Read it Later
You did not follow anybody yet.

Billy Graham a fost un mare evanghelist și a avut o pasiune pentru a pregăti oameni gata de a spune Evanghelia și altora. De aceea, organizația pe care el o conducea și care îi poartă numele organiza deseori sesiuni de pregătire a credincioșilor pentru evanghelizarea personală. Obișnuiau să le pună întrebarea „Care este cel mai mare impediment al tău în vestirea Evangheliei?”. Răspunsurile erau: 9% – prea ocupați; 12% – mărturie slabă; 28% – nu știu cum să o facă; 51% –  teama de părerea oamenilor.

Mă voi opri asupra principalului motiv pentru care credincioșii nu se angajează în conversații evanghelistice: teama de oameni. Din punct de vedere biblic, lucrurile sunt destul de clare. Pavel îi scrie lui Timotei și îi spune astfel: ”Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință”. Apoi continuă: ”Să nu-ți fie frică de mărturisirea Domnului nostru” (2 Timotei 1:7-8). Teama de om și rușinea de Evanghelie lui Isus sunt legate. Dar, la un nivel mai profund, ce ascunde teama asta?

Mulți creștinii nu sunt intenționali în ce privește evanghelizarea în cercul personal, pentru că este foarte importantă pentru ei imaginea de sine care vine dinspre aceștia. Altfel spus, nu doresc să prejudicieze în vreun fel chipul lor reflectat în părerea celor din jur. „Dacă mă vor cataloga un/o înapoiat(ă)! Dacă mă vor crede un/o fanatic(ă) religios!” și multe astfel de „dacă”, care generează foarte multe anxietăți. Astfel, cel mai simplul lucru de făcut este „să fie lumină”, fără a vorbi despre Cel care este „Lumina”.

Imaginea de sine este importantă. Însă, este precum uitatul într-o oglindă. Nu contează doar să te uiți într-o oglindă, ci și să te uiți în oglinda potrivită. Dacă te vei uita într-o oglindă deformată, reflecția ta va fi și ea distorsionată. Hristos, pentru mântuirea celor care se încred în El, ni se spune că „a suferit crucea, a disprețuit rușinea” (Evrei 12:2). În primul secol, crucea și rușinea erau sinonime. Dar, imaginea de sine a Mântuitorului nu a fost dată de felul în care lumea evalua crucea, ci felul în care Dumnezeu o evalua.

De aceea, îi invită pe cei care Îl urmează să se lepede de sine, să își ia crucea în fiece zi (Luca 9:23-26). E o invitație la a îmbrățișa imaginea de sine care se reflectă dinspre Hristos, dar totodată și de a subordona orice fel de percepție de sine din alte surse. Îmi place mult cum este ilustrat lucrul acesta într-un graffiti din vechea Romă, care îl prezintă pe elevul Alexamenos închinându-se unui măgar răstignit, alături de inscripția: „Alexamenos închinându-se zeului său.” Este un fel de bullying antic. O inscripție alăturată îl exonerează pe tânăr, spunând simplu: „Alexamenos e credincios.”

A fi găsit credincios față de Hristos înseamnă, totodată, a fi fidel față de cine ești tu. Da, ar trebui să fim oameni plini de tact, înțelepți în gestionarea evanghelizărilor personale. Se poate întâmpla ca mulți creștini să eșueze la acest capitol și este un lucru trist că se ajunge uneori în această tragică situație. Nimeni nu a fost chemat „să intre cu bocancii” în viețile oamenilor. Aceasta este o situație care poate va fi subiectul altor articole. Dar, în final, ceea ce este important pentru fiecare credincios este să conștientizeze că Dumnezeu ne-a chemat să aducem celor din jur lumina, speranța și harul Evangheliei.

”Astfel, în ce mă privește pe mine, am o vie dorință să vă vestesc Evanghelia… Căci mie nu mi-e rușine de Evanghelia lui Hristos, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede...” (Romani 1:15-16).

Alex Ghiță, pentru Edictum Dei

Sursa foto: Photo by Jason Betz on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close