Copiii sunt ultima modă a celebrităților internetului. Ryan Kajo de la ToysReview, care are milioane de abonați, Greta Thunberg, adolescenta care militează pentru stoparea încălzirii globale și multe alte vedete care își documentează viața pentru deliciul publicului, demonstrează că copiii de azi au talent digital înnăscut și împărtășesc tot mai mult din viața lor în mediul virtual. Probabil copiii tăi nu sunt vedete pe YouTube sau TikTok (încă), însă publicul și marile companii știu mai multe despre copiii tăi decât crezi.
Tindem să postam lucruri online despre copii fără să ne gândim prea mult. Momentele intime și drăgălașe ale copilăriei și adolescenței sunt arătate miilor de “prieteni” și “urmăritori” din spațiul virtual fără ca ei să știe și să-și dea acordul. Ne-am oprit o clipă să ne gândim ce efect va avea lucrul acesta asupra copiilor noștri când vor crește? Ce se va întâmpla cu informațiile pe care le-am împărtășit, care au fost captate, procesate și distilate? Vor afecta felul în care profesorii îi vor trata, cum angajatorii le vor evalua performanța, vor determina acceptarea lor la facultăți sau programe școlare?
Fiecare dintre noi trebuie să fim atenți atât la conținutul pe care îl postăm despre familia noastră, cât și la motivațiile pentru care o facem.
Odată online, pentru totdeauna online
Suntem tentați să credem că ceea ce postăm va fi uitat curând. “Poveștile” de pe Facebook și Instagram dispar după un anumit interval de timp, iar orice postare poate fi ștearsă ulterior, nu-i așa? Greșit. Tot ceea ce facem în spațiul virtual, inclusiv căutările, cumpărăturile și like-urile, sunt captate într-o anumită formă pentru un timp nedefinit.
Viața digitală nu este ca cea din trecut, unde gândurile scrise pe o bucată de hârtie se pot distruge pentru totdeauna. Totul se poate “căuta” azi. În timp ce această disponibilitate a datelor aduce beneficii imense societății, există și consecințe. Datele stocate pot să le facă probleme oamenilor. Vedem acest lucru în fiecare zi în cancel culture, unde un tweet sau o fotografie postată cu mult timp în urmă devastează viața cuiva. Slujbe pierdute, lucrări de evanghelizare ruinate și burse școlare retrase. Informațiile de acest gen sunt folositoare atunci când un oportunist sau înșelător este descoperit, însă poate duce și la distrugerea vieții unui om bun care nu a fost suficient de matur în trecut.
Cea mai bună metodă de a evalua conținutul postat online este acesta: ai scrie acest lucru sau trimite această fotografie sutelor de prieteni apropiați într-o forma fizică, pentru a și-o pune în ramă sau pe frigider? Dacă nu, nu posta. Tot ce facem, spunem sau postăm va fi stocat într-o formă sau alta pe internet mult timp de acum încolo.
Motivația din spatele postării
A păstra legătura cu oamenii din orice colț al globului este scopul declarat al companiilor precum Facebook, Twitter și Google. Acesta este unul din beneficiile majore ale spațiului virtual și unul din motivele din spatele dezvoltării platformelor de social media. Însă, trăim într-o lume căzută, plină de rebeliune, iar motivele pentru care postăm sunt complicate, adeseori.
Tehnologia ne-a permis să ne creăm un alter ego stilizat pentru cei care ne urmăresc virtual. Ne dorim să ne portretizăm viața conform idealului fiecăruia. Împărtășim momentele fericite și aranjate pentru a le acoperi pe cele adevărate, dureroase și dezordonate: certuri maritale, copii neascultători, depresii și anxietăți.
Când postăm despre viața noastră, includem detalii personale și intime despre copiii noștri, pentru a ne contura și mai mult personalitatea pe care ne-am dori să o avem. Poate că vom crea un blog cu sfaturi de parenting sau un canal de Youtube despre familia și casa noastră, poate vom câștiga notorietate și bani. Dar toate acestea vor fi cu prețul intimității copiilor noștri și al oportunităților lor din viitor.
Nu-mi doresc să boicotez rețelele de socializare, însă noi, părinții, trebuie să fim conștienți de lucrurile pe care le postăm și să realizăm că nu sunt atât de private pe cât credem.
Dacă prețuiești mai mult viitorul copilului tău și intimitatea familiei tale decât cele câteva like-uri în plus, asta poate însemna să nu postezi poza aceea drăgălașă sau video-ul acela amuzant. Adevărul e că nu știm impactul pe care această cultură a rețelelor de socializare îl are asupra societății și familiilor noastre, deoarece copiii noștri sunt prima generație care s-a născut cu acces liber la internet și cu viața privită de o mulțime de ochi.
Jason Thacker, ERLC
Sursa foto: Photo by Annie Spratt on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează