Read it Later
You did not follow anybody yet.

Acum câteva zile, Darrel, cel care mă ajută cu chestiunile tehnologice și de social media, m-a chemat în biroul său. “Uită-te la asta”, mi-a spus, arătând spre ecranul computerului. Pe ecran era o ciornă a unei predici scrise de mine – sau, mai bine spus, scrisă de un program care s-a folosit de predicile mele anterioare. Predica era în stilul meu – într-un fel. Frazeologia și stilul de exprimare erau familiare, însă nu erau ale mele. Textul predicii nu era scris de mine.

Erau cuvinte alese din predicile anterioare și din alte scrieri, care apoi au fost puse împreună într-un singur document de către un program AI. Darrel era mândru de el însuși: “Poți fi înlocuit. De un robot.”

 

Potrivit autorilor de science-fiction, va veni o zi în care toți vom fi înlocuiți de roboți. Nimeni nu va mai lucra la bancă în viitor. Tranzacțiile noastre financiare vor fi digitalizate și efectuate în întregime de computere. În curând va veni ziua în care nu vom mai atinge banii.

 

Profesorii vor fi înlocuiți de programe și videouri pre-înregistrate pe care studenții și elevii le vor viziona pe telefoanele și tabletele lor ori de câte ori vor dori. În viitor, nu vom mai avea clădiri destinate școlilor. 

 

Piloții, șoferii de taxi, muncitorii din fabrici, mecanicii, îngrijitorii, chelnerii și bucătarii – toți vom fi înlocuiți de mașinării sau roboți umanoizi. 

 

Cel puțin asta ni se spune, însă eu nu îi dau crezare.

 

Computerele vor fi capabile să facă o mulțime de lucruri – o mulțime de lucruri de care mă bucur că vor fi făcute de aceștia – însă nu vor putea fi niciodată umani. Îmi amintesc de o doamnă în vârstă care nu folosea niciodată bancomatul. Când managerul băncii a întrebat-o de ce venea întotdeauna la tejghea pentru tranzacțiile dorite, ea a răspuns: “Deoarece bancomatul nu mă întreabă niciodată cum stau cu artrita.”

 

Același lucru este valabil și în cazul predicării. AI nu va putea niciodată să predice o predică decentă. De ce? Pentru că Evanghelia înseamnă mai mult decât cuvinte. Este dovada unei vieți schimbate. Amintiți-vă de Petru și Ioan, care au fost aduși înaintea Sinedriului, poruncindu-li-se să nu mai predice în numele lui Isus. Sinedriul a văzut că Petru și Ioan nu erau educați și nici nu erau foarte inteligenți, însă fuseseră cu Isus. 

 

Majoritatea oamenilor uită lucrul acesta când vine vorba de predicare. Când ascultă o predică, congregația caută dovezi că predicatorul a fost cu Isus. O predică autentică este filtrată de Scriptură, de o teologie bună și de mărturia personală a predicatorului. Îl cunoaște predicatorul pe Isus? A vorbit predicatorul cu Isus în ultima vreme? Iar predica – aplică predicatorul ceea ce spune? Știe predicatorul adevărul despre acest pasaj din experiența proprie sau se bazează pe cuvintele altcuiva?

 

AI va trebui ca întotdeauna – în sensul literal – să se bazeze pe cuvintele altcuiva. AI poate să asambleze predica într-o manieră coezivă. Gramatica va fi corectă și sintaxa organizată potrivit regulilor, însă nu va fi niciodată o predică care va convinge pe cineva să vină și să Îl urmeze pe Isus. 

 

Pentru ca asta să se întâmple, este necesar de ceva mai mult decât de cuvinte. Este nevoie de o întâlnire cu Cristos. O întâlnire care, la fel ca cea a lui Petru, ne va opri brusc din umblarea noastră, ne va întoarce în direcția opusă și ne va face să le spunem prietenilor vestea că Isus poate sa ne schimbe viețile. Există un caracter imperios în acest fel de predicare. Există un adevăr care poate fi auzit, însă nu poate fi explicat.

 

Cele mai bune momente ale pregătirii unei predici nu sunt atunci când sunt deschise cărțile de comentarii sau când cuvintele din greacă sau ebraică sunt traduse cu acuratețe, ci când viața predicatorului este deschisă prezenței lui Cristos cel viu, iar Duhul Sfânt face ceea ce doar El poate face în a restaura și transforma viața predicatorului, din ce în ce mai mult către asemănarea cu Cristos. Până nu se întâmplă acest lucru, nu este o predică. Sunt doar cuvinte.

 

Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie în predicator. Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie în predică – altminteri, nu este predicare.

 

Cu toata sinceritatea, AI nu va putea face lucrul acesta.

 

Mike Glenn, Christianity Today

 

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close