În ciuda frumuseții și binecuvântării intimității adevărate, am întâlnit o mulțime de obstacole care se pun de-a curmezișul dezvoltării armonioase în relația soț-soție. Cel mai întâlnit este lipsa timpului.
- Lipsa timpului
Dacă intimitatea implică experiențe, emoții și idei comune, atunci va fi nevoie să petreci mult timp în compania partenerului. Fărâmele de 15 minute nu vor da rezultate. Pentru multe cupluri căsătorite, însă, timpul este o resursă limitată. Slujba, treburile casnice, activitățile bisericești, activitățile copiilor, toate acestea ne trag în diferite direcții. Nu avem destul pentru a putea petrece timp de calitate cu soțul sau soția noastră.
2. Lipsa efortului
Lipsa efortului provine, probabil, din imaginea idealizată a relațiilor pe care cultura noastră o are. Scenariul de vis, în care îți găsești sufletul pereche și experimentezi o legătură instantanee, magică și care nu necesită efort ne derutează, făcându-ne să credem că relația cu soțul sau soția noastră este problematică, fiindcă nu funcționează în acest fel. Rămânem deziluzionați când constatăm necesarul de efort pe care căsătoria îl implică. Nu trebuia să meargă totul ca pe roate?
În Evrei 10:24, unde Pavel vorbește despre relații, în general, în comunitatea creștină, găsim un sfat realist pentru o căsnicie reușită: “Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune.” De vreme ce ni se spune să veghem asupra fraților în credință, cu siguranță căsnicia noastră necesită o supraveghere și mai profundă. A veghea asupra celuilalt presupune o cunoaștere a lui, cere energie, atenție și efort. Toate acestea cresc intimitatea dintre cei doi soți.
Lipsa timpului și a efortului sunt obstacole semnificative, dar nu sunt singurele și nici cele mai grave. Investim timp și efort în lucrurile de care suntem pasionați și interesați. Sunt câteva lucruri care ne împiedică să facem aceleași investiții și când e vorba de căsnicia noastră.
3. Egoismul
Intimitatea adevărată cere timp, muncă, sacrificiu și vulnerabilitate. Este mult mai ușor să le ocolim, în special când stau în calea celorlaltor scopuri și dorințe personale. Câteodată, când sunt obosit și nu am chef de conversație, cel mai bun mod de a-mi sluji soția este să stăm de vorbă. Alteori, eu sunt cel care are nevoie ca soția să mă asculte. Cum reacționăm în astfel de momente (pe lângă multe altele) va determina intimitatea noastră.
4. Ignoranța
Poate tânjim după intimitate emoțională, sexuală și relațională în căsnicia noastră, însă nu am avut exemple de felul acesta în jur și nici nu știm cum să procedăm pentru a o implementa. Intimitatea poate fi un mister, un tărâm necunoscut pentru care nu avem hartă. Nu știm cum să trecem de bariera politețurilor și banalităților pentru a ajunge la inima celuilalt. Când suntem singuri, rămânem pe făgașul cunoscut al conversațiilor convenționale.
5. Neiertarea
Trebuie să ne reamintim că mariajul este o imagine a relației dintre Cristos și biserică, așadar intimitatea emoțională, intelectuală și sexuală reflectă dragostea dintre Cristos și copiii Săi. Efeseni 5:28-31 ne învață că biserica este hrănită și îngrijită de Cristos, că soții trebuie să-și iubească soțiile ca pe ei înșiși, contopindu-se într-un singur trup. Aceasta este viziunea adevăratei intimități.
Acesta este unul dintre cele mai dificile obstacole pe care cuplul le întâlnește în viața de căsnicie. Când unul dintre soți a fost rănit de celălalt, iar problema nu a fost abordată, discutată și rezolvată, se adună resentimente. Interacțiunile dintre soți sunt încărcate de suspiciune și amărăciune. Pe un astfel de sol nu poate înflori intimitatea.
Pentru a ajunge acolo, Dumnezeu ne va crește, dacă dorim și Îl rugăm, prin metode plăcute sau prin suferință. Suferința adâncește și îndulcește relația dintre soți.
Cuvântul lui Dumnezeu este singurul care poate adresa egoismul nostru, neiertarea și toate nesiguranțele. Este singurul care ne întoarce inimile înspre Cristos, care ne arată dimensiunea dragostei lui Dumnezeu și a păcatului nostru.
Intimitatea adevărată este o perlă de mare preț care merită efortul, rugăciunea și sacrificiul nostru. Osteneala ta nu va rămâne nerăsplătită.
Stephen Witmer, DesiringGod
Sursa foto: Patty Brito
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează