Read it Later
You did not follow anybody yet.

Și părinții trebuie să fie suficient de puternici pentru a rezista presiunii celor din jur.

Fără îndoială că, dacă ești părinte, le-ai ținut copiilor nenumărate predici despre pericolele presiunii colegilor. De ce? Pentru că îi iubiți și doriți ce este mai bine pentru ei, iar în lumea de astăzi, “ce este mai bine pentru ei” înseamnă să nu urmeze mulțimea. De fapt, probabil că înseamnă să mergi exact în direcția opusă.

De asemenea, dacă ești sincer cu tine însuți, probabil că îți amintești propriile experiențe la vârsta lor și cât de greu a fost să le spui acel “nu” atât de important prietenilor tăi. În mod firesc, îți dorești ca odraslele tale să evite greșelile pe care le-ai făcut tu. Vrei ca ei să fie independenți, rezistenți și curajoși – chiar și atunci când nimeni altcineva din jurul lor nu este.

 

În timp ce scriam cartea mea pentru copii, Chomp, Chomp, Chomp, mi-am dat seama că și tu – da, tu, părintele – ești supus unei imense presiuni din partea celor din jur. Ce-ar fi dacă ți-aș spune că această presiune, dacă cedezi, se va propaga în cele din urmă prin tine și va avea un impact asupra copiilor tăi?

 

Presiunea exercitată de cei din jur asupra părinților este atât de răspândită în zilele noastre, încât mulți nici măcar nu realizează că sunt influențați de ea. Desigur, mă refer la presiunea celor din jur de a crește copiii conform “înțelepciunii” moderne, convenționale, care se pare că a eșuat. În mod grav. Cu toate acestea, părinții continuă să urmeze haita, ignorând semnalele de avertizare de teamă ca nu cumva copiii lor să fie ostracizați și pentru a nu risca o relație deteriorată cu copiii lor.

 

Seamănă foarte mult cu genul de presiune a colegilor despre care îți avertizezi copiii, nu-i așa?

 

Să luăm exemplul cel mai evident: telefoanele mobile și social media.

 

Cei mai mulți părinți nu pot da un răspuns satisfăcător pentru motivul pentru care copiii lor de 12 ani sunt pe TikTok sau Instagram sau pe orice altă platformă de socializare. Aceste aplicații le distrag atenția de la școală, le răpesc bucuriile copilăriei – de a-și face prieteni și a se juca în aer liber – le afectează relațiile și îi expun la ideologii dăunătoare, la bullying și, în unele cazuri, la prădători, toate acestea în timp ce le irosesc timpul prețios.

 

Și care sunt avantajele, vă veți întreba? Ei bine, nu există niciunul. Nici unul, dacă nu puneți la socoteală privilegiul râvnit de a te “integra” printre colegii tăi. Dar, din nou, credeam că ești împotriva urmării mulțimii? Credeam că vrei ca copiii tăi să fie independenți?

 

Psihologul social Jonathan Haidt și-a petrecut ultimul an sau cam așa ceva trăgând un semnal de alarmă cu privire la amenințarea din ce în ce mai mare pe care telefoanele mobile și social media o reprezintă pentru tineri. Cu toate acestea, se pare că puțini sunt cei care ascultă.

 

“Scoateți telefoanele din școli acum”, a declarat el pentru NYU Stern School of Business. “Telefoanele la școală sunt un dezastru”, a scris el pentru TheAtlantic.

 

Preocupările lui Haidt cu privire la pericolele telefoanelor sunt bazate pe cercetări și date profund convingătoare și tulburătoare. Ai crede că părinții ar trebui să țină cont de cuvintele sale. Deci, de ce nu o fac? Pentru că a le oferi copiilor acces nerestricționat la internet a devenit de așteptat – și atât de normal – în lumea de astăzi. Acesta este genul de supunere la care au cedat părinții, abandonând ceea ce știu că este corect în inimile lor de dragul supunerii față de societate. Nimeni nu vrea să fie acea familie ciudată care mănâncă, se joacă, citește și se roagă împreună, în timp ce toți ceilalți au nasul îngropat într-un ecran. Asta ar fi ciudat! Și Doamne ferește vorbim cu adevărat unii cu alții! Cine mai face asta?!

 

Există doar o singură problemă în strădania de a te integra în cultura actuală (și este una mare): tinerii din ziua de azi sunt foarte nefericiți.

 

Sunt deprimați, singuri, neîmpliniți și au gânduri de sinucidere. Din păcate, asta este ceea ce pare să producă “normalitatea” în secolul al XXI-lea. Faimoasa Olivia Rodrigo, care a scris “Driver’s license”, care s-a clasat pe locul 1 imediat ce a debutat acum mai bine de doi ani, tocmai a scos o nouă piesă: “Ballad of a homeschooled girl”. În melodie, Olivia afirmă: “Fiecare zi în care sunt în viață este o sinucidere socială. Este sinucidere socială, vreau să mă ghemuiesc și să mor. Este sinucidere socială. Este sinucidere socială, nu mă lăsa să ies noaptea. Sunt șocată că sunt încă în viață, e sinucidere socială.”

 

Rodrigo, care calcă pe urmele lui Taylor Swift, este încă un model pe care cultura noastră a ales să îl pună în fața copiilor noștri. Cei 34 de milioane de urmăritori ai ei pe Instagram o reflectă pe îndrăgita presiunii sociale. Ea umple stadioane din întreaga lume. La un concert din trecut, ea s-a pronunțat împotriva răsturnării deciziei Roe vs. Wade, afirmând că este “devastată și îngrozită de faptul că atât de multe femei și atât de multe fete vor muri din această cauză”. Acest cântec și mesajul pe care ea îl transmite sunt exact lucrurile de care părinții se îngrijorează că le vor auzi din gura copiilor lor. Pentru părinți, este o situație de lose-lose. Să fii supus și să riști ca copilul tău să fie influențat negativ de cultură sau să mergi împotriva curentului și să simți presiunea de a fi etichetat drept părinte elicopter.

 

Întorcându-ne din nou la prietenul nostru Haidt, citim în Wall Street Journal că cercetările sale au descoperit o creștere “bruscă” a ratei depresiei în momentul în care Instagram și “selfie-urile” au devenit populare. Tiparul este valabil în special în rândul adolescentelor. Potrivit lui Haidt, aceste patologii au atins vârful exact în momentul în care adolescenții au început să petreacă atât de mult din timpul lor verificând constant platformele de socializare.

 

În cele din urmă, părinții trebuie să-și pună o întrebare simplă: de ce și-ar dori ca copiii lor să fie “normali” când așa arată normalitatea în zilele noastre? Tinerii au probleme serioase în mare parte pentru că părinții au cedat presiunii de a-și crește copiii ca toată lumea. Iar acum trăim consecințele.

 

Este timpul ca părinții să calculeze costul “integrării”. Dacă vreți ca copiii voștri să reziste presiunii exercitate de colegii lor, este timpul să le dați și voi un model de comportament.

 

JP Sears, World


Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close