Read it Later
You did not follow anybody yet.

În “Oppenheimer”, regizorul Christopher Nolan a utilizat cartea de 700 de pagini scrisă de Kai Bird și Martin J. Sherwin, care a făcut obiectul unor cercetări meticuloase, și a transformat-o în cel mai bun film al său de până acum. Personajul Robert J. Oppenheimer al lui Bird și Sherwin, “părintele bombei atomice”, este un wilsonian și un umanitarist cu un interes intelectual pentru “Orientul mistic”. Dar Oppenheimer al lui Nolan este ceva mai mult: el este un visător, un om care petrece mai mult timp fumând decât dormind pentru că este condus în mod nevrotic să ridice vălul și să vadă în golul întunecat din centrul ființei. Este un mistic. Dar este, de asemenea, o figură tragică. Condus de o dorință epică de cunoaștere, el aduce pe lume un instrument care îi este în cele din urmă smuls din mâini de cei lacomi și puternici. Cu alte cuvinte, Nolan ne oferă o poveste care reînvie spiritul tragediei pure a Greciei antice.

În conformitate cu cartea, Nolan ne oferă un Oppenheimer cosmopolit, poliglot, literat, cu viziuni de Picasso, care îl citează pe Donne, citește “Tărâmul pustiit” noaptea, călărește prin deșert, învață singur sanscrită, vorbește despre politică internațională și îl citește pe Marx în original. Bird și Sherwin oferă, de asemenea, un portret atent al unui om complicat din punct de vedere psihologic, pe care Cillian Murphy îl surprinde foarte bine. Cu ochii larg deschiși, goi și albaștri, dar cu zâmbet melancolic, el surprinde omul paradoxal: uneori ambițios, vanitos, strălucit, capricios, temperamental, afectuos, modest, îndrăzneț, respingător și timid. Oppenheimer a fost un lider dinamic, dar a fost și absent din punct de vedere emoțional. Putea seduce o femeie, fiind îndrăzneț și încrezător, dar era, în același timp, instabil. Avea nevoie ca prietenii săi să îi amintească să mănânce, pentru a-și menține în viață cadrul filiform, și avea nevoie de femei puternice care să îi spună ce să facă. Bird și Sherwin îl citează pe prietenul lui Oppenheimer, Isidor Rabi: “Dumnezeu știe că nu sunt cea mai simplă persoană, dar în comparație cu Oppenheimer, eu sunt foarte, foarte simplu.”

Pe lângă acest portret psihologic complicat, Nolan folosește o artă cinematografică de mare efect, inspirată de Terrence Malick. Imediat după cadrele de deschidere cu focul învolburat al exploziei de la testul Trinity din 1945, prima detonare a unei bombe nucleare, avem scene cu apa de ploaie care cade în bălți – o imagine recurentă pe tot parcursul filmului. Există cadre cu unghi larg ale deșertului, întreruperi bruște și mutări către prim-planuri naturale, imagini cu stele care se topesc sau mor. Tehnicile vizuale care evocă “Tree of Life” al lui Malick ne permit să intrăm “în interiorul” minții lui Oppenheimer, unde “vedem” viața interioară a atomului și “simțim” pulsul câmpurilor cuantice care alcătuiesc realitatea materială la cel mai fundamental nivel. Aceasta este una dintre marile realizări ale lui Nolan: toate ingredientele se regăsesc în opera lui Bird și Sherwin, dar numai Nolan ne permite să vedem esența interioară a lumii prin ochii vizionari ai lui Oppenheimer și să simțim cum ar fi să fii un geniu timp de 180 de minute.

Nolan adaugă narațiunii lui Bird și Sherwin o puternică notă de avertizare profetică. În 1954, în timpul audierii de patru săptămâni a lui Oppenheimer, motivată de îngrijorarea că acesta reprezenta un risc pentru securitate, procurorul îl interoghează agresiv cu privire la aparenta sa inconsecvență: cum a putut să nu sprijine dezvoltarea bombei cu hidrogen după ce el însuși dezvoltase bomba atomică? De unde au apărut aceste noi scrupule morale? Oppenheimer al lui Nolan răspunde: “Când mi-am dat seama că vom folosi orice tehnologie pe care o aveam.” Dacă Bird și Sherwin ne oferă portretul unui umanitarist care a încercat să închidă la loc cutia Pandorei prin diplomație internațională, Nolan ne oferă o imagine mai întunecată, o imagine a determinismului tehnologic.

Cu alte cuvinte, Oppenheimer al lui Nolan este mult mai complex. La fel ca Ahab, el este împins să vadă fundamentele lumii, un muritor prins în forțe supraomenești. Aceasta e o tragedie pură. Oppenheimer este motivat de un impuls mistic, care, cu toate acestea, îl lasă să ignore modul în care creația sa va fi folosită și costul uman aferent.

După un moment intens înainte de numărătoarea inversă a testelor Trinity, bomba explodează într-adevăr. Acordurile agitate ale muzicii de fundal devin mute, iar noi avem doar imaginile orbitoare însoțite de respirația grea a lui Murphy. După o astfel de tensiune, tăcerea este asurzitoare. Coloana de foc și lumină de 3.000 de metri este frumoasă – ca ceva din Exodul – și toți privesc uimiți la epifania momentului. Dar oamenii de știință și soldații nu sunt pregătiți pentru ce urmează: unda de șoc care sosește (100 de secunde mai târziu). Această furtună de vânt aduce moloz și zgomot, doborându-i pe toți cei care, cu câteva secunde înainte, se bucurau de lumină. Scena funcționează ca un simbol vizual pentru întregul film.

O a doua scenă puternică descrie sărbătoarea bahică a comunității din Los Alamos după testul reușit: țipete, băutură în exces, dans, sărutări. Toată munca grea a dat roade. Dar Nolan le subminează entuziasmul. Oppenheimer trebuie să țină un discurs în fața unei mulțimi de admiratori care țipă și se intoxică cu băutură și să rostească truisme în fața fanilor săi care flutură steaguri și urlă. Oferă cu mare dificultate câteva platitudini naționaliste, suferind o mare agonie interioară. Sunetul se întrerupe, din nou, iar Oppenheimer are o “viziune” în care sala de sport improvizată tremură, ca și cum ar fi ținta bombei; vede din nou acea lumină pură, pătrunzătoare; zărește chipuri care se topesc. Este o viziune profetică a ceea ce va urma pentru locuitorii orașelor Nagasaki și Hiroshima. Oppenheimer s-a trezit, în sfârșit, din coma autoindusă, izvorâtă din dependență sa de muncă. După cum îi spune Einstein, acum va trebui să se confrunte cu consecințele realizărilor sale.

Un text de Jason M. Baxter pentru First Things

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close