Read it Later
You did not follow anybody yet.

Isus este Mântuitorul lumii. El este Fiul lui Dumnezeu, care a părăsit cerul și s-a întrupat. El i-a îndreptat pe alții spre Dumnezeu și a murit pentru a plăti pentru păcatele noastre. Isus este singura noastră speranță de mântuire.

 

El a iubit, de asemenea, să-i slujească pe oameni. De fapt, atunci când a descris misiunea Sa pe pământ, S-a descris pe Sine însuși ca slujitor, precum și ca Mântuitor (Marcu 10:45).

 

Nu ar trebui să uităm niciodată acest lucru, și iată de ce. În calitate de urmași ai lui Cristos, suntem chemați să trăim în conformitate cu exemplul Său. Bineînțeles, nu am putea salva niciodată lumea. Nu ne-am putea salva nici pe noi înșine. Cu toate acestea, avem capacitatea de a slujii altora, iar prin actele de slujire față de ceilalți, reflectăm caracterul lui Cristos într-un mod distinct și limpede.

 

Căci Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.“

Marcu 10:45

 

În afara faptului că a murit pe cruce, cel mai evident exemplu de slujire a lui Isus a fost atunci când a spălat picioarele ucenicilor în Ioan 13. Aceasta era o sarcină rezervată servitorilor casnici, dar niciunul dintre ucenici nu s-a simțit obligat să adopte acest rol în timpul mesei de Paște. De aceea, Isus a luat prosopul și a realizat El însuși acțiunea respectivă.

 

Apoi, El i-a provocat pe ucenicii Săi să Îi urmeze exemplul (Ioan 13:12-15). Asta este cu adevărat esența slujirii celorlalți. Atunci când îmbrățișăm rolul de slujitor, devenim mijloacele prin care lucrează Isus în lume. Facem ceea ce ar face El. Mai precis, îi permitem Lui să lucreze prin noi.

 

Acest fapt ar trebui să aducă o perspectivă cu totul nouă asupra slujirii creștine. Dar mai există și un alt lucru pe care trebuie să îl reținem. În Evanghelia după Matei, capitolul 25 (v. 31-46), Isus a ilustrat metaforic modul în care un pastor face distincția între oile și caprele sale. Unele au primit laudele Stăpânului, în timp ce altele au avut parte de condamnarea Sa. Diferența, a spus Isus, a fost modul în care fiecare grup i-a tratat pe ceilalți, în special pe cei oprimați.

Isus a remarcat faptul că atunci când îi slujim pe “cei mai neînsemnați” dintre semenii noștri, Îl slujim cu adevărat pe El. În consecință, dacă refuzăm să îi slujim pe alții, respingem slujirea față de El. Așadar, atunci când începem să ne gândim la ceea ce înseamnă a fi slujitor, trebuie să ne amintim pe cine slujim în cele din urmă.

 

Nu îi slujim doar pe cei mai puțin defavorizați. Îl slujim pe Mântuitorul.

 

Cine arată bunăvoință față de sărac Îl împrumută pe Domnul, iar El îi va răsplăti binefacerea.

Proverbe 19:17

 

A sluji ca Isus

 

Este destul de ușor să vorbim despre a sluji pe alții. Mulți oameni își exprimă cu ușurință dorința de a întreba pe cineva cum ar putea oferi ajutor. Acest lucru se datorează faptului că trăim într-o cultură în care oamenii tind să refuze politicos astfel de oferte. Este o întrebare care nu implică riscuri. Dar a sluji ca Isus înseamnă să înlocuiești cuvintele cu acțiunea.

 

Să fiu sincer, cărțile și paginile de internet sunt pline de idei minunate despre cum a-i putea sluji pe alții. Dar dacă vrem să slujim ca Isus, trebuie să pătrundem mai adânc. Trebuie să cercetăm ceea ce a făcut Isus și să-i urmăm exemplul. Iată patru principii de bază din viața lui Isus care ne pot ajuta să slujim asemenea Lui:

 

  1. Isus era pregătit. Desigur, ca Fiu al lui Dumnezeu, Isus avea toate resursele necesare pentru a îndeplini nevoile celor din jurul Său. Dar, de fiecare dată, El a acționat în mod intenționat pentru a răspunde nevoilor în moduri la care nimeni nu se aștepta. Fie că era vorba de o mulțime care avea nevoie de hrană sau de un orb care avea nevoie să vadă, Isus a fost întotdeauna pregătit să acționeze. Ca urmași ai lui Cristos, trebuie să fim și noi pregătiți. Cu toții suntem începători atunci când vine vorba de slujire. Natura noastră păcătoasă ne încurajează să ne concentrăm pe noi înșine mai mult decât pe orice sau pe oricine altcineva. Dar putem să avem parte de multă practică, deoarece Dumnezeu ne oferă nenumărate ocazii de a sluji în fiecare zi. Trebuie doar să fim pregătiți atunci când aceste oportunități sosesc.
  2. Isus a pus accentul pe cei care nu aveau posibilitatea să întoarcă favoarea. Când Isus a vorbit despre “cei mai neînsemnați dintre aceștia”, a menționat mai multe tipuri de oameni. Cei mai mulți, dacă nu toți, nu se puteau descurca singuri: bolnavi, săraci sau captivi în închisoare. Ar fi mai ușor să îi ajutăm pe cei care ne-ar putea răsplăti cumva, dar nu asta a fost ceea ce a învățat Isus. În Predica de pe Munte din Evanghelia după Luca, Isus a vorbit despre diferența dintre păgâni și credincioși (Luca 6:30-36). Obiceiul păgânilor era să ofere ajutor acelor care, ulterior, ar fi putut să-i ajute în schimb. Creștinii, însă, trebuie să aibă un standard mai înalt. Noi nu slujim pentru a fi răsplătiți. La momentul potrivit, vom primi o răsplată pentru acțiunile noastre.
  3. Isus a fost prezent în toate acele situații. În ultimii doi ani, am învățat multe despre puterea tehnologiei. Am descoperit cum să depășim distanța cu simpla apăsare a unei taste. Isus a înțeles că cel mai eficient mod de a sluji pe ceilalți este prin contactul personal. Prin urmare, El a căutat să se atingă de cei leproși și să slujească persoanelor cu reputații îndoielnice. A fi slujitor ne oferă șansa de a ieși din zona noastră de confort și de a ne conecta cu oamenii acolo unde ei trăiesc. Putem deveni sursa lor de încurajare. Putem asculta relatări din viața lor și să intervenim cu vorbe încurajatoare. Tehnologia are beneficiile sale, dar are și limitele sale. Interacțiunea umană este întotdeauna cea mai bună cale spre slujire.
  4. Isus i-a implicat pe alții. Dintr-o perspectivă umană, planul lui Isus de a salva lumea părea ridicol. Pentru început, El a murit. Dar chiar și după ce a înviat din mormânt, El a încredințat cea mai minunată poveste spusă vreodată unui grup de adepți care, deși îmbătrâniseră cu trei ani, nu deveniseră cu mult mai înțelepți. Cu toate acestea, cu ajutorul Lui, ei au schimbat lumea. Atunci când slujești, implică-i și pe alții alături de tine. Ca soț și tată, ai putea începe cu cei de sub acoperișul tău. Întărește-ți căsnicia slujind împreună cu soția ta. Învățați-vă copiii cum să fie slujitori lucrând alături de ei. Fii exemplu și fă o diferență în familia ta în timp ce faci o diferență în lume.

Concluzia

A sluji cu adevărat pe ceilalți înseamnă să ne punem pe noi înșine pe plan secund. Dumnezeu ne-a dat fiecăruia dintre noi puncte forte, daruri și abilități pe care să le folosim pentru gloria Sa, iar noi ar trebui să le folosim pentru a-i sluji pe alții.

Dar iată cum stă treaba: în timp ce slujirea are ca scop ajutorarea celorlalți, ea produce niveluri incredibile de bucurie în propriile noastre vieți. Adevărul este că nu vei fi niciodată cu adevărat satisfăcut ca om sau credincios până când nu vei găsi modalități de a urma exemplul lui Isus și de a deveni un slujitor al altora.

Este crucial ca oamenii din lume să perceapă cu adevărat chipul lui Isus, iar noi putem ilustra acest lucru reflectând caracterul Său prin slujirea celor din jur.

 

 

Bob Bunn, Manhood Journey





Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close