4. Două tipuri de porți, două tipuri de căi
Matei 7:13-14: Intrați pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare și mulți sunt cei ce intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt cei ce o află.
După ce ești confruntat cu relația pe care o ai cu Cel de dincolo de Ușă, urmează o cascadă de alegeri. În imageria populară și în folcloristica noastră teologică este drumul și la final este ușa.
Nu, poarta îngustă este chiar la începutul căii. Poarta îngustă deschide pasajul spre calea îngustă, care duce la viață și pentru că este atît de îngustă și puțin vizibilă, acoperită de vegetație, față de cea largă și unde sînt majoritățile, mulțimile, este greu de găsit. Largă este poarta care duce spre calea largă care se termină, la rîndul ei, în moarte.
Sînteți tineri, aveți de făcut alegeri grele încă de acum.
Cine sînteți acum determină căutările, cererile și ușile la care veți bate pentru împlinirea acestora. Căile bune ale vieții sînt în spatele ușilor mici și aproape invizibile, unde puțini stau la coadă, unde este puțin zgomot, nu prea mult fun, nu prea multe like-uri, în locuri slab populate, pe trasee pe care nu se umblă cu tocuri și șlapi.
5. Două feluri de învățători, două feluri de rodire
Pe astfel de căi largi veți găsi învățători cu multe vizualizări, populari, cool, cu învățături interesante, noi, relevante, adaptate cultural. Ei îți vor spune că nu trebuie să schimbi nimic. Că poți cere cadă cu jacuzzi și vei primi, o mașină cu un motor V8 și Dumnezeu îți va da, TOT ce veți cere veți primi.
Ei nu pot predica schimbarea fiind neschimbați, lupi, arbori otrăvitori, spini și mărăcini.
Matei 7:15-20: Păziți-vă de proroci mincinoși. Ei vin la voi îmbrăcați în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt niște lupi răpitori. Îi veți cunoaște după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Tot așa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune. Orice pom care nu face roade bune este tăiat și aruncat în foc. Așa că după roadele lor îi veți cunoaște.
6. Două feluri de religie
Lucrurile se leagă în lanț. Ai anumite pulsiuni, acestea te vor face să bați la ușile greșite, să intri pe porțile greșite, să alegi căile greșite, învățători greșiți, cărora nu le vei mai judeca roadele.
Toate acestea te vor conduce spre religia lor murdară și întinată, doar din vîrful buzelor. Da, cu rezultate imediate, spectaculoase, cu minuni, semne, scos de draci, chiar vindecări, învieri de ”morți”, de ce nu?
Dumnezeu nu este impresionat de religiozitatea noastră, nici de ”ismul” nostru ”creștin”, de urmarea unei religii ca activitate, El este interesat de relația noastră cu El.
Importante nu sînt numerele, statisticile, popularitatea, rezultatele, nici măcar dacă noi credem că L-am cunoscut, ci dacă El ne re-cunoaște!
Matei 7:21-23: Nu oricine-Mi zice: ‘Doamne , Doamne!’ va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu, care este în ceruri. Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: ‘Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Și n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?’ Atunci , le voi spune curat: ‘Niciodată nu v-am cunoscut; depărtați-vă de la Mine, voi toți care lucrați fărădelege.’
Care este secretul re-cunoașterii?
7. Două tipuri de case, două tipuri de temelii
Predica de pe Munte se încheie în fața unei alegeri simple, dar care merge pe linia de judecată cauză-efect. Efectele sînt finale, radicale. Avem de ales între continuitate și catastrofă, între viață și moarte, între persistență și prăpăd, între prăbușire și liniște.
Matei 7:24-29 ”De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele și le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care și-a zidit casa pe stâncă. A dat ploaia, au venit șuvoaiele, au suflat vânturile și au bătut în casa aceea, dar ea nu s-a prăbușit, pentru că avea temelia zidită pe stâncă. Însă oricine aude aceste cuvinte ale Mele și nu le face va fi asemănat cu un om nechibzuit, care și-a zidit casa pe nisip. A dat ploaia, au venit șuvoaiele, au suflat vânturile și au izbit în casa aceea: ea s-a prăbușit, și prăbușirea i-a fost mare. După ce a sfârșit Isus cuvântările acestea, noroadele au rămas uimite de învățătura Lui; căci El îi învăța ca unul care avea putere, nu cum îi învățau cărturarii lor.”
Care este diferența dintre cel cu judecată, cel cu discernămînt, cel care a făcut alegeri în urma cumpănirii și cel nechibzuit?
Va urma
Sursa foto: Photo by Kristine Weilert on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează