Read it Later
You did not follow anybody yet.

Filipeni 1:6 nu e, probabil, primul verset care ne vine în minte când ne gândim la căsnicie, dar poate că ar trebui să ne amintim de el mai des. Din celula sa din închisoare, Pavel le scrie credincioșilor din Filipi, amintindu-le de lucrarea continuă pe care Dumnezeu o face în viața lor: „Sunt încredințat că Acela care a început în voi această lucrare bună o va isprăvi până în ziua lui Isus Cristos.”

Poate că ai văzut acest verset scris pe căni de cafea sau l-ai auzit citat adesea. Este unul dintre cele mai iubite versete ale Bibliei – și pe bună dreptate. Suntem încurajați de promisiunea că Dumnezeu nu și-a încheiat lucrarea în noi și că El nu-și va lăsa lucrarea neterminată. Însă faptul că ne-am obișnuit așa de mult cu acest verset poate să ne facă să trecem pe lângă el fără să ne lăsăm impactate de lumina pe care el o emană în viețile noastre de zi cu zi, mai ales în căsnicie. 

Filipeni 1:6 ne asigură că Dumnezeu salvează, transformă și desăvârșește credincioșii adevărați. În timp ce acest verset nu este în mod explicit despre căsnicie, putem să privim în paralel lucrarea pe care Dumnezeu o face în noi, ca persoane individuale, cu lucrarea pe care El o face în partenerii noștri credincioși.

Când în căsnicie apar probleme sau când nu suntem satisfăcute de creșterea spirituală a soțului nostru, tendința noastră principală este să nu credem că Dumnezeu va folosi chiar și asta să-și îndeplinească lucrarea pe care a început-o în viața lui. În schimb, începem să dăm sugestii nu foarte subtile despre modalități prin care soțul nostru își poate îmbunătăți practicile spirituale. Pentru început, el ar putea să se trezească mai devreme pentru a citi Cuvântul, să conducă familia în momente mai dese de părtășie sau să se implice într-un grup de studiu biblic pentru bărbați. În secret, s-ar putea să-l comparăm cu alți soți mai evlavioși, să ne complacem în nemulțumire și să o lăsăm să devină tot mai profundă.

Acesta este punctul în care Filipeni 1:6 ne dă speranțe noi și încredere, asigurându-ne că Dumnezeu lucrează într-adevăr în viața partenerului nostru.

 

Încredere sigură

 

Pavel afirmă în versetul 6 că el este „încredințat”. Alte traduceri spun că el este „absolut sigur de acest lucru”. Încrederea lui Pavel e înrădăcinată în Dumnezeu, ceea ce se concretizează într-o așteptare fără dubii că Dumnezeu va duce la bun sfârșit ce a început în viețile filipenilor. El este sigur de asta.

Cu toate acestea, în calitate de soții creștine, „încrederea” ar putea să nu fie primul cuvânt pe care l-am alege în a descrie aspirația noastră privind creșterea spirituală și maturizarea soțului nostru. Probabil că am alege cuvinte mai ”delicate”, precum „vis” sau „dorință”, preferând să nu ne pregătim pentru dezamăgire. Când el se refugiază în telefonul lui mai mult decât se apleacă asupra Cuvântul Domnului, „îngrijorare” reflectă mai degrabă inima noastră decât „încredere”. Când comportamentele negative par să devină un obicei, răspunsul nostru ar putea să fie Ce aș putea eu să fac ca să rezolv asta?

Filipeni 1:6 ne ajută să ne dăm un pas în spate și să privim imaginea în ansamblu. În acest scurt verset, Pavel ne dă o perspectivă generală a salvării. Cu toate că filipenii erau credincioși slujbași ai evangheliei, el nu își bazează încrederea pe capacitatea lor de a desăvârși lucrarea salvării lor, ci pe Dumnezeu. Pavel L-a văzut pe Dumnezeu în convertirea lor (începutul lucrării din viața lor), apoi în sfințirea lor (unde lucrarea de creștere avea loc) și în cele din urmă în glorificarea lor (unde, într-o zi, lucrarea va fi desăvârșită). Acesta este progresul trecut, prezent și viitor al credinței creștine. Încrederea lui Pavel că niciun creștin nu va fi lăsat nedesăvârșit ar trebui să fie și încrederea noastră.

Când ne surprindem gata să ne criticăm soțul, să ne amintim imaginea de ansamblu: dacă el este un credincios adevărat, Dumnezeu lucrează în viața lui. De multe ori încercăm să tragem concluzii bazate pe ceea ce vedem acum. Totuși, Pavel și-a găsit încrederea în Dumnezeul care cunoaște totul de la început până la sfârșit. Cel care dirijează cu suveranitate istoria lumii orchestrează atât circumstanțele momentului, cât și cele viitoare. El este Cel care ne-a dat credința și Cel care o va desăvârși, așa că poți să ai încredere că atunci când Dumnezeu își începe lucrarea într-un om, el îl va trece prin toate secvențele intermediare neplăcute ca să-l ducă până la desăvârșire.

 

Nu e proiectul meu

 

Nu sunt multe lucruri în viață despre care suntem asigurate că vor fi făcute perfecte. Ai putea să speri că soțul tău va termina toate proiectele din jurul casei, dar nu poți chiar să ai certitudinea că el o va face. Cu toate acestea, proiectul credinței lui – care încă nu e finalizat – va fi într-o zi desăvârșit pentru că Dumnezeu lucrează la el.

Cum se petrece asta în mod practic? Pavel scrie în Filipeni 2:12-13: „duceți până la capăt mântuirea voastră, cu frică și cutremur, (…) căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi și vă dă, după plăcerea lui, și voința și înfăptuirea.” Între noi și Dumnezeu există o cooperare misterioasă, pe măsură ce creștem în asemănarea cu Cristos: prin credință, noi transpunem în comportamente ceea ce Dumnezeu lucrează în inimile noastre. Dar noi putem face ceva pentru salvarea noastră, nu a soțului nostru. Putem să îl încurajăm și să ne rugăm pentru el, dar adevărul acestui verset nu ne lasă să ne percepem soțul ca pe proiectul nostru personal.

Știm că Duhul Sfânt se folosește adesea de soții pentru a-l convinge pe soț de păcat și pentru a-l conduce la mântuire și sfințire (1 Petru 3:1). Dar Petru le încurajează pe soții spunându-le că purtarea lor îl câștigă pe un bărbat mai mult decât comentariile lor.  O atitudine gentilă și liniștită vorbește adesea cu putere atât soților credincioși, cât și celor necredincioși. O soție cu această atitudine știe că ea nu trebuie să verbalizeze toate îngrijorările legate de soțul ei nici soțului ei. În schimb, ea se îndreaptă spre Dumnezeu în rugăciune, se îngrijește de el și așteaptă cu răbdare timpul potrivit să spună un cuvânt ziditor.

Filipeni 1:6 ne amintește că mântuirea este în întregime o lucrare a harului. Asta nu înseamnă că nu trebuie să avem discuții cu partenerul nostru despre creșterea spirituală și despre cum ne putem încuraja reciproc în asemănarea cu Cristos. Esența chemării noastre nu este să-i rezolvăm noi problemele, să scoatem în evidență deficiențele sale sau să ducem povara sfințirii lui, ci mai degrabă să trăim cu o încredere liniștită că Dumnezeu va lucra.


Această zi și Acea Zi

 

Când ne putem aștepta ca această lucrare să fie desăvârșită în viața lui? Pavel ne spune că ea va fi finalizată „până în ziua lui Isus Cristos”. Această secvență, „ziua lui Isus Cristos”, se referă la ziua finală a judecății și a răsplătirii. Credincioșii așteaptă cu nerăbdare această zi în care Cristos va reveni și va aduce cu sine răsplata (Apocalipsa 22:12). Martin Luther ar fi spus: „Calendarul meu are doar două zile: această zi și Acea Zi.”

Acestea fiind spuse, versetul pare că aduce o veste bună și una rea. În timp ce suntem încurajate că Dumnezeu va duce până la sfârșit lucrarea începută în soții noștri în Acea Zi, ne-am bucura ca acele schimbări să aibă loc cât mai repede posibil. Cu toate acestea, ceva minunat se întâmplă în timpul în care așteptăm Acea Zi: ne sfințim și noi.

Pe măsură ce medităm la acest verset și la tot Cuvântului Domnului, încrederea lui Pavel ancorată în mântuirea lui Dumnezeu, sfințirea și puterea care desăvârșește devin ale noastre. În timp, vedem dovezile creșterii în viețile noastre cu cât devenim tot mai dependente de Dumnezeu și mai puțin de noi. În domeniile în care eram predispuse să criticăm sau să ne îngrijorăm, învățăm că este o libertate minunată și pace în a lăsa acele griji Domnului. În toate secvențele intermediare neplăcute din viețile noastre, Îl vedem pe Dumnezeu fiind la lucru, desăvârșindu-și buna Lui lucrare în noi.

Nu știm când Acea Zi va veni, dar e mai aproape acum decât era când ai început să citești acest articol. În timp ce aspirăm ca sfințirea să fie o lucrare desăvârșită în viața soțului nostru, învățăm să ne încredem în Dumnezeu, să ne rugăm cu credință și să așteptăm cu încredere. Știm că Dumnezeu va aduce rezultate perfecte la momentul potrivit.

 

Cara Ray, Desiring God

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close