Read it Later
You did not follow anybody yet.

Dumnezeul nostru măreț este vrednic de toată lauda (vezi Ps. 19:1; Isaia 6:3). Dorim ca toți cei de pe pământ să-L cunoască și să I se închine, căci aceasta este ceea ce I se cuvine. Dumnezeu a creat ființele umane după chipul Său pentru a-L glorifica și a se bucura de El pentru totdeauna. Dacă vrem să îndeplinim acest scop minunat, trebuie să învățăm despre Dumnezeu, despre lucrările și căile Sale. O generație trebuie să transmită această comoară eternă generației următoare, așa cum spunea David:

“Mare este Domnul şi foarte vrednic de laudă, şi mărimea Lui este nepătrunsă. Fiecare neam de om să laude lucrările Tale şi să vestească isprăvile Tale cele mari!” (Psalm 145:3-4)

Pentru ca fiecare generație să învețe despre Dumnezeu, aceasta trebuie să fie capabilă să citească Cuvântul Său. Trebuie să învețe despre faptele mărețe ale lui Dumnezeu în istorie. Fiecare generație trebuie să exploreze înțelepciunea Sa uimitoare revelată în creație. Dacă fiecare generație trebuie să fie echipată pentru a-și iubi aproapele, ea trebuie să fie educată să cunoască toate competențele care permit societăților să funcționeze bine. Mandatul creației ne cheamă să folosim resursele pământului responsabil, pentru gloria marelui Rege al întregului pământ și pentru binecuvântarea oamenilor făcuți după chipul Său. Dacă vrem să îndeplinim bine mandatul creației, trebuie să transmitem cunoașterea din generație în generație. Întotdeauna mai sunt multe de învățat, de descoperit, de explorat și de dezvoltat.

 

O viziune glorioasă

Educația este modul prin care putem învăța despre Dumnezeu și lumea Sa. Este o modalitate prin care Îl putem glorifica și îi putem sluji pe ceilalți mai bine. Îi aduce glorie lui Dumnezeu pe măsură ce explorăm limitele științei și cunoașterii. Creația glorioasă a lui Dumnezeu este de o complexitate și frumusețe infinită și întotdeauna vor exista mai multe de descoperit.

 

În ultimele două milenii, creștinii au fost în fruntea celor care au promovat educația pentru toți. Avem o viziune clară a scopului nostru ca ființe umane: să-L glorificăm pe Dumnezeu și să-i slujim pe cei din jurul nostru. Avem o viziune clară a identității noastre ca ființe umane: suntem creați după chipul lui Dumnezeu. El ne-a înzestrat cu rațiune. Da, suntem căzuți. Dar până și ființele umane păcătoase pot studia și învăța și, prin harul lui Dumnezeu, pot realiza lucruri mari.

 

Avem o bază solidă pentru epistemologie (teoria cunoașterii științifice): există cunoaștere deoarece Creatorul a stabilit legi și tipare, cosmosul este proiectat și organizat. Avem un fundament solid pentru moralitate: Dumnezeu a scris legea Sa morală pe table de piatră și pe inimile oamenilor, de asemenea. Legea morală a lui Dumnezeu, sumarizată în Cele Zece Porunci, este valabilă pentru toți oamenii din toate timpurile și locurile.

Este important să observăm că perspectiva umanistă asupra lumii nu este neutră. Minciuna că nu există Dumnezeu duce direct la minciuna că nu există nicio lege morală absolută și că nu există adevăr suprem. Toate acestea subminează temelia demersului educațional.

 

Un angajament practic

De la începutul creștinismului, educația a fost văzută ca o prioritate. În secolele ce au urmat căderii Imperiului Roman, biserica a asigurat o educație riguroasă pentru mulți. Creștinii își doresc ca oamenii să poată citi Biblia ei înșiși, în limba lor. Ei au fost pionierii educării femeilor în multe țări, lucru care a avut un rol important în consolidarea demnității femeilor. Primele universități din lume au fost fondate pe principii creștine. Vishal Mangalwadi, un învățat indian care s-a convertit la creștinism, scrie: “Misiunile occidentale . . au dat naștere, au finanțat și au susținut sute de universități, mii de colegii și zeci de mii de școli. Au educat milioane de oameni și au transformat națiuni.”

Un demers științific

Noi gândim, observăm, experimentăm, deducem, vorbim, argumentăm, comunicăm, iubim și relaționăm pentru că Dumnezeu a înzestrat fiecare ființă umană cu capacitatea de a raționa. Cosmosul poate fi cercetat, descoperit și explorat deoarece este creat de Dumnezeu, care este caracterizat de ordine, adevăr, rațiune și frumusețe. El a pus la dispoziție o gamă uimitoare de resurse naturale care pot fi folosite.

 

Știința modernă a apărut pentru că oameni precum Kepler, Newton și Faraday au crezut că întregul univers este ca o carte scrisă de Dumnezeu, așteptând să fie citită și înțeleasă de oamenii făcuți după chipul Său. El poate fi înțeles doar pentru că Dumnezeul credincios se asigură că funcționează conform unor principii de nezguduit. “[Fiul] ţine toate lucrurile cu Cuvântul puterii Lui” (Evr. 1:3). Și totuși, astăzi, există mulți creștini devotați, profund implicați în activitatea științifică.

 

Concluzie

În concluzie, cu toții suntem chemați să învățăm despre Dumnezeu, despre lucrările și căile Sale. Învățarea este un efort al întregii vieți, deoarece întotdeauna mai sunt multe de învățat. Suntem chemați să transmitem aceste cunoștințe generației următoare, astfel încât și ei să-L slăvească și să-L slujească pe Dumnezeu și să fie bine pregătiți pentru a-i sluji pe alții. Isaac Watts, pedagog și compozitor de imnuri, a scris următoarele versuri:

 

“Dumnezeul tău, Sioane, domnește în veci! Fie ca fiecare voce și fiecare vârstă să participe la această lucrare înălțătoare: Lăudați-L în acorduri veșnice!”

 

Sharon James, Ligonier


Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close