Read it Later
You did not follow anybody yet.

De tânăr am suferit de un fel de idealism religios. Refuz să accept că „suntem fără ieșire”. Cred că sunt și la ora actuală mulți oameni dedicații lui Dumnezeu. Pe unii îi vedem și noi, pe alții îi vede doar Dumnezeu. Însă nu pot accepta faptul că „biserica e pe moarte”, cum mi-a prevestit un prieten, care crede că în maxim 30 de ani Biserica se va stinge.

Recunosc dificultățile actuale și sufăr că nu ne ridicăm la înălțimea chemării noastre. Nu ignor problemele și nu mă îmbăt cu apă rece. Cred că Biserica lui Isus Hristos este vie și este încă folosită de Dumnezeu pentru a mărturisi Adevarul înaintea lumii. Nu vreau ca, decepționat de o minoritate fără frică de Dumnezeu, să îi judec pe toți ca fiind „pe moarte”. Vă spun asta pentru că uneori, dezamăgiți de X sau Y, ne vărsăm supărările asupra tuturor. Eu am căzut de multe ori în cursa aceasta și am uitat că în jurul meu nu sunt toți ca X sau Y.

Așadar, daca nu ai miopie gravă sau cataractă avansată, probabil ar trebui să vezi că în jurul tău mai sunt încă oameni care Îl urmează cu sinceritate pe Hristos. Biserica are încă lideri-slujitori care sunt gata să se jertfească pentru poporul răscumpărat. Nu știu dacă îi vezi, dar ei există. Cineva ar putea replica spunând că „ei există, dar sunt pe cale de dispariție”. Astfel de abordări negativiste sunt tot mai întâlnite în spațiul public. Uneori ai impresia că te afli într-un fel de Jurassic Park evanghelic, plin de prădători gata să sfârtece. Desigur, la noi chiar și mușcăturile defăimătoare sunt tot un soi de evlavie creștinească. Însă, indiferent de cât de idealist sau negativist privim situația, bisericile noastre au nevoie de lideri-slujitori vrednici de-a fi urmați.

Un lider-slujitor nu va putea conduce dacă nu îi sunt recunoscute anumite competențe. N-o fi el bun la toate, nici îndrăgit de toți, dar la ceva trebuie să se priceapă. Competențele îi dau autoritatea de a conduce. Când competențele sunt însoțite și de caracter, liderul va fi urmat de oameni. Desigur, excepții sunt și aici, dar nu le vom lua în considerare. De regulă, încrederea că liderul știe ce face și este un om onest, te va face să-l urmezi.

Eu personal nu aș urca niciodată pe un munte cu un ghid care nu știe ce face. Nici cu unul care își calcă promisiunile, minte, e răutăcios, bețiv, fustangiu, avar, hoț, bătăuș, neînfrânat, neantrenat și nepregătit pentru ascensiune. Dar aș avea încredere într-un om competent și de caracter. Din acest motiv cred că liderii competenți și care dovedesc că au caracter ar trebui apreciați și respectați.

Dacă un lider-slujitor pierde respectul comunității sale, influența lui va fi aproape zero. El nu va avea autoritate, dacă oamenii îl vor disprețui, sau dacă nu îi vor recunoaște competențele. Dacă nu e respectat, în cele din urma va fi îndepărtat, căci el nu poate conduce fiind în opoziție totală cu cei pe care vrea să îi conducă. Nu văd ce fel de viitor pot avea bisericile care nu își respectă liderii. O astfel de biserică se va scufunda și nu va ajunge la destinație.

Thom S. Rainer, în cartea Anatomia unei biserici revitalizate spunea, ironic: „Pastorii au nevoie doar de trei trăsături pentru a-i putea mulțumi pe toți membrii bisericii: omniscienţă, omniprezenţă și omnipotenţă. Acest adevăr este elementar şi ţine de abecedarul vostru, al pastorilor. Tot ce trebuie să faceţi este să ştiţi tot, să fiți peste tot şi să faceţi tot. Atâta tot.”

Nu știu ce așteptări ai tu de la liderii comunității tale. Probabil că ar trebui să încetezi să mai cauți „liderul perfect”. Acesta există doar ca ideal. În realitate avem parte de oameni cu bune și cu rele. Urmeză-i pe cei ce au caracter și sunt competenți. Respectă-i pe cei iși iubesc comunitățile și au inima plină de dragoste pentru Dumnezeu. Prețuiește-i pe cei ce dovedesc smerenie și bun simț. Într-o lume plină de agresivitate, liderii-slujitori care manifestă blândețe și serenitate sunt de neînlocuit.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close