În meditația de azi, dar și în cele din zilele următoare, vom încerca să definim Crăciunul, prin intermediul câtorva cuvinte cheie. În meditația de azi, cuvântul care definește sărbătoarea este HAR!
Apostolul Pavel definește venirea și lucrarea lui Hristos ca o arătare, ca o revelație a harului. Apostolul Ioan pune lucrurile în aceeași perspectivă: Întruparea Cuvântului înseamnă o revărsare de har.
Să ne oprim însă câteva clipe și la un text ceva mai ciudat, un text în care de obicei ne poticnim atunci când începem să citim Noul Testament. Este vorba despre genealogia alcătuită de evanghelistul Matei, tocmai în prologul Evangheliei sale.
Probabil că nu sunt singurul care m-am poticnit în acest pasaj. Deși textul pare anost, dacă avem răbdare și privim cu atenție, vom descoperi lucruri interesante.
Unul dintre acestea este că în genealogia Domnului nostru sunt notați oameni cu o reputație îndoielnică, cu probleme morale mari, un CV nu tocmai curat: Rahav și Manase sunt doar două nume. Despre Rahav știm că fusese o adulteră. Autorul epistolei către Evrei o notează pe lista eroilor credinței, dar o pomenește drept „adultera Rahav” (Evrei 11:31). Manase este împăratul care comite cele mai grozave urâciuni, târând poporul în degradarea în care el însuși se afundă.
Până și păcatul lui David, un mare om al lui Dumnezeu, este sugerat, chiar dacă într-un mod subtil: „David”, ni se spune, „ a născut pe Solomon din văduva lui Urie…” (Matei 1:6).
Privind la această listă a strămoșilor, la această genealogie, observăm că, din punct de vedere moral, Domnul nostru nu se află în cea mai selectă companie. Depășind însă genealogia, observăm că tiparul se repetă de-a lungul vieții Domnului Isus Hristos. Domnul stă la masă înconjurat de vameși și păcătoși, ceea ce îi revoltă pe liderii religioși ai vremii: „Fariseii au văzut lucrul acesta și au zis ucenicilor Lui: „Pentru ce mănâncă Învățătorul vostru cu vameșii și cu păcătoșii?” (Matei 9:11).
În ultimele clipe de viață, răstignit, Îl găsim pe Domnul nostru înconjurat tot de tâlhari: „Împreună cu El au fost răstigniți doi tâlhari: unul la dreapta și celălalt la stânga Lui” (Matei 27:38).
De ce o astfel de companie? Răspunsul îl oferă Matei, chiar în primul capitol, când îngerul îi vorbește lui Iosif: „îi vei pune Numele Isus pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale” (Matei 1:21). De ce o astfel de companie? Ne spune Însuși Domnul nostru: „Nu cei sănătoși au trebuință de doctor, ci cei bolnavi” (Matei 9:12). De ce o astfel de companie? Ca se poată apropia și de mine și de tine!
Îl găsim pe Isus printre păcătoși, pentru că El a venit să salveze păcătoși, iar exemplele din Evanghelii ne arată că nicio viață nu este prea murdară, prea ruinată, prea căzută. Hristos a venit ca să aducă salvare, iertare și să facă ceva nou și frumos din fiecare viață falimentară. Așa că amintește-ți: Crăciunul înseamnă HAR. Primește-l și dă-l mai departe!
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează