Cât de multe știi despre TikTok? Poate ai auzit de el, dar nu l-ai folosit. Sau poate crezi că e o aplicație în care tinerii postează videouri în care execută dansuri amuzante sau în care animalele fac trucuri, ceea ce e adevărat. Însă e mai mult de atât.
TikTok e în prezent cea mai descărcată aplicație de pe web și e cel mai vizitat website, situându-se înaintea Google (locul 2) și Facebook (locul 3). În fiecare zi, mai mult de 1 miliard de videouri diferite sunt vizualizate pe TikTok. Experții sunt de părere că cheia succesului acestuia este algoritmul său unic. Când te alături comunității TikTok, ești întrebat despre interesele tale și ce lucruri ți-ai dori să vezi. TikTok îți oferă apoi cele mai populare videouri care se potrivesc intereselor tale și îți monitorizează activitatea. Notează ce videouri vizionezi, cât timp petreci vizionându-le și ce videouri ai vizionat de mai multe ori. Apoi, algoritmul îți înțelege preferințele. După câteva ore sau chiar minute, videourile vor deveni mai specifice și mai individualizate.
Rezultatele sunt supranaturale. “TikTok poate să-mi citească mintea” este o frază des auzită printre tineri, iar aplicația începe să-i arate utilizatorului exact ceea ce speră să vadă: un video amuzant cu pisici, înot sincron, cum să aplici corect machiajul, un video cu o fată care dansează într-un mod care îi place unui adolescent, care poartă exact ținuta pe care băiatul o găsește cea mai atrăgătoare, care execută mișcările pe care băiatul le consideră cele mai irezistibile. Același lucru este valabil și în cazul variațiilor sexuale. “TikTok a știut că sunt bisexual (sau gay, sau trans) înaintea mea” este o frază des întâlnită în spațiul virtual.
Este TikTok periculos?
TikTok este personalizat. Poate da dependență. Însă este cu adevărat periculos pentru adolescenți?
Acest lucru depinde de felul în care îl folosesc tinerii.
Adolescența poate fi o perioadă confuză. Tinerii se luptă să-și dea seama cine sunt. Se îndreaptă din ce în ce mai mult către spațiul virtual pentru indicii și pentru îndrumare. Doctorii de la Spitalul de copii din Texas aveau unul sau doi adolescenți cu noi simptome Tourette pe an. Între primăvara anului 2020 și toamna anului 2021, numărul a ajuns la 60. Psihiatrii de pretutindeni, din insula Sfânta Elena a Atlanticului de Sud, până în Noua Caledonie a Pacificului de Sud și până aproape în toate colțurile planetei unde copiii au acces la internet, au început să raporteze o creștere bruscă a adolescentelor care se autodiagnostichează cu sindromul Tourette. Multe dintre aceste fete strigau “beans!” la intervale imprevizibile. Psihiatrii din Marea Britanie le numesc pe aceste fete “Evie”, deoarece comportamentul lor se aseamănă cu cel al lui Evie Meg Field, a cărei videouri TikTok i-au adus mai mult de 14 milioane de urmăritori și mai mult de 500 milioane de aprecieri. Într-un video specific, Evie strigă “beans!” incontrolabil. Într-o perioadă precedentă celei actuale, aparența bruscă a unei cohorte de adolescente care strigă “beans” ar fi fost numită isterie în masă. Astăzi, termenul ales este “boala indusă de social media”.
Alte probleme pot degenera rapid. Dacă tastăm pe TikTok “cum pot să slăbesc?”, ni se vor afișa o mulțime de opțiuni. Hashtagul TikTok “diet” are peste 11 miliarde de vizualizări. Aici vom găsi videouri care îi încurajează pe privitori că vor deveni supli în doar 16 zile făcând câteva exerciții (acest video are peste 32 de milioane de vizualizări). Uitându-te la aceste videouri este ușor să fi tentat la tot mai multe videouri care tratează direct o anumită situație. Alyssa Moukheiber, nutriționist la un centru de tratament pentru probleme de alimentație din Illinois, spune: “Algoritmul TikTok este mult prea puternic”. Algoritmul le atrage pe fete într-o lume care le promite perfecțiune fizică, dacă se străduie puțin mai mult.
Fetele care postează videouri pe TikTok descoperă în curând că popularitatea lor din spațiul virtual este legată de sexualitatea lor.
Newport Academy este un centru de tratament din Atlanta pentru tulburări de alimentație. Crystal Burwell, directorul serviciilor pentru pacienți externi, a observat recent că 60% din fetele tratate din vara anului 2021 au postat videouri “sexual nepotrivite” pe TikTok. O observație similară a făcut și Paul Sunseri, director al Institutului pentru Copii și Familie New Horizons din El Dorado Hills, California, care este îngrijorat de numărul crescând de fete care postează videouri sexualizate pe TikTok. “Pentru o tânără care își dezvoltă identitatea, a fi atrasă într-o lume sexuală precum aceasta este foarte distructiv”, spune el. “Când adolescentele sunt răsplătite pentru sexualitatea lor, ajung să creadă că valoarea lor constă în felul în care arată.” Sunseri estimează că aproximativ un sfert din fetele tratate la clinica lui au postat conținut sexualizat pe TikTok.
Nici băieții nu sunt imuni. Un număr tot mai mare de adolescenți sunt atrași în algoritmul TikTok, ceea ce înseamnă că adesea văd tineri care sunt mai musculoși și mai bine făcuți decât ei. Acest lucru poate duce la “bigorexie” – băieți care devin obsedați de obținerea unui corp musculos ca cel a lui The Rock și întregului univers Marvel al bărbaților eroi.
Sfat pentru părinți
Deci, ce poate face un părinte în această privință?
Primul pas este ca părinții să aibă o discuție deschisă cu fiicele și fiii lor despre pericolele de pe TikTok. Am auzit adolescente spunând: “Am văzut asta pe TikTok”, cu același aer de autoritate cu care, cu câțiva ani în urmă, o femeie de vârstă mijlocie ar fi spus: “Am auzit asta la Dr. Oz”. În ambele cazuri este citată o autoritate care este văzută ca imposibil de contestat. Părinți, asigurați-vă că copiii voștri înțeleg că un video TikTok nu este autoritativ, chiar dacă are 10 milioane de aprecieri.
La ce vârstă ar trebui să i se permită unui copil să aibă TikTok? Jean Twenge, cercetătorul de top al SUA asupra modului în care social media afectează dezvoltarea copiilor și adolescenților, recomandă ca niciun copil sub 13 ani să nu aibă acces pe rețelele de socializare, inclusiv pe TikTok. Eu aș adăuga că mulți copii de 13 ani nu sunt pregătiți. TikTok oferă o versiune specială pentru copiii sub 13 ani. Nu o folosiți. Această versiune îmblânzită este proiectată astfel încât să stârnească interesul pentru versiunea pentru adulți. Copiilor de 12 ani nu le place să aibă versiunea pentru copii a niciunui lucru. În curând își dau seama că dacă mint cu privire la vârsta lor, pot accesa ușor versiunea pentru adulți.
Ca și cu orice altă platformă, părintele trebuie să limiteze, guverneze și îndrume modul în care o folosește adolescentul. În prezent, nu avem nicio dovadă că 10 sau 15 minute pe zi pe TikTok sau pe alte rețele sunt dăunătoare. Un studiu efectuat pe mai mult de 220000 de adolescenți a descoperit că riscul efectelor negative încep să crească după mai mult de 30 de minute de social media pe zi. Studiul a fost publicat în 2019 cu datele disponibile înainte ca TikTok să devină cea mai utilizata aplicație a adolescenților. O oră pe zi pe TikTok este, cu siguranță, prea mult. Copiii au lucruri mai bune de făcut cu timpul lor decât să petreacă o oră pe zi pe TikTok. Îi sfătuiesc pe părinți să instaleze aplicații de monitorizare parentală pentru a limita cât timp petrec copiii lor pe TikTok.
În acest punct părinții protestează. Un părinte mi-a spus: “Cred că este important să-i arăt fetei mele că am încredere în ea. Instalarea unei aplicații de monitorizare dovedește lipsă de încredere. În plus, deja folosesc opțiunea TikTok Family Pairing, astfel că vad ce face fiica mea în aplicație.” Le reamintesc părinților că vad mulți adolescenți care și-au făcut două conturi TikTok. Unul este cel pe care părinții îl urmăresc prin opțiunea Family Pairing. Celălalt este cel real, unde fiica vizionează și postează videourile pe care nu vrea ca părinții să le vadă.
Apoi, părintele spune: “Fiica mea nu și-ar crea niciodată un cont secret pentru a mă duce în eroare.” Le spun că dacă prietenele fetei o fac și o sfătuiesc să o facă, nu te poți aștepta de la o adolescentă modernă tipică să spună: “Știu că voi toți faceți așa, dar eu nu o voi face deoarece nu-mi doresc să-mi înșel părinții.”
Anne Sena este directoarea departamentului de tehnologie a școlii St. David din Raleigh, North Carolina. Mi-a spus recent că folosește aplicația de monitorizare parentală Bark pentru a limita și monitoriza activitățile online ale adolescentei ei: rețele de socializare, email, motoare de cautare și Youtube. Bark instalează un VPN, astfel că are accesa activitățile online ale fiicei ei și când aceasta folosește alte rețele de internet. În casa lor, Sena folosește dispozitivul Circle Home Plus, cel de la Apple, care controlează timpul petrecut online și Microsoft Family Safety, pentru a stabili limite de timp și pentru a oferi un strat de protecție în plus computerelor familiei ei. Există o mulțime de alte aplicații și programe de monitorizare și filtrare de unde pot alege părinții.
“Pare foarte complicat”, mi-a spus o mamă când i-am sugerat să urmeze exemplul lui Sena. Și este, pentru aceia dintre noi care nu știu cum funcționează VPN-urile și celelalte aplicații. Dar dacă acești pași scad șansele ca adolescenții să ajungă dependenți sau deprimați, cred că merită efortul.
Am vorbit recent cu o studentă. Ea a recunoscut că petrecea până la patru ore pe zi pe TikTok. Însă unul din profesorii ei a inspirat-o să preia controlul timpului ei, iar acum petrece 5 minute pe zi sau mai puțin pe aplicație. Ea spune că reconfigurat TikTokul pentru a-i arăta doar acele videouri care sunt legate de interesele ei profesionale. Ea spune că meritul e al profesorului, pentru că a inspirat-o să ia atitudine. Eu sunt înclinat să spun ca e meritul ei, pentru că a gasit curajul să se autoguverneze, chiar dacă mulți dintre cei de vârsta ei nu pot sau nu vor.
Leonard Sax, IFStudies
Photo by Amanda Vick on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează