Read it Later
You did not follow anybody yet.

De câțiva ani activez într-o organizație a cărei scop principal este să răspundă întrebărilor pe care oamenii le pun despre credința creștină. În capul listei, pentru cei mai mulți, sunt întrebările legate de sex: ce cred și gândesc creștinii cu privire la acest subiect?

Nu e greu să ne dăm seama de ce. Știm că sexualitatea noastră, sexul în sine și relațiile pe care le formăm sunt o parte importantă a vieților noastre. Nu este un lucru pe care să-l trecem cu vederea. Sunt conștient că fiecare dintre noi are un spectru de emoții puternice care influențează felul în care vorbim, gândim și reacționăm la sex și la sexualitatea din viața noastră și din cultura modernă. Avem amintiri (bune sau rele) care ne modelează comportamentul și gândirea. Unii au experiențe groaznice și amintiri care continuă să îi bântuie. Unii sunt neliniștiți, căutând o satisfacție mai profundă decât cea pe care sexul o oferă. Unii sunt mulțumiți cu viața sexuală pe care o au, întrebându-se de ce alții fac atâta caz din asta.

Scriu aceste lucruri fiind o persoană necăsătorită. Creștin fiind, m-am angajat la abstinență până la căsătorie. Sunt interesat de această temă, la fel cum suntem toți.

Periculos pentru societate

Sunt multe provocări pentru creștini în discuțiile despre sex. Lumea seculară privește libertatea sexuală ca cel mai de preț produs al societății occidentale. S-au schimbat multe lucruri în ultimul deceniu. În urmă cu 15 ani, creștinii ca tine și ca mine, care urmează învățăturile Bibliei, erau considerați de modă veche din cauză că susțineau tradiționala convingere creștină că sexul este destinat exclusiv celor căsătoriți.

În prezent, suntem văzuți ca fiind din ce în ce mai periculoși, într-atât au devenit de semnificative principiile noastre cu privire la sex. Oamenii au dreptul suprem de a împărți patul cu cine doresc și orice lucru care pare că îngrădește drepturile în această zonă este văzut ca fiind o amenințare existențială.

Astfel, pretenția creștinilor că sexul este destinat doar unui anumit context este mai mult o ofensă, decât o curiozitate. “De ce i-ar păsa lui Dumnezeu cu cine mă culc?” este mai puțin o întrebare și mai mult o obiecție de sine stătătoare care nu necesită răspuns.

Există un răspuns la întrebarea de mai sus. Un răspuns glorios. Creștinii continuă să creadă ceea ce cred despre sex și acest lucru nu se va schimba, oricât este luat în derâdere. Este un crez care este susținut de motive convingătoare, chiar frumoase. M-aș bucura să le înțelegi cum se cuvine și să le cântărești corespunzător înainte de a te decide să le respingi.

Dumnezeu, în înțelepciunea și bunătatea Sa, a hotărât ca singurul act sexual nepăcătos să fie între soț și soție. În vremurile noastre de auto-exprimare și auto-împuternicire, acest lucru arată opresiune și îngustime. Dumnezeu să ne spună că nu avem dreptul să facem ceea ce ne dorim, mai ales că “nu facem niciun rău nimănui”… cine Se crede?

Aceasta rebeliune împotriva autorității lui Dumnezeu nu este decât o nouă traducere a întrebării șarpelui: “Oare a zis Dumnezeu cu adevărat…?” Dacă judecăm la rece, vom vedea că Dumnezeu nu dă interdicții pentru moarte, ci pentru viață. Face acest lucru pentru că este iubitor, nu autoritarist. Un adevăr al creștinismului, care merge împotriva curentului culturii noastre, este că libertatea adevărată este găsită în supunerea benevolă voii Regelui (Romani 6).

Dacă nu mă credeți, întrebați-i pe clienții propriilor definiții ale binelui și răului dacă au ajuns la viață și bucurie (nu mă refer la bucuria și viața eternă). Întrebați-i pe soții ale căror căsnicii se destramă din cauza dependenței de pornografie. Întrebați-i care cale duce la viață, cea în care face ce vrea, când vrea sau cea în care ascultă de Creatorul său? Este mai fericit acum, mai liber sau mai încătușat?

Lui Dumnezeu îi pasă cu cine mă culc pentru că îi pasă de oamenii implicați. Îi pasă din cauză că sexul a fost ideea Lui, nu a noastră. El ne-a proiectat cu dorințe sexuale și cu puterea de a le da curs. Îi pasă, deoarece sexul cu persoana nepotrivită sau la timpul nepotrivit produce răni și stricăciuni profunde. Îi pasă, deoarece ne vede vrednici de grija Lui. Și această grijă se vede nu numai în poruncile Lui privitoare la sex, dar și în felul în care arată iertare și dă vindecare atunci când am greșit.

Sam Alberry, The Gospel Coalition

Sursa foto: Scott Broome on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close