Mesajele text și mesajele de pe social media sunt convenabile, dar pot genera obiceiuri proaste atunci când vine vorba de întâlniri.
Când l-am cunoscut prima dată pe soțul meu, Kevin, mesajele au jucat un rol important în relația noastră. De fapt, au fost atât de importante pentru dezvoltarea timpurie a prieteniei noastre, încât am inclus câteva dintre ele în prezentarea de la nunta noastră. În zilele noastre, atât aceste mesaje cât și mesajele de pe rețelele de socializare joacă un rol și mai mare în modul în care se formează și progresează relațiile.
Folosim comunicarea virtuală pentru orice, de la a vorbi cu părinții până la a trimite un mesaj curierului care ne livrează mâncarea. Este incredibil de convenabil, dar poate fi, de asemenea, o pepinieră a comportamentelor inadecvate atunci când ne angajăm într-o relație romantică.
În cazul meu, mesajele mele frecvente cu Kevin au alimentat interesul pe care îl împărtășeam deja. Dar relația noastră a constat, de asemenea, în mult timp petrecut împreună în realitate. Mesajele au fost un instrument pentru a continua conversația atunci când aveam alte lucruri de făcut și au îmbunătățit relația noastră în viața reală. Ne-am trimis mesaje timp de aproximativ o lună înainte de a începe să ne întâlnim, iar obiceiul nostru de a trimite mesaje continuă și la aproape 14 ani de căsătorie.
Evită capcanele virtuale
În timp ce comunicarea virtuală poate fi un avantaj pentru o relație, permițând dezvoltarea rapidă a unei prietenii aflate la stadiul incipient, are și dezavantajele ei. Luați în considerare următoarele trei greșeli în materie de mesaje:
Breadcrumbing. Această practică se referă la faptul că o persoană trimite mesaje de flirt – “firimituri” – pentru a câștiga afecțiunea cuiva fără a avea intenția de a-și lua un angajament. Potrivit unui psiholog, acest lucru înseamnă:
“‘Breadcrumbing’ înseamnă a atrage pe cineva pe plan sentimental în online (gândiți-vă la social media sau la mesaje) pentru a-i menține interesul față de propria persoană, chiar dacă nu intenționezi niciodată să te implici romantic cu persoana respectivă’. Este, în esență, o tactică de manipulare emoțională menită să facă pe cineva dependent de tine (sau invers, în funcție de dinamica relației).”
Dacă cineva pare mai puțin interesat decât tine de relația cu tine, este “și cald și rece” în relație sau nu știi dacă sunteți doar prieteni sau ceva mai mult, este posibil ca el sau ea să se încadreze în această categorie. Am experimentat acest lucru chiar și în prieteniile feminine. O limită sănătoasă este să refuzi să participi la “strângerea firimiturilor” și apoi să te îndepărtezi de cel care nu se comportă ca un prieten adevărat.
Matei 5:37 oferă o mustrare simplă pentru acest tip de comportament atunci când spune: “Felul vostru să fie ‘Da, da; nu, nu’; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.” Breadcrumbing este o formă de comunicare neserioasă care profită de cealaltă persoană, inducând-o în eroare. În loc să aruncați firimituri, fiți sinceri în comunicare și creați limite clare dacă este necesar.
Ghosting. Multe persoane singure au fost afectate de această latură toxică a mesajelor. Porți ceea ce pare a fi o conversație grozavă cu cineva, când brusc comunicarea încetează. Potrivit unui studiu, aproape 25% dintre bărbați și femei au declarat că au fost tratați astfel într-o relație romantică, iar 22% au recunoscut că au tratat pe altcineva în acest mod. Ideea de a pune capăt brusc comunicării nu este nouă, iar mesajele virtuale fac ca evitarea conversațiilor dificile care vin odată cu o relație matură să fie simplă. Un articol din Psychology Today explică:
“Oprirea bruscă a comunicării îl scutește pe individ de confruntare, de asumarea responsabilității sau de efortul emoțional al empatiei – în ciuda beneficiilor pe care le poate aduce o conversație. De fapt, este mult mai convenabil să dispari.”
La rădăcina ghosting-ului se află comoditatea – ignorarea celeilalte persoane este mai ușoară decât angajarea în discuții incomode despre adevăr. Înainte ca mesajele text și online să fie răspândite, am fost ignorată astfel de un tip cu care corespondam prin e-mail. (Îmi dau seama că această mărturisire mă trădează, dar principiul a fost același, așa că ai răbdare). Locuia la o oră distanță și, după ce ne-am trimis câteva e-mailuri plăcute, corespondența noastră digitală a încetat. În următoarele câteva săptămâni, i-am trimis câteva mesaje scurte de genul “nu am mai auzit de tine de ceva vreme”, fără a primi vreun răspuns.
Tocmai când credeam că relația noastră prin e-mail s-a terminat, am primit un mesaj de la el, în care dorea să reluăm discuția. Am aflat mai târziu că în acea perioadă reluase legătura cu o fostă iubită și că încercau să se împace. Nu a vrut să fie nevoit să dea explicații, așa că a renunțat la comunicarea cu mine. Când a fost din nou disponibil, m-a contactat. Prietenia noastră nu s-a dezvoltat niciodată, dar aș fi apreciat sinceritatea în loc de ghosting. Ar fi putut să-mi spună că circumstanțele s-au schimbat și că nu mai era disponibil.
“Dispariția treptată” este o versiune de ghosting. În loc să pună capăt brusc relației, în acest caz se reduce treptat contactul până când relația se stinge. În acest caz, făptașul poate încerca să menajeze sentimentele celeilalte persoane, dar poate fi de fapt mai dureros, deoarece o ține în priză, crezând că relația ar putea avea o șansă în continuare.
A avea conversații sincere poate fi dificil și inconfortabil. Cu toate acestea, Scriptura ne spune că a spune adevărul în dragoste este un semn de maturitate în Hristos. Ghosting-ul este lipsit de respect și dureros. Un credincios ar trebui să aleagă calea onoarei, purtând o conversație dificilă.
Despărțire prin SMS. “Despărțirea este greu de făcut”, spun versurile unui vechi cântec. Mulți dintre noi pot atesta adevărul acestor cuvinte. Încheierea unei relații nu este niciodată o conversație plăcută, iar aceste este probabil motivul pentru care, într-un studiu, 57% dintre mileniali au recunoscut că s-au despărțit de cineva prin SMS, iar 69% au declarat că au primit astfel de mesaje de despărțire. Aceasta este una dintre cele mai nesănătoase modalități de a pune capăt unei relații, dar un articol explică care sunt motivele din spate:
“În general, experții recomandă să vă întâlniți personal, dacă este posibil, sau cel puțin să dați un telefon. Dar atunci când tu ești cel care vrea să pună capăt unei relații, devine mai ușor să vezi partea pozitivă a unui mesaj de despărțire. Potrivit lui Carolyn Cole, un terapeut licențiat în domeniul căsătoriei și familiei, despărțirea de cineva tinde să provoace multă anxietate. S-ar putea să vă faceți griji că cealaltă persoană va plânge, va încerca să vă convingă să renunțați sau chiar se va înfuria, spune ea. Iar trimiterea unui mesaj rapid de despărțire este o modalitate sigură de a evita toate acestea.”
Despărțirea prin SMS poate fi cea mai ușoară cale, dar asta nu înseamnă că este cea mai bună. Atunci când ne ocupăm de chestiuni care implică inimile și emoțiile altor persoane, ar trebui să ținem cont de cuvintele din Filipeni 2:3-4:
“Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.”
Aceste versete ar trebui să ne împingă spre acțiuni care îi onorează pe alții, mai degrabă decât să-i dezonoreze. Relațiile se sfârșesc. Despărțirile sunt inevitabile. Dar aceste sfârșituri ar trebui să se desfășoare într-un mod care să le onoreze pe ambele persoane (și pe Hristos), lucru pe care un mesaj nu îl poate realiza. O despărțire bună necesită curaj, dar permite ambelor persoane o șansă la o încheiere sănătoasă.
Adoptă un standard mai ridicat al întâlnirilor
Trăim într-o epocă în care tehnologia se schimbă rapid. Cine știe? AI ar putea în curând să ne scrie bilețelele de dragoste. Mesajele sunt instrumente pe care le putem folosi pentru a construi și a modela relații. Am auzit de mai multe cupluri care s-a întâlnit prin social media și care și-a construit relația prin mesaje. Dar, în calitate de credincioși, suntem chemați să mânuim aceste instrumente cu înțelepciune și dragoste. Comoditatea pe care o oferă ele nu ne oferă o scuză pentru a ignora ceea ce spune Dumnezeu despre cum ar trebui să-i tratăm pe cei din jurul nostru – inclusiv pe cei cu care ne întâlnim.
Gafele făcute prin mesaje pe care le-am menționat pot fi comune, dar aceste practici pur și simplu nu reflectă bunătatea și iubirea noastră, a lui Dumnezeu, care prețuiește fiecare persoană în mod incomensurabil. 1 Corinteni 16:14 (NIV) spune: “Tot ce faceți să fie făcut cu dragoste”. Acest lucru include modul în care interacționăm cu ceilalți online și prin mesaje.
Suzanne Hadley Gosselin, Boundless
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează