Read it Later
You did not follow anybody yet.

Sincer, mie nu îmi place și o fac foarte rar. Atunci când am timp liber prefer să citesc, uneori și predici. Socotesc că „device-urile” îmi mănâncă deja prea mult timp. Dacă le ofer și timpul liber, mi-e teamă că voi fi înghițit cu totul și nu voi mai „răzbi la lumină”. (Într-o mică paranteză fie spus, există excelente colecții de predici în format tipărit. Recomand cu căldură pe Sf. Ioan Gură de Aur, Fericitul Augustin, Charles H. Spurgeon sau Martyn Lloyd-Jones și mulți, mulți alții. Toți aceștia și mulți alții au fost traduși în limba română. Nu veți regreta niciun minut investit citindu-i). Dacă merg cu mașina, sunt la alergat sau lucru prin casă, ascult muzică.

Mă rog, așa procedez eu, dar nu e cazul să fac o regulă din asta. Unii preferă să asculte predici. Foarte bine, zic! E mare lucru! Înainte de ‘89, cei mai temerari se rugau ca Evanghelia să fie predicată pe stadioane și la TV. Între timp, visul a devenit realitate. Mai mult, se pare că realitatea este mai generoasă decât visul! Nu doar că Evanghelia este predicată la TV, dar o imensă varietate de predici a ajuns accesibilă oricărui om care are un telefon mobil. Este mai mult decât îndrăzniseră să viseze înaintașii noștri.

Pe măsură ce timpul trece, devine însă tot mai clar că, în multe situații, visul s-a transformat în coșmar! Deocamdată nu există restricții legale în ce privește predicarea Evangheliei, cel puțin nu în contextul nostru. Evoluția tehnologică oferă fără restricții și restricționări mediul în care Cuvântul poate să răsune! Apar frecvent noi canale, noi posibilități. Mereu oferta se diversifică, întru încântarea tinerelor generații și mirarea – dar și întru confuzia – generațiilor mai vechi, care numai ce s-au acomodat cu tehnologiile prezente. Cei de pe urmă privesc cu groază la munca titanică pe care vor fi siliți să o depună pentru a se adapta la nou și la gafele inevitabile care vor însoți procesul.

Da, tehnologia modernă oferă modalități uimitoare de răspândire, de propagare, dar nu oferă niciun fel de filtru teologic pentru selectarea mesajelor. Aici ajungem în punctul în care visul devine coșmar. Nu doar Evanghelia este răspândită cu o viteză și eficiență uluitoare, ci și evanghelia falsă; nu doar învățătura biblică, ci și erezia; nu doar predicatorii credincioși, ci și impostorii care nu își doresc decât ca fața să le ajungă în lumina reflectoarelor, iar mâinile în buzunarele ascultătorilor. Predicile din mediul online au un potențial formidabil pentru zidire și evanghelizare, dar, simultan, au un potențial uluitor pentru distrugere, confuzie și înșelăciune.

Asculți predici pe net? Încă nu știu dacă să te felicit sau nu! În lumina celor spuse mai sus, se pare că răspunsul nu este foarte facil. Dacă o faci, permite-mi te rog să îți ofer câteva atenționări și sfaturi. (Podul e plin, cum altfel?) Sunt cinci la număr. Primele două în textul de azi, iar ultimele trei în cel de mâine.

În primul rând, fii realist. Cu alte cuvinte fii conștient de existența realității pomenite mai sus! Pe net există mulți învățători mincinoși. Unii sunt sinceri în minciuna pe care o propagă. Ei cred cu tărie și cu sinceritate în mesajul lor, dar lucrul acesta nu face ca mesajul să fie mai adevărat, iar ei mai puțin primejdioși. Unii sunt impostori. Ei nu cred în ceea ce spun. Nu sunt interesați dacă este adevărat sau nu, ba uneori știu prea bine că propovăduiesc minciuni. Continuă însă să o facă pentru că se bucură de popularitate și, de cele mai multe ori, de bonificații financiare care te fac să-ți pui mâna la gură. Faptul că țin o Biblie mare deschisă în fața lor nu este nicidecum o garanție a autenticității și veridicității mesajului și a lucrării lor. Ne este mai ușor să îi depistăm pe învățătorii falși care disprețuiesc fățiș Sfintele Scripturi. Adeseori însă ajungem în situația paradoxală de a nu mai putea depista erezia, din cauza torentului de versete care se revarsă peste noi. De prisos să mai spun că nici numărul mare de urmăritori sau de vizualizări nu reprezintă o garanție.

În al doilea rând, amintește-ți mereu că ești sub autoritatea unei biserici locale. (Plec de la premisa că adunarea căreia îi aparții este clădită în jurul învățăturii sănătoase.) Filtrează ceea ce asculți pe net prin prisma învățăturilor pe care le primești în adunarea căreia îi aparții și unde dai socoteală de viața ta și nu invers. Dacă ai îndoieli cu privire la ceva ce ai găsit în mediul online, cere sfatul păstorului tău și asigură-te că ești pe calea cea bună.

Am observat de-a lungul timpului că, dezamăgiți de biserica locală, mulți credincioși se atașează unor transmisiuni live, ajungând să ignore sau chiar să renunțe la biserica lor. Dacă vor continua să o frecventeze, o vor face mereu frustrați că „la noi nu e ca la…” și că „păstorul nostru nu știe să predice ca…”. Dragi prieteni, să nu ne iluzionăm! Fiecare biserică locală are imperfecțiunile și problemele ei. Acestea nu sunt sesizabile pe transmisiunea live, dar sunt reale. Pentru a le sesiza, ar trebui să petreci timp între acei oameni. Predicatorul pe care îl asculți pe net este un om cu slăbiciuni și falimente, la fel ca păstorul tău de acasă și la fel ca orice om care trăiește de partea aceasta a veșniciei. Sunt probleme în biserica ta locală? Nu o abandona pentru a te refugia într-o predică și biserică virtuală. În familie apar întotdeauna cele mai mari greutăți, dar și cele mai mari împliniri. Răbdarea, blândețea, un caracter frumos nu se formează în bula bisericilor virtuale și a predicatorilor de pe YouTube, ci în frecușurile și frustrările unei biserici reale pe care o cunoști și, foarte important, unde ești cunoscut. (Va urma, dacă nu v-ați enervat prea tare! De fapt, va urma oricum!)

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close