“Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.” (1 Petru 3:1-7)
Petru le îndeamnă pe femei să fie respectuoase, curate și blânde. Îi îndeamnă pe bărbați să dea dovadă de onoare, să fie înțelegători și să-și exercite cu grijă rolul de lider. Din acest pasaj, concluzionez că caracteristica principală care încoronează femeia este frumusețea adevărată, iar caracteristica principală care încoronează bărbatul este tăria adevărată. Cuvântul coroană este important. Nu sugerez că adevărata tărie și adevărata frumusețe sunt singurele lucruri care se pot spune despre bărbați și femei, la fel cum o coroană nu este singura piesă din însemnele regalității unui monarh. Dar, de obicei, este distinctivă. Ne putem uita la o coroană și să ne gândim: “Este potrivită pentru un rege” sau “A fost făcută pentru o regină”. O coroană este așezată pe cap ca un semn suprem al splendorii regale.
Aceste două categorii – frumusețea feminină și puterea bărbătească – se regăsesc în întreaga Scriptură. 1 Petru 3 se concentrează pe a instrui femeile să caute tipul corect de podoabă. Pavel le dă instrucțiuni similare femeilor în 1 Timotei 2:9-10:
“Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe,ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase.”
Mesajul din ambele pasaje este același: urmăriți frumusețea interioară mai mult decât frumusețea exterioară.
În ceea ce-i privește pe bărbați, 1 Petru 3 le spune să manifeste față de soțiile lor o putere potrivită, nu înfricoșătoare și dominatoare, ci una înțelegătoare și care onorează. Bărbații au fost făcuți să fie puternici – de obicei cu mușchi mai mari și cu o statură mai înaltă decât femeile. De aceea, Biblia asociază tăria cu bărbăția. “Vegheaţi, fiţi tari în credinţă, fiţi oameni, întăriţi-vă! Tot ce faceţi să fie făcut cu dragoste!” (1 Cor. 16:13-14). Cu siguranță, aceasta este o poruncă adresată întregii biserici, așa că atât bărbații, cât și femeile sunt chemați aici să fie bărbătoși. Dar cu siguranță este revelator faptul că Pavel asociază aici tăria și forța cu masculinitatea. Cuvântul andrizomai (“fiți oameni”) era folosit în lumea antică ca un îndemn la curaj în fața pericolului. Este aceeași perspectivă pe care un David muribund i-o împărtășește lui Solomon: “Întărește-te și fii om!” (1 Împărați 2:2).
Purtați-vă ca bărbați și femei
Ce putem învăța din accentul pus de Scriptură pe frumusețea feminină și pe puterea masculină?
Deși nu este un adevăr universal, este în general valabil că majoritatea femeilor acordă cel puțin o oarecare atenție cultivării frumuseții exterioare, de la timpul petrecut la machiaj și aranjarea părului până la modul în care se îmbracă. Această atenție acordată frumuseții transmite ceva despre ordinea creată. Femeile sunt programate pentru frumusețe. Biblia face apel la acest impuls natural feminin și le avertizează pe femei să nu se mulțumească cu o frumusețe mai mică decât frumusețea interioară a asemănării cu Hristos. Femeile sunt făcute pentru acest tip de frumusețe; este caracteristica principală care le încoronează.
În mod similar, bărbații sunt, în general, mai puternici din punct de vedere fizic, mai interesați de sport, mai dispuși să se delecteze cu filme de război și mai înclinați spre activități care implică competiție și risc. Orele petrecute în fața televizorului urmărind atleți de talie mondială alergând, sărind, lovindu-se, trăgând, împingând și atacând ne spun ceva. Bărbații au fost creați pentru forță, pentru încredere în fața riscului. Puterea care are o inima tandră, jertfitoare și care își asumă riscuri este caracteristica principală care încoronează bărbații.
Ce le spunem atunci fiilor și fiicelor noastre care ne întreabă: “Tati și mami, ce înseamnă să fii bărbat sau femeie?”. Spuneți-le că sunt făcuți după chipul lui Dumnezeu și pentru părtășia cu Hristos. Spuneți-le fiicelor voastre că ar trebui să se străduiască să fie frumoase în felul în care Dumnezeu vrea să fie frumoase. Și spuneți-le fiilor voștri să se străduiască să fie puternici în toate modurile în care Dumnezeu vrea ca ei să fie puternici.
Da, vânturile culturale suflă tare și puternic împotriva bisericii în aceste domenii. Dar vestea bună este că în spatele nostru se află un râu mare de plan divin în fiecare persoană umană. În cele din urmă, ordinea creată de Dumnezeu nu poate fi reproiectată de ingeniozitatea umană păcătoasă. Bărbăția și feminitatea se vor reafirma de la sine. Întrebarea este dacă va fi sănătos sau nesănătos. Dumnezeu ne-a creat ca bărbați și femei pentru a ne comporta ca atare. Cu cât vom vedea mai mult în natură (parțial) și în cuvântul lui Dumnezeu (în principal) ce înseamnă să fim bărbați și femei, cu atât mai bune vor fi căsniciile noastre, copiii noștri, bisericile noastre și societatea noastră.
Kevin De Young, Crossway
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează