Read it Later
You did not follow anybody yet.

În micul meu cămin din munții Apalași, trăiesc înconjurată de realitatea a ceea ce se întâmplă atunci când oamenii nu se supun poruncilor lui Dumnezeu. Familia mea este singura din întreaga comunitate unde ambii părinți biologici trăiesc împreuna. Luăm cina laolaltă, adunați în jurul mesei. Vecinii noștri ne privesc jucându-ne în curte cu copiii. Atunci când plouă, ne găsești înăuntrul casei, antrenați in diferite activități.

Toate acestea se datorează faptului că soțul meu este liderul spiritual al casei noastre. Ce presupune aceasta? De ce bărbatul trebuie să fie liderul spiritual? Cum aș putea să îl încurajez în direcția aceasta?

 

Cum definește Biblia un lider spiritual?

 

Termenul de lider spiritual este extrem de folosit în cercurile evanghelice. În timpul sesiunilor de consiliere premaritală la care eu și soțul meu am luat parte, am auzit de această noțiune și am discutat însemnătatea ei. 

 

Scriptura ne arată că liderul spiritual este acela care posedă darul de a fi conducător, de a da direcție altora. Sunt persoane întru totul capabile să conducă pe alții deoarece ei la rândul lor se lasă conduși de Duhul Sfânt. Persoane care protejează și ghidează pe cei cărora le sunt lideri. 

 

Dar în ce măsură are acest lucru a face cu familia?

 

Cum știm că bărbații sunt liderii spirituali în familie?

Înainte de a adânci discuția, trebuie să înțelegem de ce bărbaților le este asignat rolul de lideri spirituali. Femeile pot fi lideri spirituali, însă nu aceasta este dorința lui Dumnezeu pentru familie. 

 

Crearea bărbatului a reprezentat începutul omenirii. Dumnezeu a făcut pe om (Geneza 1:27). În al doilea capitol al cărții Geneza, putem citi cum Dumnezeu a văzut că “nu era niciun om ca să lucreze pământul” și ”Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu” (Geneza 2:7).

 

Mai departe, în versetele următoare, îl vedem pe Dumnezeu instructându-l pe Adam în privința numirii animalelor (Geneza 20:20). El l-a așezat pe Adam în Grădina Edenului și l-a învățat să își îndeplinească responsabilitățile de lider. Când Eva i s-a alăturat, ea a devenit ajutorul său în îndeplinirea îndatoririlor. Dumnezeu a intenționat ca Adam să își conducă soția și să o protejeze de păcat, prin ascultarea de Dumnezeu. 

 

Cunoaștem faptul că Eva a mâncat din pomul din care nu-i era îngăduit să mănânce. Știm de asemenea că Dumnezeu nu a chemat-o pe Eva când umbla prin grădină. El l-a chemat pe Adam (Geneza 3:9). Omul creat de Dumnezeu avea datoria de a-și conduce familia. Eșecul lui în a face aceasta a dus la izgonirea lor din Grădină, la blestemul pământului, al animalelor, al oamenilor. 

 

Liderul spiritual al familiei trebuie să fie bărbatul deoarece în felul acesta a conceput Dumnezeu structura familiei.

 

De ce au nevoie familiile de lideri spirituali?

Egalitatea de gen a fost un subiect controversat de-a lungul deceniilor. Menționez acest lucru deoarece, atunci când vorbim de rolul bărbatului ca lider spiritual, întrebarea care se naște este următoarea : de ce nu pot fi femeile lideri spirituali? De ce avem nevoie de lideri spirituali, în esență? Nu pot bărbații și femeile conduce în aceeași măsură?

 

Familia are nevoie de un lider spiritual deoarece familia are nevoie de un lider. În lipsa acestuia, nu există structură, iar haosul devine o normalitate. Căsnicia slăbește ca relație, iar copiii încetează să mai fie expuși unei relații sănătoase. Băieții nu mai învață să fie oameni ai lui Dumnezeu și să îi trateze pe ceilalți cu respect. Fetele se depărtează de identitatea lor în Hristos și de așteptările realiste asupra viitorilor lor soți, sfârșind pradă imaginile fanteziste ale revistelor. 

 

O veche zicală spune că un băiat se va căsători cu o femeie precum mama sa, iar o fată, cu un băiat asemenea tatălui ei. Într-o familie care respectă ierarhia concepută de Dumnezeu, această zicală este încă adevărată.

 

Femeile sunt capabile de a fi lideri spirituali, iar din cauza ratei alarmante a divorțurilor în țara noastră, femeile își asumă un rol pentru care nu au fost create de către Dumnezeu. Cu toată aprecierea pe care o port femeilor care își susțin astfel familiile, cred totuși că bărbații trebuie să ridice ștafeta mai sus. 

Care sunt calitățile unui lider spiritual?

 

Recent, vorbeam cu soțul meu despre cum bărbaților le este mereu reamintit că trebuie să își păstorească familiile, dar nu li se spune și cum trebuie să facă acest lucru. Această discuție m-a provocat să mă gândesc la calitățile unui lider și cum poate fi planificată bunăstarea spirituală a căminului lor.

 

1.Caută să ai o relație foarte strânsă cu Dumnezeu. A fi un lider spiritual înseamnă a urma poruncile și voia lui Dumnezeu. Dacă relația ta cu El este slabă, atunci este posibil să nu auzi îndrumările Sale. Bărbații pot face acest lucru rugându-se, citind Biblia și fiind implicați în biserica locală.

 

  1. Fii integru. Un om ce dă dovadă de integritate este un om respectat. Familia ta va asculta și va tine seama de sfaturile tale. Un soț cu integritate va avea principii morale înalte, vor fi sinceri și receptivi cu soțiile și copiii lor.

 

  1. Fii proactiv. A fi proactiv înseamnă că anticipezi ce urmează. Ca lider spiritual în casa ta, te vei gândi la consecințele unei acțiuni. Întotdeauna vei privi înainte. Un soț și un tată proactiv vor avea planuri pentru a preveni problemele viitoare. Ei evaluează întotdeauna modul în care funcționează familia lor și sunt dispuși să schimbe lucrurile dacă este necesar.

 

  1. Fii mereu gata să-ți păzești și să-ți aperi familia. În Efeseni 5:25-33, Pavel vorbește despre felul în care soții ar trebui să-și iubească soțiile. El afirmă că soții ar trebui să-și iubească soțiile așa cum Hristos a iubit Biserica. El continuă spunând că soții ar trebui să-și iubească soțiile așa cum își iubesc propriile trupuri.

 

Aceste versete îi instruiesc pe soți și pe tați să fie gata să-și păzească familia. Hristos a luat asupra noastră păcatele lumii pentru a ne oferi o cale de a ne păzi inimile împotriva păcatului. Pavel ne spune să ne îmbrăcăm cu armura lui Dumnezeu care ne va păzi de planurile diavolului. Îmbrăcatul armurii poate include să răspunzi cu ‘nu’ anumitor solicitări sau să întrebi dacă într-adevăr ar trebui să vizionăm acel film sau emisiune TV.

 

  1. Prioritizează-ți angajamentele. Aceasta este probabil cea mai grea cerință a unui lider spiritual. Personal, soțul meu este pastor și nu reușește întotdeauna lucrul acesta. Pentru a combate asta, avem întâlniri ocazionale programate în calendar.

 

Când nu îți prioritizezi angajamentele, familia ta ar putea simți că nu are importanță pentru tine. Dacă aveți nevoie de un calendar, faceți rost de unul. Dacă aveți nevoie de o listă zilnică, faceți una. În era smartphone-urilor, folosește calendarul Google. Va trebui să-ți faci timp, pentru că timpul nu se face de la sine.

 

  1. Arată dragoste jertfitoare pentru familia ta. Dumnezeu a sacrificat pe singurul Său Fiu pentru ca noi să avem viață. Dacă Dumnezeu a făcut asta pentru noi, de ce nu ar trebui noi să ne jertfim pentru familiile noastre? Nu spun că soții ar trebui răstigniți. Spun că vor veni diferite vremuri și evenimente și trebuie să le răspunzi cu ‘nu’. Trebuie să fii dispus să-ți sacrifici dorințele pentru cele ale familiei tale uneori.

 

Ajutor pentru liderii spirituali din cămin

 

Ți-am enumerat toate aceste modalități de a fi un lider spiritual în casa ta, dar știu bine că nu toți bărbații au aceste caracteristici. Este perfect în regulă! A deveni un lider spiritual în casa ta poate lua timp. Nu îți face griji că nu vei ajunge vreodată la statutul de lider.

 

A deveni un lider presupune a fi mai întâi un slujitor. Fă-ți timp pentru a dezvolta inima unui slujitor. Citește relatări despre marii lideri spirituali din Biblie. Roagă-te împreună cu familia și ia parte la timpul de părtășie. Vorbește cu mentorul sau pastorul tău.

 

Părinții se pot uita la Noe, Moise, Iosif și Dumnezeu însuși pentru a afla mai multe despre a fi un lider spiritual. Noe și-a protejat familia, iar Moise i-a călăuzit pe copiii lui Israel. Iosif a acceptat voia lui Dumnezeu și s-a căsătorit cu Maria, chiar dacă ea era însărcinată. În cele din urmă, Dumnezeu Tatăl l-a dat pe Fiul Său pentru noi.

 

Liderii spirituali au nevoie de har și încurajare. Soțiile își pot încuraja soții prin cuvinte amabile și sugestii blânde. Cel mai important, soțiile trebuie să se roage pentru soții lor. Cere-i lui Dumnezeu să-ți conducă familia și să-i ofere soțului tău abilitățile de care are nevoie pentru a fi liderul spiritual.

 

Concluzie

 

Bărbații trebuie să fie conducătorii spirituali ai familiei lor deoarece Dumnezeu a conceput-o astfel. El a creat o ordine și dorește ca noi să păstrăm această ordine. Copiii noștri trebuie să știe cum să trăiască o viață pentru Hristos într-o societate care trăiește pentru lume. Avem nevoie de oameni care să se ridice și să fie liderii pe care Dumnezeu îi vrea.

 

Dorința lui Dumnezeu este ca noi să avem o viață plină de bucurie și abundență. Dacă îi urmăm exemplul, vom avea exact asta.

Ashley Hooker, Crosswalk

Sursa foto: Photo by seyfettin dincturk on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close