Majoritatea oamenilor încă încearcă să-și dea seama ce-și doresc să fie când vor crește. Trebuie să existe slujba perfectă pe undeva, unde pot să facă o mulțime de bani, să aibă un impact asupra lumii, sa fie respectați și adorați, să fie ei înșiși și să facă ceea ce le place.
Pentru mulți tineri, a fi influencer înseamnă a avea toate lucrurile enumerate mai sus. Mai mult de jumătate din reprezentații milenialilor și Generatiei Z – adică cei cuprinși între 13 și 38 de ani – au spus că ar deveni influencer dacă ar putea. Chiar mai mulți, adică 86%, au spus că ar fi dispuși să posteze conținut sponsorizat pentru bani. (În China, poți chiar să optezi pentru un modul la facultate care te ajută să devii o celebritate pe rețelele de socializare).
Cu siguranță, internetul a schimbat regulile jocului atunci când vine vorba de cariere prestigioase. Cu toate acestea, a făcut accesibil statutul de celebritate sau doar pare că e așa? Ce preț trebuie plătit pentru a deveni vedetă?
Lasă-mă să-ți arăt trei lucruri la care să fii atent.
‘Fă-ți propriul brand’
Regula era că doar oamenii ca Michael Jordan sau Venus Williams aveau propriile branduri. Trebuia să fi făcut ceva, să atingi un nivel de succes recunoscut într-un cadru instituționalizat. Chiar și atunci, atleții și starurile sperau să fie alese de un brand deja existent și bine cunoscut.
Acum, tu ești propriul brand. Din păcate, acest lucru înseamnă că este ușor să renunți la anumite principii pentru a te prezenta a fi cât mai cuprinzător și inclusiv. Această mentalitate de auto-promovare poate să compromită și să denigreze valoarea pe care Dumnezeu ți-a dat-o: individualitatea.
Celebritățile se plângeau de pierderea intimității lor. Acum, noi cedăm intimitatea noastră gratuit, sperând că cineva, cândva, ar putea să ne remunereze pentru acest lucru. Cu cât ești mai ambițios, cu atât renunți mai mult la viața privată. Fiecare detaliu, fiecare decizie, fiecare relație umană devine bun de consum public. Unde se sfârșește produsul și începe persoana? Este de mirare că atunci când pui jos telefonul te simți neliniștit și singur?
Ca om “făcut într-un loc tainic, țesut în chip ciudat” de Dumnezeu, ai deja valoare. Meriți să fii admirat, iar Psalmul 139:14 îndreaptă această admirație către Creator. Dumnezeu vede valoarea ta, în locuri și vremuri în care nimeni altcineva nu o vede. Ai calități în care Dumnezeu își găsește plăcerea, chiar dacă nu le vezi, deoarece el a te-a schițat înainte să exiști.
Nu ești un produs pus de vânzare sau un idol care trebuie venerat, ci un copil al lui Dumnezeu, complex și frumos. Ne folosim potențialul nu încercând să ghicim ceea ce vrea să primească audiența, ci descoperind cine suntem în relația cu Dumnezeu.
‘Fii atent la nevoile audienței tale’
Acest mesaj înseamnă, de fapt, a fi relevant sau a cunoaște toate trucurile rețelelor de socializare. Nu este nimic greșit în a-ți dori să comunici cu ceilalți într-un mod relevant, însă atunci când venitul tău este determinat de popularitatea ta, cum faci lucrul acesta? Ești tu cel care alege mesajul transmis sau transmiți ceea ce crezi că-ți va aduce mai mulți followeri?
Dacă busola ta nu se ghidează după Cuvântul lui Dumnezeu și un sistem fix de valori, cum crezi că poți face altceva în afară de a regurgita tendințele și ideologiile seculare, în cuvintele tale?
Pentru a-ți cunoaște audiența, trebuie să ai cunoștințe de ultimă oră despre divertisment, un stil de viață modern și despre felul în care se folosesc rețelele de socializare. Nu sunt aptitudini pe care sa le treci cu vederea. Cer studiu continuu și analiza personalităților celebrităților sau influencerilor. Este acesta un domeniu în care ești dispus să investești energie neobosit, știind că un pas greșit ar putea să îți distrugă întregul brand – propria identitate? Este această îndeletnicire ceea ce-ți dorești să lași ca moștenire sau îți dorești ceva care să dureze mai mult, ceva etern?
În Isaia 51:12,13, Dumnezeu pune în contrast frica de om cu dependența de El: “Eu, Eu vă mângâi. Dar cine ești tu, ca sa te temi de omul cel muritor…?” Dumnezeu vede frica noastră de om, însă o pune pe seama mândriei noastre. “Cine ești tu ca sa te temi de omul cel muritor?”
Cu alte cuvinte, ești interesat de părerea celorlalți oameni deoarece ai încercat să te ridici la înălțimea lui Dumnezeu. Nu ești chiar atât de important. Nu trebuie să pui o astfel de presiune pe tine. Pe de altă parte, Dumnezeu este acela care te mângâie cu adevărat. Tu nu te poți mângâia pe tine însuți prea bine și, cu siguranță, nu poți conta pe nestatornicia celorlalți pentru mângâiere.
‘Împărtășește viața ta reală’
Când îți petreci timpul urmând o carieră de influencer, a mai rămas vreo “viața reală”? A mai rămas ceva din tine care e autentic? Ce vine de la tine și nu e mânat de dorința de a spune ceea ce vor oamenii să audă sau să vadă sau de ceea ce un anumit brand dorește să afișezi?
Ne dorim nu numai să consumăm, ci să fim consumați. Identitățile noastre sunt selectate prin platformele digitale care sunt, la rândul lor, bunuri de consum. Trăim în interiorul corporațiilor rețelelor de socializare, construindu-ne înfățișarea la fel ca o mașină NASCAR, afișând ceea ce sperăm că este conglomeratul nostru unic de branduri.
De ce este atât de captivant atunci când cineva vorbește în mediul online despre un membru al familiei sau un prieten? Deoarece relațiile îți dezvăluie adevărata identitate. Relațiile scot la suprafață o versiune a ta care este mai semnificativă, mai transcendentă, una care nu este dată la o parte de următorul trend. Pe măsură ce relația ta cu Isus ia locul central al vieții tale, îți vei dori să împărtășești mai mult din această speranță și cu alții. Vei avea, simultan, mai multă libertate față de unii și mai multă valoare în ochii altora.
Un țel și o motivație
Niciunul dintre aceste lucruri nu înseamnă că țelul celebrității pe rețelele de socializare sau dorința de a-i influența pe alții este rea în mod inerent. Însă, pentru un creștin, auto-promovarea pe social media ar trebui să arate diferit.
În Galateni 2:20 citim: “Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Acest lucru înseamnă că a fost o schimbare a centrului de gravitație. A fost o schimbare a centrului ființei tale.
În felul în care îți trăiești viața, în felul în care vorbești, în felul în care folosești bunurile de consum se întrezărește un tel spre care tinzi și o motivație care te mână. Este Cristos. Creștin fiind, te străduiești să ai gânduri și dorințe care se aliniază cu învățătura lui Cristos. De asemenea, ai un simțământ interior de valoare în Cristos care este neprețuit, indiferent de câte like-uri sau vizualizări ai avea.
Justin N. Poythress, The Gospel Coalition
Syrsa foto: Photo by Steve Gale on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează