014-15 (10 % și, respectiv, 18 %), este notabil faptul că TikTok își face debutul în fruntea acestor două platforme.

Desigur, există o mulțime de motive de îngrijorare în legătură cu TikTok, de la algoritmul său, care creează dependență, până la relația sa cu guvernul chinez. Dar atracția sa este de netăgăduit. Fiind o persoană a cărei aplicație de social media preferată din toate timpurile este Vine, am constatat că TikTok umple golul de videoclipuri scurte care a rămas atunci când Twitter a închis Vine în ianuarie 2017. De asemenea, merită remarcat faptul că, atunci când Pew a realizat ultimul sondaj privind adolescenții și social media în 2014-2015, Vine a suscitat interesul a doar 24% dintre adolescenții americani, ceea ce pălește în comparație cu cei 67% din TikTok.

3. 46% dintre adolescenți spun că folosesc Internetul „aproape constant”.

Se pare că adolescenții sunt mereu online. Desigur, o parte din acest timp poate fi legat de o obligație de muncă sau de școală de un anumit fel. Cu toate astea, alte studii au arătat că adolescenții petrec, în medie, peste 7 ore pe zi pe ecran, iar aproximativ 60% dintre ei petrec mai mult de 4 ore pe zi numai pe rețelele sociale.

Pentru că sunt mereu online, adolescenții sunt mereu „în pauză”. Internetul și sfera sa socială este versiunea modernă a holului școlii – o zonă cu atenție constantă vizavi de sociale.

Adolescenții sunt, așadar, înrobiți de performanță. Nu este de mirare că elevii se luptă cu anxietatea și depresia în număr mai mare ca niciodată.

4. 36% dintre adolescenți spun că petrec „prea mult” timp pe rețelele de socializare.

În timp ce 46% dintre adolescenți spun că sunt „aproape în permanență” online, iar alți 48% spun că stau pe Internet „de mai multe ori pe zi”, doar 36% dintre adolescenți spun că petrec „prea mult” timp pe rețelele sociale.

O statistică interesantă în acest sens arată că adolescenții mai mari (cei cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani) sunt mai predispuși să declare că petrec prea mult timp pe rețelele de socializare decât adolescenții mai mici (cei cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani). 42% dintre adolescenții mai mari cred că petrec prea mult timp pe rețelele sociale, în timp ce doar 28% dintre adolescenții mai mici sunt de aceeași părere. Este greu de știut de ce se întâmplă acest lucru.

5. Doar 32% dintre adolescenți folosesc Facebook, față de 71% dintre adolescenți în 2014-15.

Acestea au fost cele mai puțin surprinzătoare cifre pentru mine, dar totuși notabile. Mastodontul din Silicon Valley pierde teren. Desigur, Facebook știe acest lucru mai bine decât oricine. Acesta este motivul pentru care a cumpărat Instagram pentru un miliard de dolari în 2012 (se estima că valorează 100 de miliarde de dolari în 2018) și de ce a încercat să cumpere Snapchat pentru 3 miliarde de dolari în 2013 (Snapchat a respins oferta și acum valorează aproximativ 17 miliarde de dolari).

Meta, holdingul care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, știe că pierde utilizatori tineri de pe platforma sa emblematică, Facebook. Și riscă să pățească același lucru cu Instagram, deoarece modifică în mod repetat aplicația pentru a concura cu TikTok, cu prețul frustrării utilizatorilor săi.

Social media este probabil cea mai mare forță de influență în rândul adolescenților din casa ta și din biserica ta. Este de înțeles că părinții și liderii bisericii se simt copleșiți atunci când se gândesc la perspectiva educației în competiție cu omniprezentul Internet și cu carnavalul său de lucruri fanteziste. Ce poți face, atunci, în calitate de părinte sau de lider de biserică?

În primul rând, trebuie să fii dispus să îți schimbi propriile obiceiuri. Utilizatorul obișnuit de social media petrece aproximativ două ore și jumătate pe zi pe social media – nu este vorba doar de adolescenți, ci de toată lumea. Dacă tu și cu mine vrem să-i ajutăm pe adolescenții din viața noastră să aibă o relație mai sănătoasă cu social media, trebuie să fim dispuși să evaluăm relațiile pe care noi le avem cu platformele. Cercetarea făcută de Pew arată în mod clar că social media este o problemă a adolescenților, dar nu numai. Ar trebui să ne cercetăm propriile vieți înainte de a-i instrui pe adolescenții pe care îi avem în grijă.

În al doilea rând, nu poți da greș dacă subliniezi importanța vieții off-line. Un procent semnificativ de adolescenți recunosc relația nesănătoasă pe care o au cu rețelele de socializare sau, cel puțin, văd cum Internetul îi afectează pe colegii și prietenii lor. Modul în care facem acest lucru este important; celebrarea bogăției vieții off-line are mai multe șanse să rezoneze cu adolescenții decât pedepsirea lor pentru că petrec atât de mult timp online. Pentru a-i disciplina pe adolescenții care sunt mereu online nu e nevoie să-i forțăm să se deconecteze, dar e nevoie să le arătăm că cea mai bună parte a vieții se află departe de feed-urile lor și în afara ecranelor.

În cele din urmă, trebuie să modelăm ceea ce înseamnă să biserica întrupată. E posibil ca adolescenții din casa sau biserica ta să nu fie încă pe deplin credincioși. Dacă vrem să le arătăm un mod mai bun, cel mai bun mod, de a-și găsi comunitatea și sensul, trebuie să modelăm cum arată asta în biserica întrupată și în Dumnezeul pe care Îl slăvim. Practic, acest lucru se traduce prin implicarea adolescenților în toate aspectele vieții bisericii, de la citirea personală a Bibliei la adunarea de închinare din biserica locală, la grupurile comunitare și multe altele.

Încercarea de a forma un adolescent în era Internetului poate fi ca și cum ai încerca să stingi un incendiu violent cu un pistol cu apă de jucărie. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, putem să ne bazăm pe apă vie și pe fântâni de har care nu seacă niciodată.

Un text de Chris Martin pentru The Gospel Coalition

Read it Later
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close