Read it Later
You did not follow anybody yet.

Continuare de AICI


Atenționare
: Nu sînt nutriționist!

Nu am niciun fel de calificare în acest domeniu,

dar am luptele mele cu greutatea,

un război greu, cu bătălii pierdute și unele cîștigate.

Informațiile care urmează nu sînt informații medicale,

științifice, ci doar o perspectivă asupra propriilor lupte.

Poate folosește cuiva.

Articolul acesta este scris după pierderea celor 20 de kg pomenite AICI. Așa cum vă spuneam, întotdeauna am avut probleme cu greutatea, dar mai ales după ce mi-am încheiat viața sportivă. În copilărie am fost dolofănel, apoi a urmat adolescența, sportul. Cînd m-am căsătorit aveam 56 de kg la 168 cm înălțime. După ce am fost în Statele Unite la o bursă de studii, m-am îngrășat 12 kg în 10 săptămîni. Atunci totul a luat-o razna. M-am oprit din orice fel de mișcare și am migrat între bibliotecă, dormitor și sala de mese. Curînd am ajuns la 80 de kg, apoi, după perioade de stress intens, scris la teza de doctorat, luat carnet, cumpărat mașină, cîntarul mi-a rînjit cu maximul cît am văzut vreodată: 106, apoi 107 și într-o bună zi … 110 kg. În acea perioadă am făcut fibrilație atrială paroxistică pentru 20 de ore și m-am speriat. După perioade în care am reluat din nou mișcarea, am ajuns să pierd pînă la 25 de kg.

În urmă cu 8 ani ajunsesem din nou la 80 de kg și făceam o performanță de invidiat pentru vîrsta (44 de ani), greutatea de la acea oră și condiția mea de sănătate: 400 de km în 24 de ore cu bicicleta, performanță de care sînt mîndru pînă în ziua de astăzi.

În urmă cu 2 ani am avut o accidentare și, pentru că din nou m-am dat jos de pe bicicletă, cîntarul a început din nou să arate cifre din ce în ce mai mari.

În februarie-martie anul acesta (2023), prietenul meu cel mai bun, medic de profesie, a făcut un sacrificiu imens. Și-a lăsat cabinetul pentru două săptămîni, și-a luat bilet de avion și a venit din Canada pînă la mine acasă ca să mă repună pe roți. A fost o experiență fascinantă și a funcționat. Kilogramele s-au dus în jos și încă se pierd. Ținta? 75 de kilograme în următoarele cîteva luni.

Ce lecții am învățat din toată această perioadă?

1. Motivația. De ce să îți păstrezi sau să te lupți să dai kilogramele jos? Pentru imagine? Pentru a te simți bine în pielea ta? Pentru sănătate? Pentru o viață mai comodă din punct de vedere fizic? Niciuna dintre acestea nu mă pun în mișcare. Pentru mine motivația cea mai arzătoare este dragostea față de Natalia. Nu voi povesti aici, dar un alt medic, fost misionar în China pentru 40 de ani, mi-a deschis ochii asupra acestui lucru: ”Îți iubești soția? Dacă da, știm amîndoi că nu putem să ne prelungim viața, dar putem lucra asupra calității ultimilor ani. Fă-i cadou soției tale anii de bătrînețe mai mobil, mai sănătos, fără cadru, cărucior … Ai văzut că nu există bătrîni grași? Obezul nu îmbătrînește mult …” Acesta a fost mesajul lui. Altă motivație? Trupul creștinului este ”templu al Duhului Sfînt”, nu depozit de alimente și apoi, pînă la urmă, ”înfrînarea poftelor” este parte din roada Duhului Sfînt și postul este una dintre disciplinele spirituale creștine esențiale.

2. Metodele. Am încercat tot ce se poate: regim disociat, am fost vegan, am fost vegetarian, am stat nemîncat 170 de ore, am ținut megaposturi de cîte 48 și 72 de ore de mai multe ori pe an. Am luat tot felul de ceaiuri, pastile, fibre, tot felul de soluții, unele aveau aspect de muci, altele arătau de parcă ar mai fi fost mîncate o dată … Tot timpul eram obsedat de oră, cantitate, consistență, calorii … Am încercat cam tot ce se poate. Nu cred că este cură pe piața dietelor din ultimii 15-20 de ani, pe care să nu o fi încercat. În dreptul meu postul intermitent și o hrană omnivoră, echilibrată, cu disocieri pe lungă durată, a funcționat cel mai bine. Ce înseamnă asta? Ultima masă pe la ora 19.00 seara. Prima, undeva în jurul orei 11.00-12.00, pe cînd îmi termin cursurile. Deci două mese pe zi. Ce mîncăm? Ce își amintește corpul meu că a mîncat în ultimele două mii de ani în zona noastră, ce este la îndemînă geografic și sezonier. Să ne imaginăm că vînăm și nu avem frigider: o săptămînă numai carne. Apoi vara și toamna, abundență de fructe și legume. Simplu: bunul simț și simțul măsurii formează cleștele în care ne așezăm gîtul.

3. Mîncarea. Unele cure de slăbire și diete propun o mutație în gîndirea victimei: ne hrănim, ne alimentăm, deci calculăm calorii, avem softuri, aplicații, cîntare, traineri, cursuri, cărți, podcasturi. Obositor! Nu, noi mîncăm-împreună, adică celebrăm comuniunea, părtășia cu cei din jur. Domnul Însuși ne îndeamnă să mîncăm împreună cu El, să ne bucurăm de elemente într-un cadru relațional, gustăm Apa Vieții, Pîinea Vieții, nu doar să ne împlinim nevoia de combustibil pentru subzistență. Noi nu ar trebui să ne luăm resurse pentru supraviețuire sau hrană pentru subzistență, ci mîncăm ca eveniment, ca sărbătoare familială, ca celebrare comunitară. Dacă ne imaginăm familia în jurul mesei, chiar și atunci cînd sîntem singuri și imaginăm și perioadele de sărăcie prin care vor fi trecut antecesorii noștri, nu mai băgăm în noi ca în saci, ci lăsăm ca și celălalt să întingă în blid. Același lucru se poate întîmpla în viața intimă dintre soți. Ne împlinim o poftă, manipulați de instinct, nevoie și pulsiune sau celebrăm dragostea, relația? Perspectiva asupra alimentelor poate fi schimbată prin mutarea accentului de la nevoie, poftă, instinct spre relație cu creația lui Dumnezeu din care El ne face parte să putem lua resurse pentru a le transforma în energia de a sluji, de a trăi pentru Slava Sa și binefacerea celorlalți. Pentru mine această mutație a contat enorm de mult. N-am mai fost hămesit. N-am mai mîncat ca mîngîiere emoțională, drept compensație pentru stress și frustrare. Nu m-am mai uitat doar în blid, ci la fețele comesenilor.

4. Mișcarea. Nu știu alții cum sînt, dar în dreptul meu am descoperit că ”mai puțină mîncare, mai multă mișcare” este metoda cea mai bună. Dacă nu mă mișc, kilogramul și săptămîna, chiar dacă beau numai apă. Nu mai calculez calorii, nu mai am aplicații, nu mai arunc banii aiurea pe tot felul de zmacuri și substanțe, mă mișc de 500-800 de calorii pe zi și mănînc în jur de 1300. Asta înseamnă maxim două mese pe zi.

Astfel am ieșit din jungla dietelor și am terminat cu nesfîrșitul coșmar al curelor de tot felul. Din martie pînă acum s-au dus 20 de kg jos și … urmează. Voi reveni după următoarele 20 de kg.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close